Pampers guide till den första tiden med en nyfödd bebis

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Mammaträning i trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Pampers guide till den första tiden med en nyfödd bebis

    Sponsrat av Pampers

    Som nybliven förälder går stora delar av vardagen ut på att gissa sig fram. Allt är ju så nytt! Därför vill vi tillsammans med Pampers finnas som en hjälpande hand i några av alla frågetecken, så att du kan känna dig trygg i hur du rår om din lilla under de första veckorna efter födseln.

    Att komma hem från BB med en nyfödd liten bebis kan skapa miljontals olika känslor på en och samma gång. Det här är bara början på ett helt nytt liv där en annan människa plötsligt får all uppmärksamhet och vars behov kommer att prioriteras först under en väldigt lång tid. Men hur ser egentligen dessa behov ut den allra första tiden? Hur byter man blöja och vad är grejen med det första bajset? Hur ofta ska bebisen bada och vad händer med navelstumpen? Vi reder ut alla frågetecken!                            

    Hygien och premiär för bad!

    Det första badet går bra att ta redan den första veckan efter födseln, sedan räcker det att bada ungefär 2-3 gånger i veckan – om din bebis inte har kräkts eller är smutsig förstås. Tvål kan vara uttorkande på huden, så skippa den helt och hållet och använd istället lite babyolja i badvattnet för att mjukgöra huden. Känn efter med din armbåge att badvattnet inte är för varmt innan du badar din bebis, det ska vara ljummet.

    Det första bajset

    Det första bajset kallas för mekonium och är en tjock, grönaktig substans som kan liknas vid tjära. Mekoniet innehåller bland annat hudceller och partiklar som barnet svalde medan det fortfarande låg i livmodern. Några dagar efter födseln har mekoniet passerat ut ur barnets system, då blir bajset lite lättare och rinnigare i konsistensen.

    Beroende på om ditt barn ammas eller flaskmatas kan avföringen se lite olika ut när mekoniet har passerat. För ammande barn liknas det ofta med senap där konsistensen är rinnig och gryning, utan någon lukt. För de barn som flaskmatas är avföringen vanligtvis mörkare i färgen, ofta ljusbrun eller till och med gulgrön! Det brukar vara lite fastare i konsistensen och luktar mer. Generellt bajsar de barn som ammas mer än de som flaskmatas, vilket innebär att du troligtvis får ta dig an ett par extra blöjbyten.

    Hur byter man blöja?

    Ha som tumregel att byta blöjan ofta så att den inte blir för full, och om bebisen har bajsat är det bästa att byta den direkt. En nyfödd bebis behöver byta blöja ungefär 6-9 gånger per dygn! Urin och avföring kan nämligen göra att hudens pH-värde blir surt, vilket kan leda till att den lilla rumpan blir röd och irriterad.

    Så här gör du:

    1. Öppna upp och ta bort den använda blöjan för att sedan rengöra i hudvecken med skonsamma tvättservetter. Torka alltid framifrån och bak, och om du har en pojke kan du täcka över penisen med en blöja eller en liten handduk för att förhindra olyckor.
    2. Lyft försiktigt upp din bebis under rumpan och lägg en ren blöja under den. Den färgade markeringen ska vara framtill mot dig.
    3. Stäng blöjan och justera fästena så att de inte sitter för hårt eller löst. Blöjan sitter vanligtvis perfekt när det är två fingrar mellan fästena framtill.

    Bebisens bajs kan ibland vara svårt att tvätta bort, men processen blir enklare genom att använda skonsamma och effektiva tvättservetter. Pampers Harmonie Aqua Wipes är precis det, och bibehåller dessutom hudens pH-värde.

    Vad innebär hudens pH-värde?

    Vid födseln är hudens pH-värde neutral och de kommande veckorna blir det något surare. Hudytan skyddas dock av en tunn film som kallas för syramanteln, men eftersom den lilla rumpan är täckt av en fuktig blöja i princip dygnet runt är det lätt att hudens pH-värde blir surt och stiger. Då ger syramanteln inte samma skydd och rumpan kan bli röd och irriterad. Genom att välja en blöja som samlar upp och låser bort all vätska så minskar risken att pH-värdet stiger – och om blöjan dessutom kan minimera att urin och avföring blandas, är risken ännu mindre att huden runt rumpan blir irriterad som en effekt av det höga pH-värdet. Då är Pampers Premium Protection blöjan för dig!

    Den lilla navelstumpen

    Efter födseln har bebisen en liten navelstump kvar som kommer att torka och svartna, för att sedan trilla av. Det här kan ta allt från ett par dagar till två veckor. Under tiden är det bra att tvätta naveln med vatten och badda den torr med en handduk eller tops om det skulle komma kiss eller bajs på den, eller om det skulle blöda från naveln. Du behöver inte vara orolig för att det ska göra ont, bebisen har ingen känsel på navelstumpen.

    Nu har du förhoppningsvis lite mer kött på benen när det kommer till hur du rår om din nyfödda bebis. Och oroa dig inte, allting kommer bli mer självklart med tiden – som att om blöjan börjar läcka, är det sannolikt dags för en större storlek. Föräldraskapet är ett hav av utmaningar som du kommer att klara av galant, bara du ger dig själv utrymme att öva lite först. Behöver du användbara tips och trix, spana in Pampers för att ta del av guider och verktyg som hjälper dig att vara bekväm i ditt föräldraskap – Pampers finns med dig på resan!

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att …
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en …
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ers…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanl…
    • Träna efter förlossning: Mammaträning i trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så k…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det …
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? Nä…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenb…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning…
      baby-journey-app

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer