Guide: Tiden efter fødslen

Bekræftet af

Frida Palmér

Jordemoder

Du er måske også interesseret i

 • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

  I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
 • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

  Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
 • Få dit barn til at sove i sin egen seng

  Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
 • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

  Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
 • Sexliv efter fødslen

  Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
 • Træning efter fødslen: fjerde trimester

  Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
 • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

  Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
 • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

  Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
 • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

  Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
 • Højt blodtryk = Hypertension

  Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

  Guide: Tiden efter fødslen

  Bekræftet af

  Frida Palmér

  Jordemoder

  Tiden efter förlossningen kan vara en omtumlande tid för kvinnan. Kroppen har genomgått en stor fysisk påfrestning och det är helt normalt att det mentala måendet kan gå upp och ner under de första veckorna. I denna guide kommer vi gå igenom vanliga besvär som kan uppkomma i samband med en förlossning. Kom ihåg att resan mot att känna sig återhämtad är individuell och eventuella besvär upplevs olika från person till person.

  I denna guide efter förlossningen:

  • Blødning fra skeden
  • Bristningar och sår
  • Efter fødslen
  • Amning og mælkeproduktion
  • Søvnmangel
  • Fallout
  • Urinvejsinfektion
  • Babyblues og fødselsdepression
  • Tisse og skide efter fødslen
  • Delte mavemuskler

  Blødning fra skeden

  Alla blöder från slidan efter en förlossning. Detta kallas avslag och kommer från det sår som moderkakan lämnat efter sig efter att den lossnat från livmoderväggen. Avslaget börjar som en riklig mens, övergår sedan till mer brunaktig och blir till sist ljusare innan den upphör. Under de 6-8 veckorna som det är vanligt att blöda kan även lukt och konsistensen på blödningen variera.
  Efter en förlossning är din livmoder extra känslig och mottaglig för bakterier och då finns en ökad risk för infektion. En infektion i livmodern behandlas med antibiotika och i vissa fall kan kvinnan behöva bli inlagd på sjukhus för att få antibiotika i dropp direkt i blodet.

  Eftersom du är extra infektionskänslig under denna tiden bör du undvika att bada, inte använda mensskydd som du för in i slidan (tampong eller menskopp) och kom ihåg att använda kondom vid sex. Du bör dock undvika samlag under tiden du har färsk blödning. På 1177 kan du läsa om infektion i livmodern efter förlossningen.

  Är du orolig kan du söka vård via vårdcentral eller en barnmorskemottagning. Vänd dig dock till en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om ett eller fler påståenden stämmer med ditt mående:

  – Du blöder mer än du gjorde första dygnet efter förlossningen.
  – Det kommer många eller stora klumpar med blod från slidan.
  – Du har feber över 38,5 och ont i nedre delen av magen. Det känns ömt när du trycker på livmodern.
  – Ditt avslag blir mycket illaluktande.
  – Du är trött och har huvudvärk tillsammans med något av symtomen ovan.

  Ibland drar inte livmodern ihop sig som den ska, eller så kan det finnas rester av moderkakan inne i livmodern. Skulle detta vara fallet får du ett läkemedel som ger sammandragningar så att eventuella resten kommer ut. I vissa fall behövs även skrapning för att få ut resterna av moderkakan.

  Bristningar och sår efter förlossningen

  Det är vanligt att bristningar och sår uppkommer i samband med en förlossning. Dessa bedöms i en skala från grad 1-4. Bristningar som klassas som 1 och 2 sys på förlossningen av barnmorskan och här erbjuds bedövning.

  – Grad 1: Ytliga bristningar i slemhinna/slida och blygdläppar. Dessa bristningar läker oftas fort och utan bestående men.

  – Grad 2: Djupare bristningar av mellangården och slidväggarna. Här har utöver huden även muskler, muskelfästen och bindväv påverkats och behöver sys för att normal anatomi ska återskapas. Detta är den vanligaste bristningen bland förstföderskor.

  – Grad 3: Här involveras den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln. En grad 3 bristning sys av en specialistläkare på operationssal.

  – Grad 4: Vid denna bristningsgrad är ändtarmsmusklerna och väggen i ändtarmskanalen skadad. Detta sys av en specialistläkare på operationssal. Uppföljning och återbesök på sjukhus erbjuds alltid vid grad 3 och 4 samt vid komplicerad grad 2.

  Såren i slidan och ändtarmen behöver tid att läka och detta tar olika lång tid beroende på hur omfattande skadan varit. Svullnad och obehag är vanligt under de första veckorna. Att gå på en efterkontroll till sin barnmorskemottagning 6-8 veckor efter förlossningen är ett bra sätt att få se att bristningen läkt som den ska samt att undersöka knipförmåga och bäckenbotten.
  Sök hjälp om du tror att du har en infektion eller besväras av stygnen. Om du upplever besvär 6 månader efter förlossningen och/eller efter att du slutat amma så ska du söka hjälp på en gynekologisk mottagning.

  Efter fødslen

  Ganska snart efter att barnet är ute kommer livmodern påbörja jobbet att dra ihop sig igen. Detta kallas eftervärkar och kan göra ont. Är du omföderska är det mer troligt att du känner av starka, smärtsamma eftervärkar. Oftast så känns de mer vid amning men smärtan brukar avta efter 3-4 dagar i takt med att livmodern återhämtar sig. Det kan vara värt att testa om en värmekudde eller tens-apparat lindrar och ta Alvedon och Ipren vid behov.

  Amning og mælkeproduktion

  Vill du amma ditt barn är det bra att vara förberedd på att det kan vara en krokig väg innan amningen fungerar bra. Det är normalt att amma väldigt mycket första dygnen innan den mogna mjölken rinner till. Ha barnet hud mot hud så mycket du kan och var mentalt förberedd på att amma 8-12 ggr/dygn och oftare.

  Amningens intensitet kan komma som en chock för den nyförlösta, trötta mamman. När den mogna mjölken rinner till mellan dag 3-5 kan man få något som heter mjölkstas, brösten blir som hårda bomber och man kan känna sig lite småsjuk. Här är det bästa du kan göra att amma på, helst på barnets signaler. Känns dina bröst väldigt spända och du behöver lätta på trycket i brösten mellan amningarna kan du duscha varmt samtidigt som du lätt masserar brösten. Testa även att använda dig av något som kallas *cottermans handgrepp*, där du placerar dina fingertoppar runt vårtgården och trycker ett par minuter. Detta gör helt enkelt att mjölken och vävnadsvätskan trycks bakåt vilket leder till att bröstvårtan och vårtgården mjuknar och barnet kan lättare få ett bra tag kring bröstet.

  Ømme brystvorter er også meget almindelige. Til ømme brystvorter kan du lufte, smøre med brystmælk og bruge specielle cremer, der fås på apoteket.

  Behöver du stöd och tips kring amningen första veckan efter förlossningen kan du alltid ringa till din förlossningsmottagning. Våga ta hjälp av vänner, familj och vårdpersonal. Precis som med allt annat när det gäller en nyfödd så är det ingen som förväntar sig att du ska kunna allt från dag ett. På ett sätt är både du och din bebis nya i denna värld.

  Läs mer om amning här.

  Søvnmangel

  När förlossningen är över och allt du vill är att sova så börjar ett nytt kapitel med uppvak nattetid och dagar som går i ett. Prata ihop dig med din eventuella partner om hur ni på bästa sätt kan sköta om hemmet, varandra och bebisen den första tiden. Passa på att sova en stund på dagen när bebisen sover så att ni är mer redo inför en natt med oklart antal timmar sömn. Om du ammar är det svårt att dela på ansvaret nattetid, men kanske kan din partner avlasta dig mellan amningstillfällena. Det finns många sätt att trösta en bebis på förutom bröstet och det kan vara bra för partnern att tidigt hitta sina egna knep. Sömnen är A och O för alla människor så om du känner dig extra känslig, ofokuserad och stressad så kan det mycket väl vara sömnbristen som spökar. Ett tips till alla föräldrar där ute är att ta all återhämtning ni kan få. Om det så är 10 minuters powernap på soffan mitt på dagen eller att någon vän eller släkting kommer över och bär runt på bebisen en stund så att du kan få laga mat i tystnad. Folk vill ofta hjälpa till och känna sig behövda men ibland krävs det att man sträcker ut en hand och ber om det själv.

  Fallout

  Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen. Detta beror på en försvagad bäckenbotten. Att någon form av framfall utvecklar sig är vanligt men det är inte alltid du besväras av det och behöver därför inte söka vård. För andra kan det skapa tyngdkänsla, skava eller uppstå problem när de ska tömma urinblåsa och tarm.

  Der er en række ting, du kan gøre for at undgå risikoen og lindre symptomerne på prolaps. Det er bl.a. at lave knibeøvelser regelmæssigt for at træne bækkenbundens muskler, undgå tunge løft, og hvis du er nødt til at løfte tungt, så husk at knibe sammen i bækkenbundens muskler. Det er vigtigt altid at gå på toilettet med det samme, hvis du føler trang til at skide. Husk at spise fiberrig mad og drikke rigeligt med væske for at give din tarm de bedst mulige betingelser.
  Hvis du er generet af en bule i skedeåbningen, hyppig tissetrang, selv om du lige har været på toilettet, manglende evne til at tømme tarmen ordentligt, lækage af afføring eller blødning, som du ikke kan genkende, er det vigtigt, at du kontakter et sundhedscenter eller en gynækologisk klinik. Der er god hjælp at hente!

  Urinvejsinfektion

  De två första månaderna efter en förlossning är urinvägsinfektion vanligare än annars. Sveda när du kissar och att behöva kissa ofta är två vanliga symtom. Oftast går urinvägsinfektionen över av sig själv men blir symtomen besvärliga bör du ta kontakt med en vårdcentral och se om antibiotika behövs. Drick mycket vatten/vätska om du upplever trängningar och springer på toaletten ofta. Det kan göra att urinvägsinfektionen försvinner av sig själv.

  efter fødslen

  Babyblues og fødselsdepression

  Tredagarsgråten eller baby blues är något många nyblivna mammor upplevt. Hormonerna och omställningen kan göra att känslor som nedstämdhet och oro tar över. Vissa känner inte av detta alls medan andra känner en djup känsla av sorg och olycka. Det kan vara bra att påminna sig själv om att detta är väldigt vanligt och alltid går över. Den så kallade “bebisbubblan” är i många fall långt ifrån perfekt, mysig och rofylld hela tiden.

  Att livet är en berg- och dalbana av känslor den första tiden med en nyfödd är verkligheten för många kvinnor. Känner du dock starka känslor av nedstämdhet, gråter mycket och har svårt att knyta an till din bebis kan du ha drabbats av en förlossningsdepression. Våga prata med din eventuella partner, en vän, en familjemedlem eller din BVC. Har inte känslan av nedstämdhet gått över efter cirka två veckor och du känner att det känns svårt att ta dig upp och möta dagen på morgonen är det dags att söka hjälp. Genom din BVC kan du bli erbjuden att komma i kontakt med en psykolog eller läkare om det skulle behövas.

  Tisse og skide efter fødslen

  Man siger ofte, at tre ting skal funktion, efter at en kvinde har født. Tisse, skide og have sex. Selvfølgelig ikke lige med det samme, men det er vigtigt at huske, at disse tre ting er basale behov, og hvis de ikke fungerer, vil vi blive påvirket på den ene eller anden måde.

  Precis efter förlossningen vill gärna barnmorskan se att du kan kissa. Detta kan kännas obehagligt, svida lite eller inte gå alls. Har du exempelvis tagit ryggbedövning kan förmågan att kissa vara nedsatt och först komma tillbaka efter ett par timmar. Det är viktigt att försöka kissa så fort du känner ett behov.

  Tänk på att dricka mycket vatten och äta fiberrik mat för att undvika förstoppning efter förlossningen. Det kan kännas obehagligt att bajsa, särskilt om du har en bristning. Testa att hålla en binda eller tvättlapp mot mellangården när du ska tömma tarmen första gången. Bäckenbotten är försvagad efter en förlossning och vid ansträngning kan det läcka små eller stora mängder urin. Skulle detta fortsatt vara ett problem är det viktigt att du tar upp det på din efterkontroll hos barnmorskan. Om inte läkaren eller barnmorskan säger något annat kan du börja träna knipövningar direkt efter förlossningen.

  Delte mavemuskler

  Diastasis Recti, eller adskillelse af mavemusklerne, er noget, du måske har hørt om før. Under graviditeten strækker alle lag af mavemuskler sig og bliver svækket. Det sker for at gøre plads til den voksende livmoder. Efter fødslen finder de efterhånden sammen igen, men i nogle tilfælde forbliver bindevævet mellem musklerne strakt, og afstanden mellem musklerne bliver for stor. Tegn på, at du har delte mavemuskler, kan være, at din mave buler udad, at dine mavemuskler føles svagere, at du har problemer med bækkenbunden og lænderyggen, at du har problemer med urininkontinens osv.
  Det er ikke farligt, men det er vigtigt at være opmærksom på tilstanden, så du træner dine muskler korrekt. Kontakt en jordemoder eller fysioterapeut for at få et træningsprogram, der styrker bækkenbunden, de skrå mavemuskler og ryggen. I nogle alvorlige tilfælde er det nødvendigt med en operation for at komme sig helt.

  Der er ingen graviditet eller fødsel, der er præcis som alle andre. Det samme gælder for rejsen mod at føle sig rask. Vær god ved dig selv, og lad den indre og ydre helingsproces tage sin tid.

  baby-rejse-app

  Du er måske også interesseret i

  • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

   I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
  • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

   Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
  • Få dit barn til at sove i sin egen seng

   Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
  • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

   Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
  • Sexliv efter fødslen

   Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
  • Træning efter fødslen: fjerde trimester

   Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
  • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

   Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
  • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

   Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
  • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

   Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
  • Højt blodtryk = Hypertension

   Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

   Copyright © Baby Journey

   Copyright © Baby Journey

   Mobil sidefod