Ägglossningskalkylator

Beräkna datum för din ägglossning här!

Calendar
calendar

Planerar du att bli gravid?

Vi har samlat allt du behöver veta för att kunna förbereda dig på bästa sätt

Populära artiklar just nu

Vad innebär ägglossning?

Det är först vid ägglossning, som vanligtvis inträffar cirka 12-16 dagar innan mens, som du kan bli gravid. Men vad är det egentligen som händer i kroppen och hur fungerar det? 

Ägglossningen har en nyckelroll för din väg mot plusset på stickan. Vid ägglossningen lossnar ett (eller i vissa fall flera!) ägg från din äggstock, och hamnar i äggledaren. Väl där, så kan ägget de kommande 24 timmarna befruktas av spermier. Det är alltså under dessa 24 timmar som du är som mest fertil. Det ska dock inte glömmas bort att spermier kan överleva i upp till 5 dygn, och att det därför kan vara bra att, förutom när du har ägglossning, även försöka pricka in samlag några dagar innan och efter ägglossningen.

Räkna ut ägglossning så gör du!

Först och främst, så kan det vara bra att du har en förståelse för din menscykel och hur den och dess olika faser fungerar.

När det kommer till att räkna ut ägglossning, finns det flera metoder som kan användas för att uppskatta din mest fertila period under en menscykel. Att ta reda på när du har ägglossning och identifiera ditt fertila fönster kan därför vara bra för att öka chansen för ett plus på stickan.

En vanlig metod för att räkna ut ägglossning är att använda en ägglossningskalender. Denna bygger på att din menscykel är regelbunden samt vanligtvis 28 dagar lång, men kan också anpassas för både kortare och längre cykler. Räkna ut ägglossning genom att subtrahera 14 dagar från den förväntade startdagen för nästa mens kan du få en uppskattning för när ägglossningen ska inträffa. Till exempel, om din menscykel är 28 dagar, förväntas din ägglossning ske runt dag 14 efter första dagen på senaste mensen.

Läs mer om hur du kan identifiera symptom på ägglossning här

Hur vet jag om jag har ägglossning?

Under ägglossning så kan du komma att uppleva vissa typer av förändringar i din kropp. Att känna in kroppen och vara uppmärksam på vissa symptom kan därför vara värdefullt när det kommer till att ta reda på om du har ägglossning.

Vanliga symtom på ägglossning är till exempel ökad kroppstemperatur, ömhet i nedre buken och ändrad konsistens på dina flytningar. Under ägglossningen är det till exempel vanligt att flytningarna är klara och genomskinliga i färgen och konsistensen kan påminna om rå äggvita.

Läs mer om metoderna för att spåra din ägglossning här

Även om symptom kan vara en vägvisare, så räcker det inte alltid till för att ta reda exakt när ägglossningen inträffar. Då kan du istället ta hjälp av ett ägglossningstest, som mäter nivåer av hormonet LH i urinen, vilket är det hormon som ökar i kroppen fram tills att ägglossningen inträffar. Detta är ett tydligt tecken på att du snart kommer ha, eller har, ägglossning. Detta kan vara särskilt hjälpsamt för dig med oregelbunden mens och som inte har full koll på när din ägglossning brukar inträffa.

Vilka är symtomen på ägglossning?

Andra symptom som det kan vara bra att vara observant på, förutom de som nämnts ovan (förändrade flytningar och ökad kroppstemperatur) är bland annat:

  • Ägglossningsblödning, vilket är en mindre blödning mellan menstruationerna (vanligtvis bara några droppar blod)
  • Svullen mage
  • Ömma bröst
  • Ökad sexlust

Artillerigatan 16

114 52 Stockholm

Baby Journey

Villkor

Ladda ner vår app!

ladda ner i appstore

Copyright © Baby Journey

Copyright © Baby Journey

Mobile footer