Visst är det något speciellt med tvillingar! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta och vad som är skillnaden på enäggstvillingar och tvåäggstvillingar.
Det kan kännas både speciellt men också lite läskigt att vänta tvillingar. Tvillingförlossning utgör ungefär mellan 1.5-2% av alla förlossningar i Sverige och har ökat kraftigt under de senaste årtiondena. Tvillinggraviditet är en högriskgraviditet som innebär en ökad risk både för den gravida men även för fostren i magen. Tvillingar kan vara enäggs eller tvåäggs. Ungefär 2/3 av alla tvillingar är enäggs och 1/3 är tvåäggs.
Enäggstvillingar uppkommer då embryot delar sig inom 14 dagar från befruktningen. Om delningen sker mellan dag 0-3 bildas varsin moderkaka med dubbel uppsättning fosterhinnor, så kallad DCDA. Detta är den vanligaste typen av enäggstvillinggraviditeter (ca 66%). Om delningen sker mellan dag 4-7 bildas en moderkaka och en yttre hinna men två inre hinnor (DCMA). Om delningen sker efter dag 7 delar tvillingarna på allt, alltså en moderkaka och en yttre- och inre hinna (MCMA). Fostren ligger då helt oskyddade från varandra och innebär störst risk för komplikationer. Som tur är sker MCMA i enbart i ca 1% av fallen. Sker delningen ännu senare finns risk för sammanvuxna tvillingar.
Det är tvåäggstvillingar som är ärftligt, dvs benägenheten att släppa två ägg, och risken ökar vid stigande ålder. Enäggstvillingar är en spontan ”felprogrammering” som gör att cellerna delar sig när de normalt inte brukar göra det.
Ca 50% av alla tvillinggraviditeter föder innan vecka 37+0 och ungefär tio procent innan vecka 32.
Risker med tvillinggraviditet är bl a:
• Tillväxthämning hos fostren
• Tvillingtransfusionssyndrom (TTS)
• Högt blodtryck
• Havandeskapsförgiftning
• Blodbrist
• Graviditetsdiabetes
• Stor blödning efter förlossningen
• För tidig födsel
Under en tvillinggraviditet erbjuds fler kontroller hos barnmorska/läkare och via ultraljud, men även via specialistmödravården. När förlossningen planeras i tid beror på vilken typ av tvillinggraviditet det rör sig om och hur graviditeten utvecklar sig. Val av förlossningssätt är individuell och beror i regel på hur långt graviditeten har fortskridit och hur den ledande tvillingen är positionerad, men även eventuellt tidigare förlossningar och regionala rutiner.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey