Gravid i uge 7 | Mærker du nogen symptomer endnu?

Bekræftet af

Maria Midstam

Jordemoder

Du er måske også interesseret i

 • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

  I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
 • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

  Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
 • Få dit barn til at sove i sin egen seng

  Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
 • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

  Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
 • Sexliv efter fødslen

  Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
 • Træning efter fødslen: fjerde trimester

  Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
 • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

  Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
 • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

  Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
 • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

  Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
 • Højt blodtryk = Hypertension

  Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

  Gravid i uge 7 | Mærker du nogen symptomer endnu?

  Bekræftet af

  Maria Midstam

  Jordemoder

  I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 7. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 7 är embryot lika stort som ett blåbär.

  Bebis: Nu slår hjärtat

  Den här veckan börjar embryots hjärta att slå!

  Udvikling

  Någon gång runt den sjätte eller sjunde veckan börjar hjärtat att slå, det sker vanligtvis runt dag 22-25 efter befruktningen och då är hjärtfrekvensen mellan 110-170 slag per minut. Det är ungefär dubbelt så snabbt som hos en vuxen! Nu är det även en hel del andra förändringar som sker.

  I den här veckan börjar det som ska bli armar att bildas, och i slutet av veckan är det benens tur att ta fart. En lite rolig fakta är att armarna kommer alltid att ligga steget före benen i utvecklingen. Fingrar och tår börjar också utvecklas nu!

  Nu börjar embryot likna en böjd larv i formen. Benen är böjda och syns inte än, och därför mäts längden istället mellan huvud och stjärt i det här läget. Barnmorskor benämner det här måttet som CRL (Crown-Rump-Length) i samband med när mätningar görs vid ultraljud. Det lilla embryot har mer än fördubblat sin längd den här veckan jämfört med föregående och är nu ungefär 7 millimeter mellan huvud och stjärt.

  Navelsträngen

  Vid födseln är navelsträngen ungefär 40-50 cm lång. Den ena änden av navelsträngen sitter fast i moderkakan och den andra i barnets navel. I det här skedet kallas navelsträngen för häftstjälken, och är än så länge väldigt kort. Under graviditetens gång hinner den växa till sig för att bli lång, tjock och elastisk.

  Det kanske känns som att navelsträngen är väldigt skör? Men faktum är att den är rejäl för att tåla alla fostrets rörelser under hela graviditeten. Navelsträngen omges av ett lager skyddande gelé och har flera små blodkärl i sig som transporterar närings- och syrerikt blod till fostret. Blodkärlen hjälper sedan till att transportera bort det syrefattiga blodet via navelsträngen.

  Mamma: Gravid i vecka 7

  Håller du på att somna mitt under arbetsdagen eller går runt med en banan i fickan och är konstant illamående? Det må vara tufft men du kan vara lugn – det är en del av resan och symptom som förhoppningsvis inte kommer att vara allt för länge, utan brukar försvinna i takt med att andra trimestern kommer (det är dock olika för alla!).

  Mående

  I den sjunde graviditetsveckan vet de allra flesta kvinnor om att de är gravida, då mensen bör vara ungefär 1-2 veckor sen beroende på menscykelns längd. Många känner av graviditetssymptom, men inte alla. Livmodern växer och trycker mot urinblåsan vilket gör att du kan känna dig kissnödig ofta.

  Kroppen genomgår en stor omställning i och med graviditeten och många kvinnor märker av känslighet mot vissa dofter eller smaker. Om du är tröttare än vanligt och har ett ökat sömnbehov kan det kännas skönt att veta att detta är fullt normalt.

  Besök hos barnmorskan

  Har du bokat ditt första möte med barnmorskan än? Om inte så är det hög tid att göra det nu! Under det första mötet med din barnmorska kommer du eller ni att få viktig information för resten av graviditeten och inför förlossningen.

  När du går på ditt första besök kommer ni bland annat att ta både blodprov och urinprov för att kontrollera saker som blodgrupp (kanske även barnets blodgrupp), HIV, hepatit samt se över ditt skydd för röda hund. Barnmorskan kommer även att mäta ditt blodvärde, blodsocker och blodtryck. Sedan kommer ni att ha ett samtal och du kommer att få svara på frågor om din hälsa samt relation till alkohol, tobak, nikotin och droger.

  Alla dessa faktorer är sådana som kan påverka din och det väntade barnets hälsa och utveckling. Därför tillägnas en del besök hos barnmorskan till att prata om dessa samt din fysiska och psykiska hälsa. Om du har ett beroende finns samtal och stöd att få genom mottagningar eller hjälplinjer som är inriktade på alkoholkonsumtion eller rökning, samt för att få stöd och hjälp till att leva hälsosamt både under och efter graviditeten.

  Kom ihåg att vårdresan under graviditeten skiljer sig från region till region. Prata med din barnmorska om vad som gäller där just du bor.

  Om du vill dela tankar och erfarenheter med andra gravida eller föräldrar kan du alltid vända dig till Baby Journey – The community! Gå mer här!

  Fosterdiagnostik

  I första trimestern, troligtvis på hälsosamtalet eller inskrivningssamtalet, så brukar man bli informerad om fosterdiagnostik och vilka alternativ som erbjuds eller ingår där du bor. Fosterdiagnostik handlar om att ta reda på information om barnet med hjälp av ultraljud och kromosomtester. Beroende på var du bor i Sverige så kan det vara olika alternativ som erbjuds, eller så kan du få olika alternativ rekommenderade för dig utifrån ärftlighet eller tidigare graviditeter.

  KUB

  Det vanligaste kromosomtestet som erbjuds i Sverige är det som kallas för KUB och som visar sannolikheten för att fostret har kromosomavvikelse. Ha med dig att det är frivilligt och att provsvaren är uppskattningar och inte några helt säkra svar. Innan du väljer att göra ett test, oavsett om det är KUB eller något annat kromosomtest, kan det vara bra att fundera kring varför du/ni vill göra testet. Fundera även på hur en sannolikhet för kromosomavvikelser skulle landa hos dig och vad du skulle göra med den informationen.

  NIPT

  Det kan även erbjudas ett NIPT test, som står för Non Invasive Prenatal Test, beroende på resultatet från KUB-testet. Vid ett NIPT test analyseras tre kromosompar men med en högre säkerhet än KUB, tillsammans med ett ultraljud och blodprov från den gravida. Du kan även bekosta detta test själv om du vill och det inte erbjuds.

  Beroende på resultatet från KUB eller NIPT kan man även göra provtagning från moderkaka eller fostervatten, som kan ge ett säkert svar på barnets kromosomer om det behövs. Detta görs på sjukhus.

  Fosterdiagnostik skiljer sig mellan regioner. På 1177 kan du se informationsfilmer om tidig fosterdiagnostik och tips på hur du som gravid kan tänka kring olika alternativ och besked.

  Om du går in i graviditeten med högt BMI, risk för graviddiabetes, ätstörningar eller liknande, så kommer du få hjälp från din barnmorska. Var inte rädd för att ta upp det här för att få rätt support! Det är din rättighet under gravidresan att få det support som du behöver.

  Här kan du läsa om vecka 6.

  Här kan du läsa om vecka 8.

  baby-rejse-app

  Du er måske også interesseret i

  • 8 tips til at komme i gang med arbejdet

   I de sidste faser af graviditeten kan det føles, som om tiden går i sneglefart, og længslen efter baby er enorm. Derfor er det måske ikke overraskende, at der findes et væld af husmor-tricks til at sætte fødslen i gang (på trods af, at...
  • 7 sikre tegn på, at fødslen er nær

   Tredje trimester er hårdt på mange måder, ikke mindst når det gælder tålmodighed. Det er meget udfordrende ikke at vide, hvornår man skal møde den lille! Sandheden er, at vi ikke ved, hvorfor fødslen går i gang eller præcis hvornår, men...
  • Få dit barn til at sove i sin egen seng

   Hvordan får du din baby til at falde i søvn uden at vågne om natten, og hvornår er det tid til at sove i sin egen seng? Baby Journey fortæller dig, hvordan du får din baby til at sove i sin egen seng! Der er forskellige...
  • Guide: Sådan tegner du en graviditetsforsikring

   Sponsoreret af Länsförsäkringar At tegne en graviditetsforsikring er noget, alle gravide bør gøre! Og helst så tidligt som muligt i graviditeten, da den skal tegnes for at få ret til erstatning, hvis der sker noget uforudsigeligt. En forsikring kan...
  • Sexliv efter fødslen

   Mange gravide spekulerer på, hvornår det er okay at have sex efter fødslen. For nogle sker det hurtigt, og for andre tager det længere tid. At få et barn er en stor omvæltning, og det er slet ikke ualmindeligt, at...
  • Træning efter fødslen: fjerde trimester

   Hvornår du beslutter dig for at begynde at træne efter fødslen, er helt op til dig. Restitution efter graviditet og fødsel er meget individuel! Før du tager skridtet til at begynde at aktivere din krop igen, kan det være godt at definere, hvad der menes...
  • Alt hvad du behøver at vide om spandfejning

   Er du klar til at føde? En buccal swab er en måde at hjælpe din krop med at fremskynde fødslen på - på en helt naturlig måde! Er det virkelig muligt, spørger du måske? Det er det, men du skal...
  • Hvad er bækkensmerter? - Alt om bækkensmerter

   Bækkensmerter, når du er gravid, er noget, mange mennesker lider af. Når vi taler om bækkensmerter i sundhedsvæsenet, kalder vi det for bækkensmerter eller bækkenbundssmerter. Så hvordan føles bækkenbundssmerter? Når du er gravid, bliver din krops led mere mobile, hvilket er...
  • Bækkenbundsøvelser når du er gravid - Gode øvelser

   Har du oplevet bækkensmerter under din graviditet? Bækkensmerter er almindelige, men kan være meget smertefulde og forhindre dig i at leve et normalt liv. Der findes dog øvelser og bækkenbundsøvelser, som kan hjælpe på dine bækkensmerter under graviditeten...
  • Højt blodtryk = Hypertension

   Når du er gravid, er du i risiko for at udvikle højt blodtryk og organskader, kendt som præeklampsi. I denne artikel gennemgår og beskriver vi, hvad præeklampsi er. Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten forekommer i Sverige hos ca. otte...

   Copyright © Baby Journey

   Copyright © Baby Journey

   Mobil sidefod