Under sitt första halvår är barnet helt beroende av dig, och utvecklas tillsammans med dig och andra som finns nära. Barnet lär sig använda sina sinnen och söker mer och mer kontakt.
Ett barns motoriska utveckling följer ett mönster och det finns sällan skäl att påskynda den. Alla barn utvecklas i olika takt, även om utvecklingen sker efter en viss förutbestämd plan. Några hoppar över ett steg, som till exempel att krypa. Att lära sig en ny rörelse är många gånger svårt och det krävs mycket övning innan barnet kan göra rörelsen utan att behöva tänka.
Till en början lär sig barnet att kontrollera huvudet och nacken, därefter armarna och överkroppen och sist benen. Det är nödvändigt att kunna balansera sitt huvud innan det är möjligt att lära sig att sitta eller stå. Barnet behöver alltså inte någon särskild träning i motoriska färdigheter, till exempel för att lära barnet att krypa. Det som är betydelsefullt är att barnet får möjlighet att använda sina förmågor. Att vara på golvet tillsammans med sitt barn och då låta barnet ligga på mage ger bra stimulans. Att leka är viktigt för alla barn, liten som stor. Leken kan jämföras med den vuxnes vardagsmotion.
För spädbarnet är det viktigt att ligga på mage i vaket tillstånd, börja med korta stunder om barnet blir trött. I magläge stimuleras barnets motoriska utveckling, barnet tränar sin balans och sina muskler och får en bättre huvudkontroll. Börja vänja barnet vid att ligga på mage redan från början, en liten stund varje gång barnet är vaket. På så sätt blir magläget något naturligt för barnet. Det brukar vara lättare för barnet att ligga på ett lite fastare underlag, som en tunn madrass på golvet och ibland underlättar det om barnet har en ihoprullad handduk under bröstkorgen. Att ligga på mage är första steget för att lära sig att vända sig runt, åla sig fram och krypa.
Små barn behöver inte organiserad aktivitet, bara att titta på förälderns ansikte är jättespännande! Föräldern kan lägga sig på mage mittemot, ha ögonkontakt och prata med barnet. Att ligga på mage förhindrar också ensidig belastning på barnets bakhuvud, något som kan påverka skallens form då ett spädbarns skallben är mjukt och formbart. Ligger barnet i samma ställning mot ett fast underlag riskerar skallformen att bli sned. Om barnet alltid ligger stilla på rygg riskerar skallformen att bli platt baktill. Variera huvudställningen då barnet ligger i ryggläge så att barnets huvud är vänt omväxlande åt höger och åt vänster. Att ha barnet i babysitter eller bilbarnstol (då man inte åker bil) och att barnet sitter i bärsele under längre stunder innebär en passiv sittställning och kan också påverka barnets skallform. Glädjen i att röra sig finns naturligt hos barnet och det är den vuxnes roll att skapa förutsättningar för detta.
Vill du läsa fler artiklar om spädbarn? Klicka här!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey