Påskmat – vad får man äta som gravid eller ammande?
3 Apr. 2023
Verifierat av
Har du något inbokat påskbord med familj eller vänner i år? Då är det bra att veta vad du får äta och inte! Här har vi samlat allt du som gravid eller ammande bör undvika på påskbordet.
Påskbordet innehåller vanligtvis en hel del ost och chark, något man bör vara varsam med som gravid. Därför vill vi göra det enkelt för dig att hålla koll på vad du får äta och inte. Notera att råden för ammande endast gäller strömming och sill! Allt annat är fritt fram att hugga in på. Glad påsk!
– Rökt eller gravad fisk som är vakuumförpackad
Rökt eller gravad fisk som är vakuumförpackad kan innehålla listeria, och bör ätas inom en vecka efter förpackningsdagen.
– Chark eller patéer
Chark eller patéer kan också innehålla listeria. Om de har skurits upp från en hel bit precis innan servering går de dock alldeles utmärkt att äta som gravid.
– Kalla röror som innehåller rökt eller gravad fisk, mögelost/kittost eller chark
Dessa kalla röror kan innehålla både listeria och toxoplasma, därför bör du undvika dem om du är gravid.
– Torkat och kallrökt kött
Exempel på torkat och kallrökt kött är parmaskinka, medvurst och salami. De kan alla innehålla toxoplasma. Om du är riktigt sugen så kan du faktiskt frysa in dessa i tre dygn, då dör nämligen eventuella bakterier och det är okej att äta!
– Mögel-och kittostar
Det spelar ingen roll om mögel-och kittostar är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk, de kan innehålla skadliga halter av listeria. Hårdostar som man kan hyvla av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går dock bra att äta under graviditeten, samma sak gäller för bredbara färskostar och smältost. All ost som har hettats upp i ugn är också säker att äta.
– Strömming och sill
Både strömming och sill kan innehåll dioxiner och PCB, därför bör man inte äta dem mer än 2-3 gånger per år om man ammar eller är gravid. Det gäller strömming och sill som är från Östersjön och Bottniska viken. Inlagd sill på julbordet är ofta fiskad i Atlanten och går dock bra att äta!
Har du koll på alla fiskar du bör och inte bör äta under graviditeten? Den här artikeln guidar dig!
Toxoplasma är en parasit som oftast smittar via kött. Har man nedsatt immunförsvar så är man extra känslig för toxoplasma och är man gravid så kan toxoplasma skada fostret. Toxoplasma kan även smitta djur, ofta katter, så om du som gravid har innekatt bör du undvika kontakt med kattens avföring, med andra ord: låt någon annan tömma lådan om du har möjlighet.
Listeria är en bakterie som kan föröka sig utan att få syre och begränsas inte av kyla, därav är det svårt att hålla nere dessa bakterier. Listera kan förorena livsmedel, framförallt vissa ätfärdiga kylvaror som gravad och rökt fisk med lång hållbarhet.
Dioxiner och PCB bildas när man tillverkar kemikalier i olika processer och dessa har fått stor spridning i miljön. Vi kan få i oss dioxiner och PCB genom maten vi äter och då främst från animaliska livsmedel. Höga halter av dessa miljöföroreningar finns i fisk från förorenade områden som Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Därför avråds gravida från att äta fisk från dessa områden.
Källa: Livsmedelsverket
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey