Det är inte helt ovanligt att en nyfikenhet för din menscykel tar form samtidigt som en önskan om att bli gravid. Många kvinnor känner dock en förvirring kring hur många dagar menscykeln faktiskt är, vad som anses vara en “normal” längd samt vilka hormonella förändringar som sker i kroppen under menscykeln. I den här artikeln reder vi ut allt som är bra och viktigt att veta!
Har du funderat över hur ditt mående kan skifta utan någon uppenbar anledning? Allt från energi, aptit och humör kan ta rejäla vändningar från dag till dag. I ena stunden kan du känna dig lycklig och nöjd för att strax därpå känna dig nedstämd och orkeslös. Så vad beror det egentligen på? Det är till stor del kopplat till de hormonella skiftningarna som sker under menscykelns gång.
Menscykelns längd
Din menscykel pågår från menstruationens första dag fram till dagen innan du får mens igen. Längden varierar från kvinna till kvinna och ibland även från månad till månad, där genomsnittet ligger på 28 dagar. Allt inom spannet 21-45 dagar anses dock som normalt!
Räkna ut menscykel
För att räkna ut din menscykel behöver du hålla koll på när du får din mens. Räkna sedan dagarna från första menstruationsdagen tills du får mens igen, så vet du hur många dagar det rör sig om. Det finns flera olika verktyg och appar som du kan använda för att hålla koll på din menscykel och få en indikation om var i menscykeln du befinner dig.
Menscykelns olika faser och hormoner
Menscykeln börjar med den follikulära fasen, då du även har menstruation de första dagarna. Denna fas pågår fram tills att du får ägglossning och därefter går du in i den luteala fasen – innan du slutligen får du din mens igen. Men vad betyder de här olika faserna?
Den follikulära fasen börjar med din mens och pågår fram till att du får ägglossning, vilket vanligtvis inträffar runt dag 14 i en genomsnittlig menscykel på 28 dagar. Menstruationen pågår vanligtvis 3-5 dagar, sedan börjar kroppen förbereda sig för ägglossning genom att producera hormonet östrogen i äggstockarna. Östrogen gör bland annat livmoderslemhinnan tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg.
Precis innan du har ägglossning pikar mängden östrogen i kroppen. Det kan påverka dig genom att du mår väldigt bra både fysiskt och psykiskt. Många känner sig snygga, harmoniska och tillfreds under den här perioden i menscykeln. Att sexlusten ökar nu är också vanligt!
Ägglossning innebär att en utav äggstockarna släpper ett ägg som sedan kan bli befruktat av en spermie. Inför ägglossningen när dina östrogennivåer toppar, så utsöndras LH, luteiniserande hormon, vilket är är hormonet som ser till att ägglossningen kommer igång!
Ägglossningen sker vanligen 12-16 dagar innan din nästa mens, beroende på hur lång din menscykel är. Hormonet testosteron ökar också i samband med ägglossningen vilket har en del i den ökade sexlusten men även mer kraftfulla orgasmer.
Det är när du har ägglossning som du kan bli gravid, men eftersom spermier kan överleva i äggledaren upp till 5 dygn och ägget i ett dygn, kan du bli gravid även dagarna innan du har ägglossning. Dessa dagar brukar kallas för “det fertila fönstret”.
Den luteala fasen pågår från ägglossning fram till nästa mens. Nu ökar nivåerna av hormonet progesteron i kroppen, som optimerar slemhinnan för att ta upp ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas börjar progesteronproduktionen att minska runt dag 21 i menscykeln. Tillslut är nivåerna av både progesteron och östrogen så låga att livmoderslemhinnan bryts ner och din menstruation startar igen.
Det är under den här fasen som många kvinnor upplever PMS och/eller hormonell akne. Det beror på att östrogenet sjunker tillsammans med det så kallade “lyckohormonet” serotonin, vilket kan få dig att känna nedstämdhet. Samtidigt sjunker nivåerna av progesteron precis innan mens och alla dessa dalar i hormonnivåerna kan leda till att PMS-besvären tar form.
Menscykeln och ägglossning
Ägglossningen sker vanligtvis runt dag 14 i menscykeln och det är möjligt att du känner av den som en mensliknande smärta, men det är också möjligt att du inte känner någonting alls.
Vid ägglossning lossnar ett ägg från äggstocken och hamnar i äggledaren. Absolut vanligast är att det är en äggstock som släpper ifrån sig ett ägg. Där kan ägget befruktas av spermier via samlag. Eftersom spermier kan överleva upp till 5 dygn så kan du bli gravid även dagarna innan du har ägglossning. Du kan också bli gravid dagen efter ägglossningen, då ägget är ”moget” i ett dygn från att det lossnat. Rent biologiskt är det också under dessa dagar kvinnor har som mest sexlust!
Ibland är menscykeln oregelbunden, det betyder att den exempelvis kan vara 25 dagar en månad och 35 månaden efter. För dig som vill bli gravid kan det då vara svårt att veta när ägglossningen sker. Det finns naturliga metoder för att lära känna sin kropps signaler i samband med ägglossning, som att lära sig se skillnad på dina flytningar eller mäta din kroppstemperatur. Du kan göra ett ägglossningstest för att vara extra säker, dessa finns att köpa på apoteket.
Det är vanligt att ägglossningen uteblir om kroppen är under påfrestning, då den inte är redo för en graviditet. Orsaker till detta kan bland annat vara hög nivå av stress, nedstämdhet eller stor viktnedgång. Även PCOS ger oregelbunden eller utebliven ägglossning.
Menscykeln och flytningar
Dina flytningar kan vittna om var i menscykeln du befinner dig eftersom de förändras i konsistens, mängd och utseende under menscykelns gång. Flytningar agerar som ett skydd för underlivet och håller slemhinnan fuktig.
Direkt efter din menstruation är det vanligt att ha ytterst lite flytningar eller inga alls. Sedan blir de vanligen mer grumliga och vita till färgen, för att sedan bli mer krämiga och öka i mängd innan ägglossningen.
När du har din ägglossning är flytningarna oftast mer genomskinliga och elastiska i konsistensen för att underlätta för spermierna att ta sig till det lossade ägget. Denna konsistens brukar kallas för äggvite-sekret då den påminner om äggvita. Innan din mens kan flytningarna få en mer rosa eller brunaktig färg eftersom de blandas med blod från mensen.
Måendet genom din menscykel
De olika hormonerna östrogen, progesteron och testosteron har flera toppar och dalar under menscykelns gång. Detta kommer att påverka hur du mår med allt från energi, aptit och humör till hur social du känner dig.
Måendet från och med första mensdagen till ägglossning
Under den follikulära fasen, som startar med din mens, är det vanligt att till en början känna minskad energi och trötthet. Under menstruationen kan du därför planera för lugnare aktiviteter och försöka addera mer återhämtning i livet om det är möjligt. Ju närmre du kommer ägglossningen kommer energin att stiga på grund av ökningen av östrogen. Då kan du uppleva ökad energi, inspiration och driv – därför kan det vara en idé att planera in större projekt under den här fasen.
Det är även under den här fasen precis innan ägglossning som du rent biologiskt känner som mest sexlust och det är nu du har möjlighet att bli gravid.
I slutet av den här fasen toppar testosteronnivåerna vilket kan påverka dig till att känna dig extra stark och uthållig. Nu ligger även progesteronet på väldigt stabila nivåer vilket kan bidra till att du känner dig lugn och balanserad. När progesteronet sedan stiger snabbt vid ägglossning och dalar innan din menstruation är det mer vanligt att humöret och måendet börjar svaja.
Måendet från ägglossning fram till nästa mens
Under den luteala fasen som pågår från ägglossning fram till din nästa mens så börjar hormonerna att skifta. Det är nu du kan uppleva PMS-symtom. Känner du av humörsvängningar kan det vara bra att påminna dig själv om att allt du känner och tänker just nu inte är någon direkt sanning, det är hormonerna som påverkar dig och det kommer att gå över när den luteala fasen är slut. Under den här perioden är det bra att lyssna in kroppen från dag till dag eftersom måendet kan skifta rejält!
Sammanfattning:
De utmärkande hormonerna under menscykeln är östrogen, progesteron och testosteron. Nivåerna av dessa hormoner kommer att pika, dala och ligga mer neutralt beroende på var i menscykeln du är och de kommer att påverka ditt mående kroppsligt och emotionellt. Exakt hur du reagerar på de olika hormonerna är dock individuellt! Därför är det fördelaktigt att reflektera över ditt mående under månaden, då kan du hitta samband mellan ditt mående och var i menscykeln du befinner dig. Det är till exempel vanligt att känna ett sug efter olika typer av mat men även ork till olika typer av rörelse i olika faser. Genom att lära känna hur hormonerna påverkar just dig kan du också anpassa din livsstil utifrån mående!