Sent missfall – så går det till, kontakt med vården och känslor

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Sent missfall – så går det till, kontakt med vården och känslor

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    Efter vecka tolv räknas ett missfall som ett så kallat sent missfall. Det är en stor påfrestning för både kroppen och dig rent känslomässigt att gå igenom. Många tankar och funderingar brukar komma i samband med att detta händer. I den här artikeln har vår barnmorska Maria sammanfattat den grundläggande informationen kring ett sent missfall. 

    Efter tolv veckor i graviditeten benämns ett missfall som ett sent missfall. Om det uppstår en riklig blödning utan eller i kombination med smärta i magen kan det vara ett missfall, trots att du kommit så här långt i graviditeten. Det är betydligt ovanligare med missfall efter vecka tolv men det händer och innebär då en stor fysisk och psykisk påfrestning för den som genomgår missfallet. 

    Så går ett sent missfall till

    I och med att graviditeten pågått under många veckor har fostret hunnit växa. Då blir missfallet oftast som en blödning som är rikligare än din mens brukar vara och innehåller ofta färskt blod blandat med klumpar. Det kan vara så att du ser rester av moderkakan och även att fostret kommer ut i kombination med en blödning. 

    Smärtan upplevs som kraftig mensvärk eller värre och känns ofta mest i nedre delen av magen eller ländryggen. Den kan även stråla ner i ljumskar och lår. I och med att livmodern drar ihop sig (och det är en stark muskel som hunnit växa sig betydligt större) så känns smärtan oftast kraftigt. 

    Se till att du inte är ensam om du misstänker att du får ett missfall, utan var med någon du känner dig trygg med. 

    Ju längre i graviditeten du kommit, desto mer likt en liten förlossning kan missfallet vara. Smärtan kan vara ihållande men även komma i intervaller likt värkar och pauser. Du kan lindra smärtan på egen hand genom att duscha, använda värmekudde och ta alvedon. 

    När och var ska jag söka vård?

    Om du har träffat din barnmorska på barnmorskemottagningen rekommenderar vi att du kontaktar hen för rådgivning, guidning kring vart du kan vända dig för fysisk vård samt för undersökning och emotionellt stöd. Du kan även kontakta 1177 för rådgivning och för att guidas vidare om du behöver fysisk vård. 

    Om blödningen är så riklig att den oroar dig eller om du blöder igenom en tjockare binda på en timme bör du undersökas av läkare/ gynekolog, och du ska kontakta en gynekologisk akut- eller abortmottagning. Detta gäller även om du har smärta som du inte kan hantera eller som inte lindras av de råd för egenvård som du har fått. Blödningen pågår i flera dagar och det är vanligast att den pågår i en till två veckor, trappas av med tiden samt avstannar till sist. 

    Om blödningen pågått mer än fyra veckor rekommenderas du att ta kontakt med en gynekologmottagning eller abortmottagning för att fastställa att det inte är rester kvar i livmodern. Det händer att det behövs kompletterande behandling för att missfallet ska vara komplett och då är det behandling i form av tabletter eller en skrapning av livmodern. Om du även får feber över 38 grader (som inte kommer i samband med t.ex. en förkylning) så rekommenderas du kontakt med vården. Få drabbas av infektion i samband med missfall, men det kan hända. Om du får en infektion i livmodern kan du förutom feber få en annan typ av smärta långt ned i magen och du kan känna dig sjuk. Sådana infektioner behandlas med antibiotika och om du får tablettbehandling kan du vara hemma under behandlingen. 

    Vanliga känslor i samband med ett sent missfall

    Missfall väcker olika känslor och det är vanligt att känna sig ledsen, nedstämd och orolig. Oron kan handla om vad som sker just nu, huruvida du ska få bli förälder längre fram eller vad andra ska tycka och säga. Tyvärr lägger den gravida lätt skulden på sig själv och tänker att den gjort något fel och därför fått missfall, eller att den inte är värd att få barn. Manlig partner kan känna sig skyldig till missfallet för att denne inte gjort allt den kunnat för att ta hand om sin gravida partner eller anklaga sig själv för att ha spermier som inte var tillräckligt bra. 

    I en samkönad kvinnlig relation kan känslan av hjälplöshet uppstå. Partners kan även känna att de knappt hunnit landa i lyckan över graviditeten och därmed känna att de inte engagerat sig tillräckligt. Människor är individer och vi har olika sätt att resonera och uppleva saker på, så därför kan man som par emotionellt befinna sig på olika platser. Prata med varandra för att försöka förstå era egna och den andras reaktioner och behov. 

    Avundsjuka gentemot vänner eller bekanta som är gravida eller har barn kan upplevas och är en väldigt vanlig känsla, likaså känslan av skam för att du drabbades av missfall. Alla dessa känslor är både vanliga och rimliga då det är en väldigt tuff upplevelse och erfarenhet. 

    Men tankarna och känslorna är tuffa att bära, och du eller din partner har inte gjort något för att missfallet skulle hända. Påminn dig och varandra om att det inte leder framåt att bära skuld och skam, men att det är naturligt att känna sig ledsen och sörja. Oavsett om den känslomässiga reaktionen kommer snabbt eller längre fram i tiden är det viktigt att ta stöd och hjälp för att bearbeta upplevelsen. Vem du talar med eller hur du gör det väljer du själv, men se till att du tar hand om känslorna och tankarna så att du kan få en chans att må bra igen. 

    I stort sett alla missfall sker för att fostret hade någon form av avvikelse eller för att utvecklingen av fostret eller graviditeten inte kunde fortsätta. Det är många system i den gravidas kropp och livmodern som ska fungera under graviditeten och i just ditt/ert fall kan något ha skett som gjorde att systemet inte var friskt och väl fungerande, eller att fostret inte kunde fortsätta utvecklas på grund av avvikelsen. Professioner inom vården, t.ex. läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor är vana att hantera krisreaktioner och fysiskt akuta situationer, så berätta för den du möter i samband med vårdbesök hur du mår och upplever din situation så att du kan få ett så bra omhändertagande som möjligt. 

    För dig som får eller fått ett sent missfall kan det vara tröstande eller peppande att veta om att detta inte betyder att du har större sannolikhet att drabbas igen, eller att det är svårt att bli gravid efter detta. Du kan bli gravid, ditt sinne och kropp kan. Låt kroppen och sinnet sörja och om du vill bli gravid igen kommer du att kunna försöka så fort både din kropp och ditt sinne är redo för det.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer