Högt blodtryck = Hypertoni

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är.

Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta procent av alla graviditeter. Av dessa åtta procent är det två procent som innehas av de som har kroniskt högt blodtryck, ungefär tre procent har ren graviditetshypertoni medan resterande tre procent har havandeskapsförgiftning, men varierar mellan studier. Det är viktigt att ha koll på blodtrycket under graviditet då det fortfarande är en viktig faktor för att den gravida och fostret ska må bra (och överleva) under graviditeten. I Sverige har vi en väl utvecklad mödrahälsovård och förlossningsvård, men ett högt blodtryck som gravid i u-länder är fortfarande ett stort och svårt problem. WHO brukar klassificera det som ett världsomfattande hälsoproblem.

Vad är då graviditetsrelaterat högt blodtryck, eller graviditetsrelaterad hypertoni som vården benämner det?

Högt blodtryck som gravid innebär ett blodtryck som överstiger 140/90 mm Hg efter graviditetsvecka 20, hos en gravid som tidigare är frisk utan någon historia av högt blodtryck. För att ställa diagnosen ett högt blodtryck som gravid så ska det vara vid minst två mätningar, och den gravida ska ha vilat innan.

Vad är havandeskapsförgiftning?

Det är när den gravida får ett högt blodtryck och samtidigt organpåverkan. Ofta läcker de som får havandeskapsförgiftning protein i urinen, vilket tyder på att njurarna är påverkade. Normalt läcker inte så stora molekyler som protein genom njurarna. Protein i urinen kontrolleras på mödravården genom att du får kissa på en urinsticka. Hur många som drabbas beror på vilken forskning man läser, men varierar ungefär mellan 3-5%. De allra flesta får en lindrig form.

Orsaken till havandeskapsförgiftning är inte helt klarlagd, men vi vet att risken för att drabbas minskas avsevärt om du gått igenom en graviditet utan att haft havandeskapsförgiftning under den graviditeten. Forskare tror bland annat att bildandet av moderkakan och dess kärlinväxt i livmodern är av betydelse för utvecklandet av havandeskapsförgiftning.

Vilka löper högre risk att utveckla havandeskapsförgiftning?

Jo bland annat:

• Ärftlighet
• Förstföderskor
• Tidigare graviditet med havandeskapsförgiftning
• Bakomliggande sjukdomar såsom exempelvis diabetes, men även njur- kärl- eller systemsjukdomar.
• För mycket blodfetter
• Afrikansk etnicitet
• Fetma
• Graviditet efter äggdonation
• Kromosomavvikelser hos fostret
• Tvillinggraviditet

Utvecklar du havandeskapsförgiftning kontrolleras blodtryck, urinprov och eventuella andra prover oftare. Detta sker vanligen via specialistmödravården. Det enda sättet att ”bota” havandeskapsförgiftning är genom att förlösa barnet, varför det finns ökad risk för att barnet föds i förtid.

Vill läsa mer gravidrelaterat innehåll? Klicka här!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Mammaträning i trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey