Sponsrat av Länsförsäkringar
Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man planerar föräldraledighet mellan föräldrarna. Något som lätt glöms bort är tillägget av föräldralön som många arbetsgivare betalar ut för dig som har kollektivavtal. Tillsammans med Länsförsäkringar förklarar vi mer om föräldralön och ger andra praktiska råd för att underlätta era beslut inför planeringen av föräldraledigheten och familjens ekonomi.
Många anser att det är naturligt att mamman är hemma största delen av föräldraledigheten, så många som 23 % enligt Länsförsäkringars undersökning. 11 % anser att den som tjänar minst ska vara hemma mest, och 34 % anser att föräldrarna bör dela lika på föräldraledigheten. Denna statistik visar tydligt hur vi alla tänker olika i frågan och att det inte finns ett rätt sätt att dela upp föräldraledigheten på. Allt handlar om vad som passar just er familj. Det är dock bra och viktigt att vara införstådd i alla aspekter av beslutet för att kunna göra ett så genomtänkt val som möjligt, både när det kommer till familjens ekonomi men också för jämställdheten.
Det finns statistik som visar på att det rent ekonomiskt kan vara fördelaktigt att dela lika på föräldraledigheten. De som har kollektivavtal genom arbetet har nämligen rätt till föräldralön, vilket är en extra lön från arbetsgivaren. Denna betalas ut utöver den ersättning som du får i föräldrapenning från Försäkringskassan.
Många får en föräldralön som motsvarar ungefär 10 % av lönen under lönetaket och ungefär 90 % av hela lönen över lönetaket. Detta kan dock variera beroende på hur länge du har varit anställd samt vilket kollektivavtal du omfattas av. Föräldralönen är ofta aktuell från den tredje månaden av föräldraledighet upp till ett år, men även detta varierar. Prata med din arbetsgivare om vad som gäller för dig!
Förutom den ekonomiska aspekten av att dela lika på föräldraledigheten, så finns det många andra fördelar. Bland annat så ger det båda föräldrarna möjligheten att skapa en bra relation med sitt barn tidigt. Men det är också fördelaktigt att båda föräldrarnas arbetsliv påverkas lika mycket framåt, om man ser till bland annat löneutveckling och pension. Med det ekonomiska läget i världen just nu är det extra viktigt att skapa en stabil grund i arbetslivet och tänka långsiktigt. Har du inte redan ett sparkonto kan det vara läge att starta ett, både för dig själv och familjens ekonomi. Att även börja spara för dina barn är smart att göra så tidigt som möjligt eftersom en bra ekonomisk grund ofta underlättar övergången in i vuxenlivet.
Det är vanligt att en förälder börjar jobba deltid när barnen börjar på förskolan. Detta beslut gynnar familjen på många sätt, men man bör också ha förståelse för att den föräldern som arbetar deltid inte kommer att få lika mycket pengar avsatt till pensionen. Därför är det en god idé att familjen pensionssparar privat till den föräldern som arbetar deltid under småbarnsåren.
En buffert via ett sparkonto är också högst aktuellt om ni väljer att lägga upp familjelivet på det här sättet, för att minska stressen om något oförutsett händer. Som nu, när en del utgifter stiger lite samtidigt som vi kan se en hög inflation och räntehöjningar.
På Länsförsäkringars hemsida finns en snurra som hjälper till att beräkna hur mycket som bör sparas för att kompensera den förälder som arbetar deltid.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey