Spelar det någon roll om jag ammar med ett bröst eller två? Inte nödvändigtvis, att barn får ett favoritbröst är vanligt. Om problem uppstår med ett av brösten vid amning, spelar det någon roll?
Kanske undrar du om man bör amma från ett bröst eller båda brösten vid samma amningstillfälle?
Här finns det egentligen inget rätt eller fel, men vi berättar lite mer ingående för ökad förståelse.
Den första mjölken som kommer ut bröstet när bebisen börjar suga är törstsläckande. Den innehåller alltså mer utspädd bröstmjölk för att lugna barnets törst. Den mjölken som följer är mer koncentrerad och syftar till att hålla bebisen mätt. Om du ställer upp två glas med mjölk från första respektive andra halvan av amningstillfället kommer du se skillnaden. Av den anledningen kan det vara bra att erbjuda ett och samma bröst till dess att bebisen släpper bröstet eller somnar.
Om du upplever att du får sitta och amma hela tiden kan det vara bra att försöka väcka bebisen så att hen äter sig ordentligt mätt och du får en paus mellan amningstillfällena (om det är vad du önskar). Innan brösten har hunnit anpassa sig kan det kännas som att du går runt med ett tomt och ett sprängfyllt bröst. Det här kommer att ordna till sig allt eftersom. Känner du att det spänner och gör ont i det bröstet du inte ammar på kan du försiktigt handurmjölka det värsta trycket, men sätt dig inte och pumpa ur på det bröstet för att kompensera, för då producerar du ännu mer mjölk (om det inte är det du vill) och brösten anpassar sig inte.
Glöm slutligen inte att ta hand om dig själv när du ammar – se till att du sitter skönt, är avslappnad samt äter och dricker, för amning kräver lite extra energi.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey