Allt du behöver veta om hinnsvepning
16 Feb. 2022
Uppdaterad: 2 May. 2023
Verifierat av

Sara Dellner
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock uppfylla ett visst antal kriterier för att det ska vara möjligt för din barnmorska att utföra. I den här artikeln berättar vi mer!
En hinnsvepning innebär att barnmorskan eller förlossningsläkaren går in med två fingrar via slidan och in i livmoderhalsen. Sedan försöker hen att skapa utrymme mellan fosterhinnorna och nedre delen av livmodern, genom att svepa fingret eller fingrarna med cirkulära rörelser. På så sätt frisätts prostaglandiner, ett hormon som naturligt påskyndar mognaden av din livmoderhals och ökar livmoderns benägenhet till att framkalla värkar.
För att det ska vara möjligt att utföra så krävs det att livmodermunnen är öppen minst för ett finger, vilket motsvarar ungefär 1.5 cm. Sedan handlar det om att du som gravid ska vilja och samtycka till att bli hinnsvept. Du ska alltid få information om vad en hinnsvepning innebär innan den utförs.
När en hinnsvepning rekommenderas i tiden beror på dels på regionala riktlinjer, men oftast rekommenderas det först efter att du passerat ditt BF för att inte påverka förlossningen i onödan. I vissa fall kan man dock vilja påskynda det naturliga förloppet redan innan BF.
Som förstföderska är det ofta svårt att bli hinnsvept innan BF då livmoderhalsen ofta är stängd, medan det är vanligare att du som omföderska kanske redan är öppen något mot slutet av graviditeten. Hinnsvepning kan utföras av barnmorskor på barnmorskemottagningen samt på förlossningen eller specialistmödravården.
• Om fostrets huvud fortfarande är rörligt
• Om moderkakan är lågt placerad i livmodern
• Om fostret är tillväxthämmat
• Du har en pågående infektion i livmoderhalsen
• Om fostret ligger i sätesbjudning eller tvärläge
• Missbildning hos fostret har identifierats
• Du tidigare har genomgått ett kejsarsnitt
Forskning visar varierande resultat efter en hinnsvepning, men sammanslaget från ett stort antal artiklar kan man uppskatta att hinnsvepning minskar risken för att gå till 42+0 med omkring 14%. Hur mycket en hinnsvepning hjälper i just ditt fall är svårt att svara på, men det beror sannolikt på hur pass mogen din livmoderhals är under hinnsvepningen. Bäst effekt uppnås om man upprepar hinnsvepning med några dagars mellanrum.
Efter en hinnsvepning är det vanligt med så kallade ”pinvärkar”, dvs att du får smärtsamma sammandragningar som inte påverkar mognaden i din livmoderhals. Du kan också få en mindre vaginal blödning efter hinnsvepningen. Blödningen är inte farlig och kommer att avta.
Hinnsvepning är alltså ett sätt att hjälpa kroppen att naturligt påskynda starten av din förlossning. Effekten är sannolikt högst individuell men på populationsnivå är effekten inte så stor. Däremot är det ovanligt med komplikationer och kanske hjälper det dig som önskar att förlossningen påskyndas!
Gällande GBS (Grupp-B streptokocker) finns idag ingen forskning som bevisat att hinnsvepning skulle medföra någon ökad risk för infektion hos den gravida eller fostret, men underlaget är begränsad varför inga säkra slutsatser kan tas.
*Observera att regionala och vårdgivarberoende variationer kan förekomma.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey