Barnmorska
Det kan kännas orättvist att medan vissa kvinnor mår toppen genom en hel graviditet har andra huvudet i toalettstolen från befruktning till BF. Tyvärr är verkligheten att de hormonella förändringarna som sker under graviditeten påverkar kvinnor helt olika. Kanske är detta lite lättare att acceptera om du förstår hormonernas innebörd? Så här påverkar hormoner dig som gravid!
När det kommer till måendet under graviditeten relaterar nog många till hur kroppen påverkas rent fysiskt av den växande magen. Det är lätt att glömma bort faktumet att det dessutom sker enorma hormonella förändringar som påverkar måendet på flera olika plan! Så vad har alla hormoner för funktioner i kroppen hos dig som gravid?
HCG eller humantcorionganadotropin som det egentligen heter, stimulerar och ökar produktionen av hormonerna östrogen och progesteron. Tillsammans verkar alla dessa tre hormoner graviditetsbevarande. Nivåerna av HCG stiger väldigt snabbt i början av graviditeten och är det hormon som ger utslag på ett graviditetstest. Eftersom hormonet HCG initialt bildas av embryot så är sannolikheten att ett graviditetstest skulle vara felaktigt därför minimal! I och med den snabba ökningen av HCG ihop med östrogen och progesteron är det vanligt att du känner av en markant trötthet samt illamående under de första veckorna av graviditeten.
Nivåerna av östrogen höjs för att bidra till att livmodern och moderkakan ska kunna växa, men även till att slemhinnan i livmodern förtjockas. Det här möjliggör för det befruktade ägget att växa sig fast och stanna i livmodern! Östrogen behövs sedan för fostrets tillväxt, det är därför ett väldigt viktigt hormon för den som är (eller vill bli) gravid.
När nivåerna av östrogen stiger påverkas gravida kvinnor olika. Medan en del kvinnor mår bra, mår andra sämre. Vanligen drabbas man av humörsvängningar och illamående. Detta beror helt enkelt på att människor är unika individer som reagerar helt olika på hormoner! Vår livsstil påverkar även det östrogenet i kroppen så som kost, träning, stress och sömn.
Hormonet progesteron bidrar till att öka tjockleken på livmoderns slemhinna och mjukar även upp livmodern så att den ska kunna växa. Tillsammans med östrogen ansvarar progesteron delvis för den lyster som många gravida får i huden under den här tiden, vilket brukar vara uppskattat när den extra tröttheten är påtaglig. Progesteron kan även påverka tarmarna så att de arbetar långsammare och trögare, samt ha inverkan på den gravidas humörsvängningar.
Relaxin bidrar till att mjuka upp leder och ligament under graviditeten vilket gör att bäckenet blir rörligare. Detta sker för att du så småningom ska kunna krysta ut barnet och underlätta för förlossningen! I slutet av graviditeten bidrar relaxin även till att mjuka upp livmodertappen och på så sätt förbereda för födsel. När relaxin utsöndras kan du känna smärta i bäckenet på grund av den ökade rörligheten. Har du mycket besvär bör du prata med din barnmorska och/eller en fysioterapeut för att få rätt hjälp att hantera denna. Då är sannolikheten lägre för att smärtan ska bli värre ju längre graviditeten fortgår.
Behöver du tips på bäckenbottenövningar under graviditeten? Här har vi samlat flera tips!
Oxytocin brukar kallas för vårt kärlekshormon eftersom det bidrar till en känsla av välmående. Under den andra och tredje trimestern börjar detta hormon öka och ansvarar då för flera häftiga funktioner i den gravida kroppen!
Som gravid vill man optimera nivåerna av oxytocin och detta går att göra genom vila samt lugn och ro. Då hamnar kroppen i vad som kallas för ett parasympatiskt tillstånd vilket innebär att kroppen slappnar av maximalt. När oxytocinet utsöndras och flödar väl i kroppen mår man väldigt bra psykiskt både som gravid och inte. Vid stress utsöndras istället adrenalin och kortisol vilket motverkar oxytocinets effekt.
Oxytocin bidrar också till att ge sammandragningar under födseln och kan ges som ett kemiskt framställt läkemedel för att stimulera förlossningsvärkar, förstärka dem eller få livmodern att dra ihop sig till att krysta om det behövs.
Oxytocin är inte bara viktigt under graviditeten utan även efter förlossningen när kroppen och underlivet ska återhämta sig och läka. Kroppen är så pass smart att frisättning av oxytocin ökar läkningsförmågan i kroppens vävnader och celler! Dessutom är oxytocin delaktigt i frisättningen av bröstmjölk vid amning.
Du kan stimulera till frisättning av oxytocin genom kramar, kyssar, smek och beröring men även massage, musik som får dig att må bra eller aktiviteter som får dig att känna lugn och avslappning i kropp och sinne.
Prolaktin är ett amningsfrämjande och bröstmjölkstimulerande hormon som bildas under den tredje trimestern samt efter förlossningen om kvinnan ammar. Hormonet bildas i hjärnan och har en direkt påverkan på att stimulera bröstmjölken medan oxytocin mer påverkar utdrivningsreflexen av bröstmjölk. Det betyder att den mjölk som finns faktiskt kommer ut när barnet suger!
Nivåerna av prolaktin ökar i samband med att barnet suger på bröstet. Ju mer du ammar stiger hormonet vilket i sin tur leder till ökad mängd bröstmjölk. Under natten är produktionen av prolaktin som högst, därför är det bra att amma under nattens första timmar för att enklast öka mängden bröstmjölk. Prolaktin och oxytocin samverkar och är grundstenarna till en fungerande amning.
Efter att ha läst denna artikel vet du förhoppningsvis en och två nya saker om hormoner och dess påverkan – både fysiskt och psykiskt. Kanske kan denna kunskap hjälpa dig att vara lite extra förlåtande mot din kropp när det är som tyngst!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey