Pampers: Så känslig är bebisens hud – och så kan du skydda den

Pampers: Så känslig är bebisens hud – och så kan du skydda den

Sponsrat av Pampers

Under de första åren i barnets liv är den lilla bebisrumpan täckt av en blöja så gott som dygnet runt. Det innebär att huden utsätts för konstant fukt från urin och avföring, något som ofta gör den ömtåliga huden röd och irriterad. Genom att vårda huden och välja rätt typ av blöja kan du undvika dessa besvär – tillsammans med Pampers berättar vi hur!

Som gravid kommer du snart få uppleva den mjuka och väldoftande bebishuden mot din – en milstolpe många blivande föräldrar ser fram emot. Du kommer säkerligen också märka att den där gosiga huden också är väldigt ömtålig, men vad beror det egentligen på och hur kan man vårda den?

Grunden till barns känsliga hud

I livmodern är det vått och fuktigt, och bebisens hud är van att vara täckt av ett skyddande lager av fosterfett. Sedan föds bebisen ut till ett helt nytt klimat, luftfuktighet och temperatur vilket är en omställning som både bebisen och huden behöver anpassa sig till.

Varför blir rumpan röd?

Huden börjar sakta vänja sig vid det nya klimatet, men huden under blöjan utsätts konstant för fukt från urin och avföring. Med en blöja som inte absorberar bort fukten är det lätt att hudens pH-värde ökar och blir mottaglig för irriterande ämnen. Dessutom kan fukten i blöjan främja spridningen av svamp och bakterier, eftersom de stormtrivs i den varma och fuktiga miljön. När detta händer blir huden röd och irriterad, och vid långsiktiga besvär benämns problemet som blöjeksem eller blöjdermatit. Men det finns flera knep att ta till för att undvika det här problemet! 

Så skyddar du den ömtåliga huden

När bebisen kissar i blöjan frigörs ammoniak som kan göra att hudens pH-värde stiger och då behöver det stabiliseras. Genom att välja en blöja som snabbt samlar upp, absorberar och låser bort all vätska minskar risken att pH-värdet stiger och att rumpan blir röd, så att du kan vara säker på att den skyddas dygnet runt. Är blöjan dessutom gjord av mjuka och bekväma material utan något som skaver, hjälper det din bebis att känna sig bekväm!

5 tips för att undvika röda rumpan!

Genom att vårda huden runt rumpan på rätt sätt kan du förebygga röd hud, stödja hudbarriären, minska irritation och skav samt risken för ämnen som irriterar huden. Vi rekommenderar dig att:

  • Byt blöja regelbundet för att ge huden en paus från urin och avföring. Se till att huden är helt torr innan du sätter på en ny blöja, samt att blöjan är i rätt storlek eftersom det minskar skav mot huden.
  • Välj en blöja som absorberar urin effektivt och håller pH-värdet stabilt, för att förhindra att hudbarriären irriteras. Pampers Premium Protection är designad med små hål för att minska hudkontakten med enzymer från kiss och avföring, dessutom är den mjuk och behaglig mot huden, stabiliserar pH-värdet och hjälper till att låta huden andas.
  • När du rengör den lilla rumpan är det A och O att använda babyservetter som är speciellt utformade för att stabilisera pH-värdet i huden. Med Pampers Harmonie Aqua Wipes kan du vara säker på att pH-värdet i huden hålls stabilt och att irritationen i huden minskar eller uteblir.
  • Lufta stjärten! Lägg bebisen på en handduk, ta av blöjan och låt huden lufta under korta stunder, gärna dagligen. Detta minskar risken för blöjdermatit.
  • Vårda huden genom att applicera en salva som skyddar hudbarriären vid blöjbyten. Speciellt utformade salvor för området runt rumpan ser till att fuktbalansen i huden fungerar som den ska.
baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Mammaträning i trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Villkor

    Ladda ner vår app!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer