Vad ska man äta när man ammar?
4 Feb. 2022
Uppdaterad: 30 Mar. 2023
Verifierat av

Många undrar vilken typ av mat man bör undvika vid amning, men vilken man ska man äta när man ammar en liten bebis? Även om det kan vara svårt att prioritera sig själv och sitt eget matintag mellan amning och blöjbyten så är det viktigt att äta bra och näringsrikt. Barnet får nämligen sin näring från dig! Här är några enkla råd på vägen för att äta bra mat vid amning.
Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen ditt barn behöver (utom D-vitamin) för att växa och utvecklas under sina första sex månader. Barnet tar den näring det behöver från dig, så för att du själv inte ska få för lite näring är det viktigt att du väljer bra och näringsrik mat.
En enkel grundregel för att få i dig alla näringsämnen som du behöver är att äta efter regnbågens alla färger samt variera flera olika livsmedel.
• 500 gram frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter
• Fisk 2-3 gånger i veckan, se kostråd för mer information gällande fisk
• Mjölk, naturell fil eller naturell yoghurt, cirka 5 dl per dag
• Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen och till matlagning
• Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
• Potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ (som innehåller mycket fibrer vilket är bra för matsmältningnen)
Du behöver lite mer av de flesta näringsämnen när du ammar. Välj särskilt mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat.
Bra källor till:
• DHA, ett omega-3-fett:
Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill
• Vitamin D:
Fisk och ägg innehåller vitamin D. Likaså D-vitaminberikade livsmedel som många mjölkprodukter och de flesta margariner. Solljus är också en viktig källa.
• Folat/folsyra:
Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.
• Järn:
Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker, pumpafrön och nötter innehåller järn.
• Jod:
Du behöver också jod när du ammar. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey