Allt du behöver veta om hinnsvepning

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock uppfylla ett visst antal kriterier för att det ska vara möjligt för din barnmorska att utföra. I den här artikeln berättar vi mer! 

    Hur går det till?

    En hinnsvepning innebär att barnmorskan eller förlossningsläkaren går in med två fingrar via slidan och in i livmoderhalsen. Sedan försöker hen att skapa utrymme mellan fosterhinnorna och nedre delen av livmodern, genom att svepa fingret eller fingrarna med cirkulära rörelser. På så sätt frisätts prostaglandiner, ett hormon som naturligt påskyndar mognaden av din livmoderhals och ökar livmoderns benägenhet till att framkalla värkar.

    När är en hinnsvepning aktuell?

    För att det ska vara möjligt att utföra så krävs det att livmodermunnen är öppen minst för ett finger, vilket motsvarar ungefär 1.5 cm. Sedan handlar det om att du som gravid ska vilja och samtycka till att bli hinnsvept. Du ska alltid få information om vad en hinnsvepning innebär innan den utförs.

    När en hinnsvepning rekommenderas i tiden beror på dels på regionala riktlinjer, men oftast rekommenderas det först efter att du passerat ditt BF för att inte påverka förlossningen i onödan. I vissa fall kan man dock vilja påskynda det naturliga förloppet redan innan BF.

    Som förstföderska är det ofta svårt att bli hinnsvept innan BF då livmoderhalsen ofta är stängd, medan det är vanligare att du som omföderska kanske redan är öppen något mot slutet av graviditeten. Hinnsvepning kan utföras av barnmorskor på barnmorskemottagningen samt på förlossningen eller specialistmödravården.

    När är hinnsvepning inte möjligt?

    • Om fostrets huvud fortfarande är rörligt
    • Om moderkakan är lågt placerad i livmodern
    • Om fostret är tillväxthämmat
    • Du har en pågående infektion i livmoderhalsen
    • Om fostret ligger i sätesbjudning eller tvärläge
    • Missbildning hos fostret har identifierats
    • Du tidigare har genomgått ett kejsarsnitt

    Vad säger forskningen?

    Forskning visar varierande resultat efter en hinnsvepning, men sammanslaget från ett stort antal artiklar kan man uppskatta att hinnsvepning minskar risken för att gå till 42+0 med omkring 14%. Hur mycket en hinnsvepning hjälper i just ditt fall är svårt att svara på, men det beror sannolikt på hur pass mogen din livmoderhals är under hinnsvepningen. Bäst effekt uppnås om man upprepar hinnsvepning med några dagars mellanrum.

    Finns det några biverkningar?

    Efter en hinnsvepning är det vanligt med så kallade ”pinvärkar”, dvs att du får smärtsamma sammandragningar som inte påverkar mognaden i din livmoderhals. Du kan också få en mindre vaginal blödning efter hinnsvepningen. Blödningen är inte farlig och kommer att avta.

    Sammanfattning

    Hinnsvepning är alltså ett sätt att hjälpa kroppen att naturligt påskynda starten av din förlossning. Effekten är sannolikt högst individuell men på populationsnivå är effekten inte så stor. Däremot är det ovanligt med komplikationer och kanske hjälper det dig som önskar att förlossningen påskyndas!

    Gällande GBS (Grupp-B streptokocker) finns idag ingen forskning som bevisat att hinnsvepning skulle medföra någon ökad risk för infektion hos den gravida eller fostret, men underlaget är begränsad varför inga säkra slutsatser kan tas.

    *Observera att regionala och vårdgivarberoende variationer kan förekomma.

    Läs mer innehåll inför förlossningen!

    Skapa ett konto,
    helt gratis!

    Det tar bara 1 minut!

    Ta del av mängder av innehåll
    • Träningspass före & efter graviditeten

    • Verifierat innehåll av vårdpersonal

    • Checklistor & kostråd

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Villkor

    Ladda ner vår app!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer