PCOS: vad är det?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Har du en oregelbunden menscykel? Det kan vara ett tecken på PCOS, som innebär en obalans av hormoner från äggstockarna. I den här artikeln går vi igenom allt som är intressant att veta om PCOS.

För att helt förstå PCOS behöver du även förstå din menscykel. Om du har mens varje månad innebär det oftast att du också har ägglossning varje månad och blir ägget inte befruktat av en spermie kommer du återigen få din mens. Detta är menscykeln och den räknar man på antalet dagar från mensens första dag fram tills du får mens igen.

Menscykelns längd varierar från kvinna till kvinna med allt från 21-45 dagar. Allt inom detta spann anses normalt men om antalet dagar varierar kraftigt från månad till månad brukar man säga att menscykeln är oregelbunden, vilket kan vara ett tecken på någon form av hormonell obalans i kroppen.

Vad innebär hormonell obalans? 

Din ägglossning är styrd av hormoner i din kropp, som i sin tur styr mognaden av äggblåsor i dina äggstockar. Om du har PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) tillverkar äggstockarna för mycket av hormonet testosteron, vilket leder till att dina ägg inte utvecklas tillräckligt mycket för att du ska kunna få ägglossning alls. Då kan äggblåsorna som inte har mognat klart istället bli kvar i äggstockarna fyllda av flera mindre äggblåsor istället för att lossna. Dessa kallas för polycystiska ovarier.

Vilka symptom får man vid PCOS? 

Det finns flera olika symtom på PCOS men vanligtvis är det din menscykel som vittnar om att något inte står rätt till i form av väldigt oregelbunden eller helt utebliven mens. Svårigheter med att bli gravid kan också vara ett tecken på PCOS, vilket isåfall inte beror på att du inte har några ägg, utan att de helt enkelt inte mognar tillräckligt mycket för att kunna lossa. 

Det finns andra symptom också kan tyda på PCOS, som att du känner dig nedstämd, har minskad sexlust, mycket hår på kroppen eller lätt för att gå upp i vikt. Ibland är det dock så lurigt att du inte har några uppenbara symptom. 

Varför får man PCOS?

PCOS kan vara ärftligt, men det är inte säkert att du ärver det och samtidigt kan du få PCOS utan att ha det i släkten. Det finns en koppling mellan PCOS och övervikt, vilket helt enkelt beror på att det hormonella systemet påverkas av övervikt vilket i sin tur kan vara påverkat av insulinnivåerna eller obalansen i hormonnivåerna. Även insulinresistens är en faktor som kan ge PCOS, men i vissa fall vet man faktiskt inte vad orsaken till diagnosen är.

När och hur bör man söka hjälp?

Om du upplever att du har mens färre än fyra gånger per år, har fått mycket mer hår på kroppen än du tidigare haft eller har svårigheter att bli gravid ska du kontakta en gynekologisk mottagning eller vårdcentral. Hos gynekologen kommer du lämna blodprov för att mäta nivåerna av hormoner i ditt blod, göra en kroppsundersökning, en gynekologisk undersökning samt få äggstockarna undersökta med ultraljud för att se hur äggblåsorna ser ut.

Hur går en behandling till? 

En behandling kan vara av olika metoder beroende på vad det största besväret är. Önskar du att bli gravid kan en typ av behandling kan vara att stimulera till ägglossning eller behandla med hormoner i syfte att reglera menscykeln. Denna metod kan man även ta till för att lindra symptom som akne eller oönskad hårväxt. En behandling kan även vara riktad mot livsstilsförändringar genom kost, träning eller stressreducering/hantering. 

Även andra undersökningar kan vara en del av en eventuell behandling, som att mäta sköldkörtelhormoner då dessa kan vara påverkade och behöva regleras med läkemedel. 

Finns det något man kan göra själv? 

Det finns studier som visar på en koppling mellan våra kvinnliga könshormoner och stress, därför kan en alternativ väg vara att försöka minska stressnivåerna på egen hand genom aktiviteter som får dig att må bra och slappna av. Stress kan triggas av koffein, därför kan en idé vara att även minska på koffeinet för att se om dina symtom blir färre. Brist på sömn har också en direkt koppling till stress, så att öka upp antalet timmar sömn per natt kan också vara hjälpsamt.

Idag görs en hel del forskning på kost som kan påverka serotoninhalter samt hur kosten kan påverka hjärnan och sinnet. Det forskningen har visat är att nivåerna av serotonin i kroppen påverkar insulinnivåerna. Brist på serotonin reglerar därmed ditt insulin till lägre nivåer, vilket i sin tur ger högre blodsockernivåer i kroppen och här finns en koppling till PCOS. Ett högt blodsocker kan bero på att du har ätit mer än du behöver, inte är särskilt fysiskt aktiv eller att du har ett ökat behov av insulin på grund av stress.

Hormonet serotonin bildas i tarmen och hjälper tarmarna att processa maten vi äter, samt är en stor del i hur vi mår då hormonet påverkar både vårt humör och välbefinnande. Kosten du äter kan påverka din tarmflora och produktionen av serotonin, vilket kan öka ditt generella välmående och som i sin tur kan hjälpa vid PCOS. En sådan typ av kost som stimulerar serotoninproduktionen och balanserar tarmfloran kan därför vara att rekommendera. Då kan du äta mat som är rik på vitamin D och B12, som fet fisk och mjölkprodukter, kött och ost. Att även välja näringsrika former av kolhydrater, fett och protein är också positivt.

Slutligen kan du, genom att få in mer fysisk aktivitet i vardagen, råda bot på din PCOS. Detta skulle kunna vara att cykla till jobbet, ta en promenad på lunchen eller få in någon form av träning i veckan som du tycker om!

Om du tror att du har PCOS kan du alltid börja med att ringa till 1177 för att rådgöra med vårdpersonal, så hjälper dom dig vidare för en gynekologisk undersökning.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    För många kan det kännas tufft i slutet av den tredje trimetern och inte bara på grund av det växande barnet i magen. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är minst lika utmanande. Sanningen är att vi…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att naturligt påskynda starten av din förlossning. I den här artikeln går vi igenom allt som du behöver veta inför en eventuell hinnsvepning. Hur går en hinnsvepning till? En hinnsvepning innebär att barnmorskan…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey