Följ din graviditet vecka för vecka

4.9

Vilken ögonfärg får din bebis? Beräkna här!

Här kan du räkna ut vilken sannolikhet ditt barn har för att få en viss ögonfärg. Kan två blåögda föräldrar få ett brunögt barn till exempel? Beräkna vilken ögonfärg din bebis kommer att få med vår ögonfärgskalkylator! *Se kalkylatorn som ett kul verktyg och inte som absolut fakta.*


  
 		
		
  

  

Ange förälder A’s ögonfärg:

Ange förälder B’s ögonfärg:

Följ din graviditet
vecka för vecka

4.9  starstarstarstarstar

BJ mobile app

Populära artiklar just nu Se alla artiklar

  Vilken ögonfärg får din bebis?

  Barnets utseende och utveckling speglas av den genetik som barnet ärver från sina föräldrar. När det kommer till bebis ögonfärg påverkas detta av den genetiska sammansättningen som barnet ärver av sina föräldrar.

  När vet man vilken ögonfärg barnet får?

  Många nyfödda barn har blågrå ögon i början, som sedan successivt ändrar nyans över tid. Tiden för när bebisens ögonfärg fastställs helt varierar från individ till individ, men vanligt är att man kan se den slutgiltiga färgen när barnet är mellan sex månader till ett år gammalt.

  Dominanta och recessiva gener

  När det kommer till människans DNA, finns det dominanta och recessiva gener. Det innebär att en del kännetecken och egenskaper har en större chans att överföras till ens barn. Vilka gener ett barn ärver från sina föräldrar är helt slumpmässigt, något som däremot är helt slumpmässigt är vilken ögonfärg bebis får. Den gen som gör ögonen bruna är dominant, medan genen som gör ögonen blå är recessiv.

  Vilken färg en bebis ögon får beror alltså på genetiska egenskaper som vidarebefordras från barnets föräldrar. Ögonfärgen avgörs utifrån mängden melanin i iris, eller regnbågshinnan (det färgade området som omger och bildar pupillen). Melaninet som påverkar ögonfärgen är uppdelat i två huvudtyper; eumelanin, som är mörkbrun eller svart, och pheomelanin, som är gul eller röd. Eftersom att mängden melanin i iris fortsätter att utvecklas även efter födsel, innebär det att ögonfärgen hos ett nyfött barn inte är helt fastställd.

  Generellt sett ärvs ögonfärgen enligt komplexa genetiska mönster.

  Gröna ögon

  Gröna ögon uppstår genom en kombination av ljusreflektion och en viss mängd eumelanin Hu(brun eller svart) i iris. Mängden melanin kan variera och påverkar nyanserna av grönt. Om föräldrarna har olika ögonfärger, som en förälder med blåa ögon och en med bruna ögon, kan barnet få någon annan färg, som grön eller hassel.

  Blåa ögon

  Blå ögon uppstår genom en låg mängd melanin i iris. Det blåa beror på att ljuset sprids och reflekteras i den tunna irisvävnaden. Om båda föräldrarna har blå ögon är det sannolikt att barnet också får blå ögon.

  Bruna ögon

  Bruna ögon innehåller mer melanin, särskilt eumelanin. Den höga melaninnivån absorberar ljus och ger ögonen en brun färg. Om båda föräldrarna har brun ögonfärg är chansen stor att barnet också får bruna ögon.

  Gråa ögon

  Grå ögon kan vara en blandning av olika nyanser av blått, grönt och brunt. Variationen i ögonfärg uppstår genom olika mängder och fördelning av melanin i iris. Grå ögonfärg är ganska ovanlig och anses vara en variation av blå ögonfärg. Ögonfärg bestäms av mängden och fördelningen av melanin i iris. Grå ögon uppstår när det finns en blandning av mörkare eumelanin (brun eller svart) och ljusare pheomelanin (gul eller röd) i iris.

  Det är möjligt att grå ögon kan förekomma när en person har föräldrar med olika ögonfärger, särskilt om en av föräldrarna har blå ögon och den andra har en ögonfärg med mer blandning av melanin.

  Melerade eller flerfärgade ögon

  När iris innehåller olika mängder melanin på olika ställen kan man få melerade, eller flerfärgade ögon. Genetik, mutationer och oregelbunder melaninpruduktion är exempel på sådant som kan påverka att man får flerfärgade ögon.

  Flerfärgade ögon kan ha olika kombinationer av färger, som blå-brun, grön-brun, eller grå-blå. Den exakta mekanismen bakom dessa färgkombinationer är komplex och påverkas av flera gener. Det är också viktigt att notera att ögonfärgen ofta är mest framträdande och stabil i vuxen ålder, även om det kan vara svårt att förutsäga exakt hur ett barns ögon kommer att utvecklas baserat på föräldrarnas ögonfärg.

  Det är dock viktigt att komma ihåg att ärftlighet för ögonfärg är komplex och att det finns flera gener som påverkar detta. Det är möjligt att även om föräldrarna har en viss ögonfärg kan barnet ärva en annan färg baserat på de genetiska kombinationerna.

  Räkna ut vilken ögonfärg ditt barn får med hjälp av vår ögonfärgskalkylator!

  Vilken ögonfärg barnet får beror på den genetiska sammansättningen som barnet ärver av sina föräldrar. Med hjälp av Baby Journeys ögonfärgskalkylator kan du räkna ut ett estimat för vilken ögonfärg bebisen i magen kommer att få. Den gen som ger bruna ögon är dominant, vilket gör att om en förälder har bruna ögon, är sannolikheten stor (dock inte helt säker) att barnet också får bruna ögon. Genen som ger blå ögon är recessiv. Det innebär att de barn vars båda föräldrar har blå ögon, är de som också har störst chans att få blå ögon. Gröna ögon är mest sällsynta. Genen som gör ögonen gröna är också recessiv, precis som genen som ger blå ögon.

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Villkor

  Ladda ner vår app!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer