Gravid uge 12 | Nu er arme og ben dannet

Bekræftet af

Maria Midstam

Jordemoder

Du er måske også interesseret i

 • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

  I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
 • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

  Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
 • Få dit barn til at sove i sin egen seng

  Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
 • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

  Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
 • Sexliv efter fødslen

  Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
 • Træning efter fødslen: fjerde trimester

  Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
 • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

  Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
 • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

  Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
 • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

  Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
 • Højt blodtryk = Hypertension

  Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

  Gravid uge 12 | Nu er arme og ben dannet

  Bekræftet af

  Maria Midstam

  Jordemoder

  I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 12. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 12 är fostret lika stor som en lime!

  Bebis: Den känsligaste tiden är avklarad

  Den känsligaste utvecklingstiden är avklarad, hurra! Fostrets ögon har nu täckts av ögonlock. Fostret har även bildat både armar och ben – och kan dessutom röra på dem!

  Fostervatten

  Nu är lungorna fyllda med fostervatten. Fostervattnet består av ren vätska som succesivt under graviditetens längd blandas med små hudflagor och partiklar från barnets hud och navelsträng. När graviditeten är fullgången kan fostervattnet därför se rätt grumligt ut! Fostret dricker och kissar ut fostervatten och det produceras hela tiden nytt från moderkakan. Den här processen gör att njurarna hålls igång och renar urinet.

  Barnets unika drag och fingeravtryck tar form

  Fostret har en tunn, genomskinlig hud och på fingertopparna börjar nu det unika fingeravtrycket att bildas, samtidigt som fingernaglarna börjar synas allt mer. Ansiktsdragen börjar komma fram tydligare och amorbågen börjar ta form på överläppen. En liten person blir till, helt enkelt!

  Näring från moderkakan

  Tidigare har fostret fått all näring via gulesäcken, men i den här veckan skrumpnar den ihop och moderkakan tar över tillförseln av näring och syre istället. Allt som mamman äter och dricker kommer nu att i full eller viss mängd gå över till fostret via moderkakan.

  Moderkakans viktigaste funktion är att sköta utbytet mellan fostrets och den gravidas cirkulation. Vissa partiklar, ämnen, virus eller bakterier kan inte passera moderkakan och föras vidare till fostret, men bland annat så kan alkohol passera barriären i moderkakan vilket gör att det är viktigt att avstå från alkohol så att fostret inte får i sig det. Även läkemedel kan passera moderkakan, därför är det viktigt att fråga din barnmorska eller läkare om det är så att du behandlas med något läkemedel.

  Navelsträngen fäster i just naveln på fostret, och i andra ändan finns fosterhinnorna och moderkakan. Den har ett geleliknande hölje runt de tre blodkärlen och är vit/genomskinlig i färgen. I samband med ultraljud kontrolleras bland annat hur många kärl det är i navelsträngen. Dessa blodkärl transporterar sedan både näring, syre och avfallsprodukter mellan moderkakan och fostret.

  Glukos

  Från och med nu har matsmältningen och cellerna utvecklats så att fostrets matsmältningssystem kan tillgodogöra sig socker. Nu är det bra att tänka på att det är gynnsamt för både den gravida och fostret att få en jämn tillförsel av energi, och extra bra är det om du som gravid äter en hälsosam och balanserad kost då glukos (socker) påverkar tillväxten hos fostret. Om du äter en balanserad kost finns ingen risk för oro. Din barnmorska kommer att hålla koll på din blodsockernivå genom hela graviditeten.

  Fostrets organ

  Grunden till alla organ och funktioner är på plats, men det är fortfarande långt kvar tills dom är färdigutvecklade. I bukhålan växer bukspottskörteln, levern och flera organ till. Fostret är ca 48 millimeter från huvud till stjärt!

  Mamma: Gravid i vecka 12 och ökad blodmängd

  Glöm inte bort att ta hand om dig själv mitt i skapandet av ditt barn. Du och ditt mående ÄR viktigt! Inför föräldraskapet kan du ha med dig redan nu att en välmående mamma är lika med en bra förälder. Det kan låta diffust, men efter förlossningen kommer dessa bitar att falla på plats.

  Kost, näring och tillskott

  Genom hela graviditeten är det bra att äta och dricka näringsrikt. Extra viktigt är det att få i sig kalciumrika livsmedel, det utvecklar nämligen barnets benstomme och tänder.

  Järn är också viktigt för att du ska må bra, men även för barnets blodbildning. Du ska dock inte ta tillskott av järn om du inte har brist, detta kommer din barnmorska att se när ni kontrollerar ditt blodvärde när du kommer på besök.

  Om du har ett lågt järnvärde så späds blodet ut mer i och med den ökade vätskevolymen i kroppen. Då de röda blodkropparna, hemoglobinet, sjunker/späds ut, så kan du känna av symptom som trötthet, flåsighet och huvudvärk.

  Vid brist på järn kommer du bli rekommenderad att ta tillskott. Då kan det vara bra att läsa på lite kring de olika alternativ som finns, det kan nämligen vara så att vissa järntillskott kan fungera bättre för dig än andra. Om en variant inte känns bra kan du alltid be din barnmorska om råd.

  Om du blir rekommenderad att ta järntillskott kan det vara bra att veta att upptaget av järn främjas av c-vitamin. Det kan alltså vara fördelaktigt att äta någon citrusfrukt eller vissa c-vitaminrika grönsaker i samband med intaget av järn. Däremot hämmas upptaget av järn av kalcium, så skölj inte ner tabletten med ett glas mjölk eller till frukosten om du exempelvis äter yoghurt.

  Tips på livsmedel med högt innehåll av c-vitamin

  är bland annat gul och röd paprika, broccoli, grönkål, kiwi, jordgubbar, papaya och blomkål.

  Moderkakan

  Från och med nu ger moderkakan all näring till fostret. Moderkakan, eller placentan, kan växa på olika platser i livmodern men oavsett var den växer så är funktionen alltid att transportera och förse fostret med syre, näringsämnen via blodet och transportera bort det syre- och näringsfattiga blodet.

  Själva transporten sker i navelsträngen via blodet i de olika blodkärlen som finns där. Moderkakan ser till att blodet filtreras med rikt blod till fostret och tar hand om resterna när det fattiga blodet återvänder till moderkakan.

  Moderkakan växer successivt i både omkrets och tjocklek under graviditeten. Den kan ofta ha en korrelation med det nyfödda barnets storlek.

  Moderkakan fäster i livmoderväggen och har kontakt med den gravidas cirkulationssystem på den ena sidan och fostrets cirkulationssystem på andra – ett fantastiskt system som är så finurligt uppbyggt.

  De dubbla fosterhinnorna bildar fostrets lägenhetsväggar där moderkakan är som kokvrån i den lilla enrummaren. Den sidan av moderkakan som är vänd mot väggen har en blå/rödaktig färg och är rik på blodkärl vilket gör att det ser ut som ett träd utan löv, och navelsträngen liknas vid trädets stam. Detta brukar kallas för livets träd!

  Illamående

  För en del kvinnor som haft besvär med illamående kan det börja avta efter den här veckan. Det beror ofta på att det är nu som moderkakan tar över och ger näring till fostret istället för gulekroppen vilket sänker hormonet HcG, som vanligen är boven till illamåendet. Vi håller tummarna för att det går över för dig också! Det är hormonerna som påverkar ditt eventuella illamående och dessa har en inverkan på gravida i olika grad, därför skiftar illamåendet mycket från kvinna till kvinna. Trötthet, stress och tom mage är också faktorer som kan påverka illamåendet.

  Om du inte har kunnat äta ordentligt på grund av illamåendet behöver du inte känna oro för barnet i magen. Fostret lever som en (kärleksfull) parasit på dig och tar det den behöver innan du själv får ta del av överskottet. Med det sagt, glöm inte bort att ta hand om dig själv i den här stora resan.

  Här kan du läsa om vecka 11.

  Här kan du läsa om vecka 13.

  baby-rejse-app

  Du er måske også interesseret i

  • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

   I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
  • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

   Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
  • Få dit barn til at sove i sin egen seng

   Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
  • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

   Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
  • Sexliv efter fødslen

   Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
  • Træning efter fødslen: fjerde trimester

   Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
  • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

   Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
  • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

   Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
  • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

   Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
  • Højt blodtryk = Hypertension

   Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

   Copyright © Baby Journey

   Copyright © Baby Journey

   Mobil sidefod