Skärmar av olika slag är i dag en stor del av människors vardag, för både vuxna och barn. Med skärm menas TV, datorskärm, plattor och smarttelefoner. Många föräldrar idag har funderingar om användandet av skärmar när det gäller barn.
Vad säger forskningen? Är det farligt för barn att använda skärmar? Hur ofta och hur länge ska man sitta vid en skärm? Hur liten får man vara för att surfa på nätet? Det är frågor som många föräldrar ställer sig.
Den senaste forskningen visar att för mycket användande av skärmar hos barn under 3 år kan vara skadligt för barnets utveckling. Barn utvecklas i samspel med andra så det är genom den trygga relationen med föräldrar som barnet kan utforska och lära sig att förstå sin omvärld mer och mer. Samvaro genom lek och rörelse är viktigt för den språkliga och motoriska utvecklingen. Att sitta med barnet och läsa en bok genom att peka och prata om det ni ser på bilderna är utvecklande och stärker bandet mellan dig och barnet. Forskning visar att det som händer på en skärm inte uppfattas på samma sätt för barn under 3 år som för en vuxen då bildinformationen från skärmen inte kan överföras till verkligheten. Lärandet sker i den fysiska och den tredimensionella verkligheten. Samvaro genom lek och rörelse är också viktigt för barnet språkliga och motoriska utveckling. Därför behöver skärmtiden begränsas så den inte tar plats från den samvaro som är mest utvecklande för barnet.
Innehåll med starka ljud, färger och saker som rör sig snabbt kan vara svårt för små barn att sortera och barnet kan lätt bli överstimulerad. Barn kan också tycka saker som händer på TV eller skärmen är skrämmande och otäckt därför är det bra att du som förälder sitter med barnet så att det har någon att vända sig till om det tycker att innehållet är skrämmande. Det är vad barn tittar på och att ni gör det tillsammans som är det viktiga och är det du som förälder behöver förhålla dig till.
Hur ska man då förhålla sig till barn över 3 år? Digitala verktyg används idag både i hemmet men också i förskolan. Det är bra att barnet tidigt bekantar sig med digitala verktyg men med hjälp och stöd av de vuxna. Du som förälder behöver vara insatt i vad som erbjuds till barn och göra dem trygga på internet. Det finns idag många spärrar att aktivera så att olämpligt innehåll på nätet inte blir tillgängligt för barnet, hör med din internetleverantör vad som erbjuds. Det är inte längden skärmtid utan innehållet som är viktigast. Var intresserad och vägled barnet vad det kan titta på och ha koll på de appar ni laddar ner och vad de innehåller. Går det att köpa något i appen? Många föräldrar har förtvivlat upptäckt att barnet ”köpt” saker och det har blivit en dyr affär för familjen.
Att ha regler och struktur kring Tv-tittande och annan skärmtid är bra att ha gjort upp innan så att man undviker konflikter. Ifall konflikterna tar över kan det vara bra att ta en paus från skärmtid. Barnet ska helst sitta med ett avstånd på 40 cm från skärmen då det inte är bra för ögats utveckling att sitta för nära. Det är också bra med pauser, både för ögat och för att inte vara stillasittande för länge. Växla skärmtid och aktivitet, ute som inne.
Att uppleva saker och händelser ska vara lustfyllt och roligt, skapa en balans mellan olika aktiviteter och skärmtid i vardagen. Har du fler frågor och funderingar kring skärmar och skärmtid så kan du vända dig till BVC eller gå in och läs på 1177.
Tänk på att DIN skärmtid påverkar barnet och att barn vill göra som föräldrarna gör!
Vill du läsa om aktiviteter för barn mellan 1-2 år? Klicka här!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey