Havandeskapsförgiftning = Preeklampsi

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Havandeskapsförgiftning = Preeklampsi

    Havandeskapsförgiftning innebär att du som gravid får ett förhöjt blodtryck och kan utveckla en del andra symptom, ofta i slutet av graviditeten. Detta upptäcks vanligtvis hos barnmorskan på rutinkontroller. Eftersom havandeskapsförgiftning kan vara farligt för barnet så erbjuds du som gravid fler regelbundna  kontroller på mödravården. 

    Vad är havandeskapsförgiftning?

    Mödravården i Sverige startade på 1950-talet, bland annat för att upptäcka gravida som under sin graviditet utvecklade symtom på havandeskapsförgiftning. Detta är en sjukdom du endast kan drabbas av under en graviditet och som kan ha ganska diffusa symtom.

    Under besöken på mödravården kontrolleras blodtryck och patienten får lämna en urinprov för att se om det finns protein i urinen. Kontrollerna utförs för att upptäcka om den gravida utvecklat eller håller på att utveckla symtom.

    Den som insjuknar ska ha ett blodtryck över 140/90 uppmätt vid flera tillfällen och har ofta protein i urinen. Havandeskapsförgiftning drabbar 3-7% av alla gravida runt om i världen per år, vilket motsvarar ungefär 8,5 miljoner gravida. I Sverige drabbas cirka 5000 gravida per år, vilket är ungefär 5%.

    Sjukdomen uppkommer efter graviditetsvecka 20, ofta i slutet av graviditeten efter vecka 34. Vanligtvis är besvären lindriga, och det är även möjligt att insjukna den närmsta tiden efter att barnet är fött.

    Varför får man havandeskapsförgiftning?

    Vad sjukdomen beror på är inte helt klarlagt idag, men det tros bero på att moderkakan inte fungerar som den ska. Redan när moderkakan bildas så fäster den för ytligt i livmoderslemhinnan, vilket gör att det kan läcka partiklar och celler från moderkakan och fostret ut i blodet på den gravida. Den som är gravid kan ha riskfaktorer innan graviditeten som ökar sannolikheten för att insjukna. Att vara förstföderska med ärftlighet för havandeskapsförgiftning, ha ett BMI över 30, vara äldre än 40 år och ett tidigare högt blodtryck i samband med graviditet är exempel på riskfaktorer.

    Vissa sjukdomar kan också utgöra en risk. Exempel på dessa är diabetes typ 1 eller 2, högt blodtryck, vissa autoimmuna sjukdomar eller kronisk njursjukdom. Har du väntat barn tidigare och då blivit sjuk eller haft ett högt blodtryck ökar det risken att drabbas igen. Att vänta fler barn eller att ha genomgått en IVF graviditet med äggdonation utgör också en risk att drabbas.

    Symtom

    Det finns symtom som den som är gravid själv ska vara uppmärksam på. Dessa är: illamående och kräkningar (efter vecka 18), synrubbningar som exempelvis flimmer för ögonen, huvudvärk, ont i övre delen av magen, hastig svullnad i ansiktet, händerna och fötterna. Allmän sjukdomskänsla där du känner dig skakig och frånvarande. Kontakta alltid akutsjukvård om du tror att du kan ha drabbas av havandeskapsförgiftning. Det vanliga är att de som drabbas inte blir så sjuka, men det finns två allvarliga former av sjukdomen och man bör därför vara uppmärksam.

    HELLP – en svårare form av havandeskapsförgiftning med generell organpåverkan, främst levern. Ungefär 10-20% av de som drabbas av en svårare form av havandeskapsförgiftning utvecklar HELLP.

    Eklampsi – Den andra allvarliga varianten kallas för Eklampsi, som innebär att den gravida eller alternativt nyblivna föräldern får generella kramper som inte kan förklaras av en bakomliggande sjukdom (exempelvis epilepsi). Det är dock mycket ovanligt att drabbas Eklampsi.

    Vad händer om man får en diagnos?

    Om du som är gravid fått diagnosen havandeskapsförgiftning kan du vänta dig tätare besök hos barnmorskan på mödravården. Det är vanligt att patienten skrivs in på specialistmödravården som oftast ligger i anslutning till ett förlossningssjukhus. Vid behov skrivs du in som patient på sjukhus, antingen på en avdelning som heter Antenatalen eller på förlossningen. Antenatal är en avdelning som vårdar kvinnor under graviditeten.

    Vid tidigare känd havandeskapsförgiftning får den som blir gravid igen träffa läkare och blir vanligen insatt på läkemedel för att minska sannolikheten att drabbas av sjukdomen igen. Du som blir sjuk kan behandlas med läkemedel för att sänka blodtrycket, men det finns idag inget botemedel bortsett från att föda barn. I vissa fall kan detta innebära att barnet behöver förlösas tidigare än beräknat.

    Havandeskapsförgiftning kan bli farligt för barnet eftersom moderkakans funktion kan vara försämrad. Ofta utförs extra ultraljud för att se hur barnet växer i livmodern, hur ofta extra kontroller behöver ske beror på sjukdomens allvarlighetsgrad.

    Vill du läsa mer om högt blodtryck (hypertoni) under graviditeten? Klicka här!

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att …
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en …
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ers…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanl…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så k…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det …
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? Nä…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenb…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning…
      baby-journey-app

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer