Små bebisar är bedårande på alla sätt, utom möjligen när dom skriker. Det är inte alltid helt lätt att förstå vad de där skriken betyder, särskilt den första tiden när allt är så otroligt nytt, men i vissa fall kan det handla om magont. Så hur vet man att bebis har ont i magen och vad gör man då?
Många gånger när bebisar är ledsna och skriker kan det handla om magont. Det är alls ovanligt och egentligen inte så förvånande när man tänker på den stora omställningen för bebisens magsäck som hela tiden växer och introduceras för nya saker: både amning efter födseln, eventuell modersmjölksersättning och så småningom mat.
När bebisen ligger i magen får hen sin näring genom navelsträngen och moderkakan. När bebisen sedan föds är det dags att börja hantera mat via mag- och tarmsystemet istället! Magsäcken växer i snabb takt under bebisens första månad och går från en vindruva i storlek till en stor tomat på bara fyra veckor.
Genom att utföra magmassage på bebisen kan man få ut eventuella gaser eller bajs och många bebisar upplever massagen som avslappnande om de har väldigt ont. En del bebisar trivs med att ligga på mage om de har ont och bad kan också vara smärtlindrande.
På Apoteket finns goda magbakterier i form av magdroppar samt pysventiler som kan hjälpa den lilla magen på traven. Rådfråga personalen om du känner dig osäker på vad som är lämpligt för er.
Kolik debuterar vanligen de första veckorna efter födseln och brukar i regel försvinna från 3 månaders ålder, men kan för en del hålla i sig upp till 5-6 månader. Vanliga tecken på kolik är att bebisen är otröstlig i flera timmar och ofta under samma tidsperiod varje dag. Varför en del barn får kolik är ännu inte helt klarlagt, men tittar man utifrån dagens forskning kan man se samband kring ett omoget tarmsystem, gener, gaser i magen och stress som en bidragande faktor.
Det finns ett par knep du kan ta till om du misstänker kolik. Är du osäker kan du alltid rådfråga din BVC-sköterska.
Att ta hand om ett barn som har kolik är väldigt påfrestande som förälder och det är bra att våga be om hjälp och avlastning för att mäkta med. Du är inte ensam i det, även om det känns så just nu. Att se sitt barn skrika intensivt tar på allas krafter, så är ni två i hemmet är det bra att ge varandra utrymme och återhämtning. Det är okej att känna att du inte orkar, och det är mer än okej att ta en paus och ladda batterierna.
Om ditt barn blir väldigt medtaget, slutar bajsa/har vattnig avföring, kräks onormalt mycket eller upplevs må väldigt dåligt ska du alltid kontakta sjukvården.
När bebisen blivit lite större och magen vant sig vid amning och/eller modersmjölksersättning kan det vara dags att ta ett nytt kliv på barnets matresa, nämligen resan mot att smaka på “riktig” mat! Det här är något som återigen kan ställa till det för magen, så ha inte för bråttom. Börja smått med smakportioner och öka sedan sakta för att magen ska få möjligheten att hinna med i omställningen och vänja sig.
Om du upplever att din bebis får väldigt ont i magen under matintroduktion kan du backa lite och göra ett nytt försök efter ett par dagar. Upplever du stora bekymmer med ditt barns mage ska du alltid rådfråga din BVC-sköterska eller annan vårdpersonal för att få hjälp och vägledning.
Har man en bebis som är ledsen på grund av magont, oavsett ålder, kan man känna sig ensammast i världen. Försök ha med dig att du sällan är ensam i din upplevelse – det är så otroligt vanligt med små bebismagar som krånglar och det kommer ge med sig tids nog.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey