Ett av de mysigaste projekten under graviditeten är alla förberedelser inför bebisens ankomst. För vissa kan det dock kännas överväldigande när man inser hur mycket grejer det finns till bebisar. Så vad behöver man egentligen till en nyfödd bebis och vad kan man ta lite under resans gång? Och helt ärligt – måste man ha precis allt? Här är allt du behöver ha koll på!
Börjar det bli dags att göra i ordning hemma inför första mötet med bebis? Då kan du känna dig lugn, för i den här artikeln har vi listat precis allt du behöver inför den första tiden med ditt nyfödda barn.
Vad behöver man till bebis – komplett lista från födseln
Så planerar du bebisgarderoben
Kläder brukar vara de första inköpen man gör som förälder. Bebisar växer mycket den första tiden och därför kan det vara smart att variera olika storlekar istället för att köpa majoriteten av alla plagg i minsta storlek. Som regel kan man tänka att bebisar hinner gå upp ungefär fyra storlekar de första sex månaderna, då förstår du hur kort period du hinner nyttja varje storlek.
Det kan vara bra att utgå från en grund om ungefär 4-5 bodys, 3-4 par byxor, 4-5 pyjamasar samt strumpor och mössa. Planera sedan inköp av ytterplagg och dylikt efter säsong.
Obs! Tvätta alltid alla nyinköpta plagg i parfymfritt tvättmedel då kläderna behandlas med kemikalier vid tillverkning
Vagn, babyskydd och bärsele
Det finns ett par större inköp som är bra att göra innan bebisens ankomst. Vagn är förmodligen det första du kommer att köpa, och också någonting som din bebis mest troligt kommer att spendera väldigt mycket tid i. Babyskydd är också bra att ha, särskilt om ni planerar att åka bil under det första året (och hem från BB!).
Att ha en bärsele eller bärsjal brukar både föräldrar och bebisar vara nöjda med. Som förälder underlättar det till att använda båda händerna när bebisen vill vara nära (vilket de ofta vill den första tiden utanför magen) och för bebisen skapar närheten en enorm trygghet. Många nyfödda bebisar trivs som regel allra bäst hud mot hud, eftersom de är vana vid den trånga och mysiga miljön i livmodern.
Bädda barnvagnen
Det finns många olika sätt att bädda vagnen på, dels utifrån säsong men också utifrån tycke och smak. Många föräldrar uppskattar en så kallad sleep carrrier, denna kan du lägga i botten av liggdelen för komfort (lyfta ur och i) men även för att göra platsen i vagnen lite trång, varm och mysig.
Många bäddar med en fårskinnspläd i botten för att hålla värmen och du kan även använda åkpåse. En åkpåse är egentligen som en minimal sovsäck som är anpassad för vagnen och kan användas både i ligg- och sittdel. Utgå från säsong och sikta på att göra vagnen till en varm och gosig plats, så brukar det bli optimalt.
Sovplats till bebis
Det finns olika alternativ att överväga när det kommer till var bebisen ska sova. Vissa använder spjälsäng från start, andra ett bedside-crib. Vanligast är kanske någon av dessa i kombination med ett babynest den första tiden.
Ett babynest är i princip som en liten mjuk säng som är trång och mysig, samt lätt att transportera. Babynest är något som många bebisar tycker om på grund av det blir en trång och mysig plats att sova på. Man kan även placera babynestet i sängen mellan föräldrarna.
Som nyfödd kommer din bebis inte behöva en kudde, om det inte är så att du vill använda en kudde som är speciellt anpassad för nyfödda. Täcke kan också kompletteras under resans gång, däremot kan det vara bra att investera i olika filtar. Man kan aldrig få för många! Blanda muslin, fleece och bomullsfiltar, så kan du variera utefter temperatur.
Skötbord och hygienprodukter
Det blir en hel del blöjbyten per dag de första åren, därför är ett skötbord A och O. Skapa gärna en plats på skötbordet där allt du kan tänkas behöva finns nära till hands.
Du behöver ett mjukt underlag, blöjor, våtservetter och tvättlappar som grund. Sedan kan du komplettera med mjukgörande produkter som skyddar bebisens hud, som zinksalva. Många bebisar får torr hud och flagnar den första tiden.
En badbalja är också toppen att ha om du inte planerar att bada i badkar med bebis. Häll i ett par droppar babyolja inför badet, och avsluta med en parfymfri och mjukgörande kräm för att vårda bebisens känsliga hud.
Amningskorg och produkter
Om du ska amma så kan du förbereda dig på att lägga en hel del tid på detta, amning kan nämligen klassas som ett heltidsjobb och i regel ammar bebisar 8-12 gånger per dag (!). Med andra ord kan det vara skönt att förbereda en plats för amning där du har sådant du kan tänkas behöva nära till hands.
En idé kan vara en korg med nödvändiga saker relaterade till amning, till exempel en bröstpump, amningskudde, amningsinlägg, kylande gel för såriga bröstvårtor, amningsnapp och en vattenflaska till dig som ammar – det är nämligen inte alls ovanligt att bli rejält törstig. Då har du allt du behöver nära till hands under stunderna du ammar, så att du förhoppningsvis kan luta dig tillbaka och ha en mysig stund med din bebis.
Övriga produkter som är bra att ha
Det finns många produkter till bebisar som du kanske tror att du inte kommer få användning för, men den dagen behovet dyker upp kommer du förmodligen förbanna dig själv om detta inte finns hemma. Vi pratar om nässug, nässpray, pysventiler, magdroppar och febertermometer! För när den lilla krabaten signalerar att någonting är fel så kommer du vilja göra allt i din makt för att ta reda på vad det är och kunna hjälpa hen.
Behöver man ha allt direkt?
Det finns saker som kommer att underlätta livet med bebis från start samtidigt som det finns en hel del saker som kan kompletteras under resans gång. Utgå från var du bor och hur lättillgängligt det är att handla saker som apoteksvaror, kläder och andra produkter.
Så förbereder du hemma
Många blivande föräldrar börjar boa hemma under den sista delen av graviditeten. Man vill alltså göra det mysigt hemma, kanske göra klart projekt som varit stående eller uppgradera mysfaktorn. För dig som ska ge bebisen ett eget rum så är det ett projekt i sig! Då kan du ta del av den här artikeln med tips på hur du inreder barnrummet.
För dig som funderar på att barnsäkra hemma så behöver du inte riktigt ta tag i detta projekt än, men när det är dags kan du spana in den här videon!