Förlossningsrelaterade bristningar
16 Feb. 2022
Uppdaterad: 29 Mar. 2023
Verifierat av

Sara Dellner
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
De flesta som föder barn vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen, dessa kallas för bristningar. Här går vi igenom de olika graderna av bristningar och hur snabbt du blir återställd.
Under en förlossning så bistår barnmorskan dig för att du ska få en så liten bristning som möjligt. Förlossningsrelaterade bristningar är vanligt, och de allra flesta som föder barn får någon form av bristning. Dessa delas in i fyra grader:
• Grad 1: Innefattar ytliga bristningar i slida och/eller blygdläppar
• Grad 2: Engagerar muskler i mellangården
• Grad 3: Engagerar ändtarmsmuskeln, helt eller delvis
• Grad 4: Engagerar även väggen i ändtarmskanalen
Större bristningar (grad 3 & 4) är ovanliga och uppstår vid knappt tre procent av samtliga förlossningar. Siffran är något högre, ca fem procent, om det är första gången du föder barn.
Bristningar av grad 1 och 2 kan barnmorskan suturerna på förlossningsrummet och du har rätt att få bedövning innan. Grad 3 och 4 suturernas av läkare, vanligtvis på operation där rätt belysning och verktyg finns tillgängliga för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
Risken för att få en större bristning är högre bland annat om du föder barn med hjälp av sugklocka, är omskuren eller du föder ett stort barn (över 4.5 kg). Mindre bristningar läker ofta snabbt och sår i huden/slemhinna läker inom ett par veckor. Vissa känner av sin bristning mer och längre än andra.
Efter en vaginal förlossning så tänjs musklerna i bäckenbotten ungefär tre gånger sin längd, och bäckenbotten utsätts även för en enorm påfrestning genom graviditeten. Det tar ofta flera månader innan musklerna har läkt helt, därför är det viktigt att bygga upp bäckebotten igen med hjälp av knipövningar. Om du behöver hjälp kan du kontakta en fysioterapeut.
Du kan räkna med att det kan ta upp till ett år innan bäckenbotten är helt återställd efter förlossningen. Med det sagt är det ingen anledning att lämna eventuell oro eller smärta utan åtgärd. Har du frågor eller besvär kring din bristning kan du få hjälp via exempelvis din barnmorskemottagning, gynmottagning eller den förlossningsklinik du födde barn på.
Titta på ditt underliv inför förlossningen för att få en referensbild. Titta även efter förlossning och/eller efter du har blivit suturerad. Ofta kan bristningen upplevas som större än vad den är/var. Om du tittar med spegel kan du även följa läkningsprocessen hemma!
Vill du läsa mer om förlossning? Klicka här!
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey