Hvad har du brug for til en nyfødt baby, og hvordan forbereder du dig derhjemme?

Du er måske også interesseret i

 • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

  I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
 • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

  Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
 • Få dit barn til at sove i sin egen seng

  Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
 • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

  Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
 • Sexliv efter fødslen

  Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
 • Træning efter fødslen: fjerde trimester

  Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
 • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

  Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
 • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

  Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
 • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

  Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
 • Højt blodtryk = Hypertension

  Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

  Hvad har du brug for til en nyfødt baby, og hvordan forbereder du dig derhjemme?

  Ett av de mysigaste projekten under graviditeten är alla förberedelser inför bebisens ankomst. För vissa kan det dock kännas överväldigande när man inser hur mycket grejer det finns till bebisar. Så vad behöver man egentligen till en nyfödd bebis och vad kan man ta lite under resans gång? Och helt ärligt – måste man ha precis allt? Här är allt du behöver ha koll på!

  Börjar det bli dags att göra i ordning hemma inför första mötet med bebis? Då kan du känna dig lugn, för i den här artikeln har vi listat precis allt du behöver inför den första tiden med ditt nyfödda barn.

  Vad behöver man till bebis – komplett lista från födseln

  Så planerar du bebisgarderoben

  Kläder brukar vara de första inköpen man gör som förälder. Bebisar växer mycket den första tiden och därför kan det vara smart att variera olika storlekar istället för att köpa majoriteten av alla plagg i minsta storlek. Som regel kan man tänka att bebisar hinner gå upp ungefär fyra storlekar de första sex månaderna, då förstår du hur kort period du hinner nyttja varje storlek.

  Det kan vara bra att utgå från en grund om ungefär 4-5 bodys, 3-4 par byxor, 4-5 pyjamasar samt strumpor och mössa. Planera sedan inköp av ytterplagg och dylikt efter säsong.

  Obs! Tvätta alltid alla nyinköpta plagg i parfymfritt tvättmedel då kläderna behandlas med kemikalier vid tillverkning

  Vagn, babyskydd och bärsele

  Det finns ett par större inköp som är bra att göra innan bebisens ankomst. Vagn är förmodligen det första du kommer att köpa, och också någonting som din bebis mest troligt kommer att spendera väldigt mycket tid i. Babyskydd är också bra att ha, särskilt om ni planerar att åka bil under det första året (och hem från BB!).

  Att ha en bärsele eller bärsjal brukar både föräldrar och bebisar vara nöjda med. Som förälder underlättar det till att använda båda händerna när bebisen vill vara nära (vilket de ofta vill den första tiden utanför magen) och för bebisen skapar närheten en enorm trygghet. Många nyfödda bebisar trivs som regel allra bäst hud mot hud, eftersom de är vana vid den trånga och mysiga miljön i livmodern.

  Bädda barnvagnen

  Det finns många olika sätt att bädda vagnen på, dels utifrån säsong men också utifrån tycke och smak. Många föräldrar uppskattar en så kallad sleep carrrier, denna kan du lägga i botten av liggdelen för komfort (lyfta ur och i) men även för att göra platsen i vagnen lite trång, varm och mysig.

  Många bäddar med en fårskinnspläd i botten för att hålla värmen och du kan även använda åkpåse. En åkpåse är egentligen som en minimal sovsäck som är anpassad för vagnen och kan användas både i ligg- och sittdel. Utgå från säsong och sikta på att göra vagnen till en varm och gosig plats, så brukar det bli optimalt.

  Sovplats till bebis

  Det finns olika alternativ att överväga när det kommer till var bebisen ska sova. Vissa använder spjälsäng från start, andra ett bedside-crib. Vanligast är kanske någon av dessa i kombination med ett babynest den första tiden.

  Ett babynest är i princip som en liten mjuk säng som är trång och mysig, samt lätt att transportera. Babynest är något som många bebisar tycker om på grund av det blir en trång och mysig plats att sova på. Man kan även placera babynestet i sängen mellan föräldrarna.

  Som nyfödd kommer din bebis inte behöva en kudde, om det inte är så att du vill använda en kudde som är speciellt anpassad för nyfödda. Täcke kan också kompletteras under resans gång, däremot kan det vara bra att investera i olika filtar. Man kan aldrig få för många! Blanda muslin, fleece och bomullsfiltar, så kan du variera utefter temperatur.

  vad behöver man till bebis

  Skötbord och hygienprodukter

  Det blir en hel del blöjbyten per dag de första åren, därför är ett skötbord A och O. Skapa gärna en plats på skötbordet där allt du kan tänkas behöva finns nära till hands.

  Du behöver ett mjukt underlag, blöjor, våtservetter och tvättlappar som grund. Sedan kan du komplettera med mjukgörande produkter som skyddar bebisens hud, som zinksalva. Många bebisar får torr hud och flagnar den första tiden.

  En badbalja är också toppen att ha om du inte planerar att bada i badkar med bebis. Häll i ett par droppar babyolja inför badet, och avsluta med en parfymfri och mjukgörande kräm för att vårda bebisens känsliga hud.

  Amningskorg och produkter

  Om du ska amma så kan du förbereda dig på att lägga en hel del tid på detta, amning kan nämligen klassas som ett heltidsjobb och i regel ammar bebisar 8-12 gånger per dag (!). Med andra ord kan det vara skönt att förbereda en plats för amning där du har sådant du kan tänkas behöva nära till hands.

  En idé kan vara en korg med nödvändiga saker relaterade till amning, till exempel en bröstpump, amningskudde, amningsinlägg, kylande gel för såriga bröstvårtor, amningsnapp och en vattenflaska till dig som ammar – det är nämligen inte alls ovanligt att bli rejält törstig. Då har du allt du behöver nära till hands under stunderna du ammar, så att du förhoppningsvis kan luta dig tillbaka och ha en mysig stund med din bebis.

  Övriga produkter som är bra att ha

  Det finns många produkter till bebisar som du kanske tror att du inte kommer få användning för, men den dagen behovet dyker upp kommer du förmodligen förbanna dig själv om detta inte finns hemma. Vi pratar om nässug, nässpray, pysventiler, magdroppar och febertermometer! För när den lilla krabaten signalerar att någonting är fel så kommer du vilja göra allt i din makt för att ta reda på vad det är och kunna hjälpa hen.

  Behöver man ha allt direkt?

  Det finns saker som kommer att underlätta livet med bebis från start samtidigt som det finns en hel del saker som kan kompletteras under resans gång. Utgå från var du bor och hur lättillgängligt det är att handla saker som apoteksvaror, kläder och andra produkter.

  Så förbereder du hemma

  Många blivande föräldrar börjar boa hemma under den sista delen av graviditeten. Man vill alltså göra det mysigt hemma, kanske göra klart projekt som varit stående eller uppgradera mysfaktorn. För dig som ska ge bebisen ett eget rum så är det ett projekt i sig! Då kan du ta del av den här artikeln med tips på hur du inreder barnrummet.

  För dig som funderar på att barnsäkra hemma så behöver du inte riktigt ta tag i detta projekt än, men när det är dags kan du spana in den här videon!

  baby-rejse-app

  Du er måske også interesseret i

  • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

   I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
  • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

   Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
  • Få dit barn til at sove i sin egen seng

   Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
  • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

   Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
  • Sexliv efter fødslen

   Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
  • Træning efter fødslen: fjerde trimester

   Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
  • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

   Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
  • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

   Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
  • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

   Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
  • Højt blodtryk = Hypertension

   Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

   Copyright © Baby Journey

   Copyright © Baby Journey

   Mobil sidefod