Barnmorska
Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är.
Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta procent av alla graviditeter. Av dessa åtta procent är det två procent som innehas av de som har kroniskt högt blodtryck, ungefär tre procent har ren graviditetshypertoni medan resterande tre procent har havandeskapsförgiftning, men varierar mellan studier. Det är viktigt att ha koll på blodtrycket under graviditet då det fortfarande är en viktig faktor för att den gravida och fostret ska må bra (och överleva) under graviditeten. I Sverige har vi en väl utvecklad mödrahälsovård och förlossningsvård, men ett högt blodtryck som gravid i u-länder är fortfarande ett stort och svårt problem. WHO brukar klassificera det som ett världsomfattande hälsoproblem.
Högt blodtryck som gravid innebär ett blodtryck som överstiger 140/90 mm Hg efter graviditetsvecka 20, hos en gravid som tidigare är frisk utan någon historia av högt blodtryck. För att ställa diagnosen ett högt blodtryck som gravid så ska det vara vid minst två mätningar, och den gravida ska ha vilat innan.
Det är när den gravida får ett högt blodtryck och samtidigt organpåverkan. Ofta läcker de som får havandeskapsförgiftning protein i urinen, vilket tyder på att njurarna är påverkade. Normalt läcker inte så stora molekyler som protein genom njurarna. Protein i urinen kontrolleras på mödravården genom att du får kissa på en urinsticka. Hur många som drabbas beror på vilken forskning man läser, men varierar ungefär mellan 3-5%. De allra flesta får en lindrig form.
Orsaken till havandeskapsförgiftning är inte helt klarlagd, men vi vet att risken för att drabbas minskas avsevärt om du gått igenom en graviditet utan att haft havandeskapsförgiftning under den graviditeten. Forskare tror bland annat att bildandet av moderkakan och dess kärlinväxt i livmodern är av betydelse för utvecklandet av havandeskapsförgiftning.
Jo bland annat:
• Ärftlighet
• Förstföderskor
• Tidigare graviditet med havandeskapsförgiftning
• Bakomliggande sjukdomar såsom exempelvis diabetes, men även njur- kärl- eller systemsjukdomar.
• För mycket blodfetter
• Afrikansk etnicitet
• Fetma
• Graviditet efter äggdonation
• Kromosomavvikelser hos fostret
• Tvillinggraviditet
Utvecklar du havandeskapsförgiftning kontrolleras blodtryck, urinprov och eventuella andra prover oftare. Detta sker vanligen via specialistmödravården. Det enda sättet att ”bota” havandeskapsförgiftning är genom att förlösa barnet, varför det finns ökad risk för att barnet föds i förtid.
Vill läsa mer gravidrelaterat innehåll? Klicka här!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey