En nyfödd bebis har vanligen inget specifikt sömnmönster, men runt fyra månaders ålder brukar sömnen få lite mer struktur. Då kan det vara dags att skapa en sömnrutin som signalerar till bebis att det är dags att sova. Det brukar skapa bättre förutsättningar för en god sömn både på dagen och natten.
En av de största utmaningarna för många föräldrar är att hitta en bra sömnrutin för sin bebis. En stor del av bra rutiner handlar om förstå bebisens signaler och sedan skapa rutiner utifrån dessa. Ett nyfött barn har ingen dygnsrytm men vid ungefär fyra månaders ålder börjar bebisar kunna skilja på dag och natt. Kanske är det först då du som förälder börjar tyda ett mönster i ditt barns sömn. Det är nu det är bra att skapa rutiner för sömnen och försöka följa fasta tider.
Anledningen till att rutiner är så bra för små barn är att de rent logiskt inte förstår vad som borde hända härnäst, till exempel att det är dags att sova (trots att de är trötta). Rutiner hjälper till att skapa trygghet och signalerar till bebis vad som väntar.
Det viktigaste är inte hur kvälls-och nattningsrutinen ser ut, snarare att den finns. Vad ni väljer att göra ska passa er livssituation och måste inte te sig på ett specifikt sätt. Det är också bra att försöka få bebis att somna vid ungefär samma tid varje kväll, eftersom det också är något som signalerar sovdags. Med det sagt vill vi ge ett förslag på hur en nattningsrutin kan se ut:
Äta middag/gröt, dämpa belysningen, plocka bort leksaker, bada, ge massage, byta blöja, sätta på pyjamas, läsa en bok, spela musik eller white noise, amma eller dricka flaska.
Välj ut ungefär fyra saker som ni alltid gör. Det kan underlätta vid de tillfällen då ni exempelvis inte är hemma och miljön inte är som bebis är van vid. Då kan nattningsrutinen ge utrymme för flexibilitet hos både föräldrar och bebis, eftersom själva mönstret av upprepning signalerar att det är dags att sova.
Med en bra sömnrutin på dagen kan sömnen bli mer stabil och bebis kommer förhoppningsvis även sova bättre på natten. Rutinen för sömn på dagen behöver nödvändigtvis inte te sig lika som inför natten, men det kan vara bra att även här välja ut ett par saker som signalerar till bebis att det är dags att sova. Kanske är det att gå en promenad med vagnen, lyssna på en viss musik eller vagga medan du ammar/flaskmatar. Prova er fram till vad som fungerar bäst.
En stor del i att främja bättre sömn är även att bebisen är mätt, har en torr blöja och får sova i ett mörkt och svalt rum.
Kom ihåg: Rutiner är både bra och viktiga, men få föräldrar upplever att sömnen är genomgående bra. Försök släppa både prestige och förväntningar kring sömnen, för det finns ingen given mall, alla bebisar är olika. Sömnen kommer troligen att vara sämre i perioder – och det hör till. Att du försöker göra din bebis nöjd gör dig till den bästa föräldern!
Här är sömncoachen Hanna Bergenkulls bästa tips kring barns sömn.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey