Hur hanterar man ofrivillig barnlöshet?
14 Nov. 2022
Uppdaterad: 20 Nov. 2022
En stor längtan efter barn och ovissheten kring när den längtan kommer uppfyllas kan kännas otroligt tuff, utmanande och orättvis. Varför går det så lätt för vissa att bli gravida, medan andra behöver kämpa länge? Ofta finns det en förklaring och då även hjälp att få, men i vissa fall kan man inte se någon anledning till det uteblivna plusset på stickan.
Det finns flera faktorer för varför det kan vara svårt att bli gravid. Delvis kan det ha att göra med ålder och livsstil. Det kan också vara kopplat till spermier eller livmoder och äggen. I vissa fall hittar man ingen egentlig orsak till att graviditeten uteblir. Då är råden helt enkelt att fortsätta försöka, eller se över alternativa vägar till barn.
Efter ett år av regelbundet oskyddat samlag utan att bli gravida är det möjligt att söka hjälp. Då kan man vända sig till en gynekologisk mottagning, kvinnoklinik eller infertilitetsklinik på ett sjukhus. Där börjar en utredning med målet att hitta en orsak till infertiliteten.
Här kan du läsa om ofrivillig barnlöshet hos 1177.
Efter en utredning kommer läkaren att föreslå behandlingar utifrån orsaken. Det kan vara att stimulera ägglossning, insemination av spermier eller IVF. En behandling kan även vara ändrade livsstilsvanor, som exempelvis att minska/öka i vikt eller att sluta röka.
Det finns inga studier som visar att det är svårt att bli gravid igen efter ett missfall. Kroppen ställer ofta om sig snabbt efter ett missfall, vilket möjliggör en graviditet igen inom ett par veckor.
Det finns inget enkelt svar på hur man ska hantera ofrivillig barnlöshet på egen hand. Med en stor barnlängtan som inte blir besvarad kommer det att kännas påfrestande på många plan. Det kan då kännas skönt att berätta för vänner och familj och även förklara hur man önskar bli bemött i sin barnlängtan. Genom att vara rak mot dina nära med vilket stöd du behöver är det större chans att du får just det.
Som patient kan man få hjälp med hur man kan hantera ofrivillig barnlöshet genom att prata med en kurator på sjukhuset eller kliniken man befinner sig på. Kuratorn ska finnas som stöd genom hela processen.
Vill du ha hjälp med att utreda ofrivillig barnlöshet kan du vända dig till din närmsta gynekologimottagning. På 1177 kan du enkelt hitta olika gynekologimottagningar beroende på vilket län du befinner dig i. Det går även att vända sig till kvinnokliniker eller en infertilitetsklinik på ett sjukhus.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey