Sponsrat av Semper
Börjar det bli dags att introducera ditt barn för mat? Nu öppnas en helt ny värld, både för din bebis och dig som förälder! Men när ska man egentligen börja ge mat, och hur bör övergången gå till?
När din bebis närmar sig halvåret startar en ny era, det nämligen dags att introducera mat. Börja med smaksensationer, för att sedan gå över till mindre smakportioner, och så småningom öka successivt. Det här är ett stort och viktigt steg i barnets utveckling, och ett där du som förälder har möjlighet att styra vilka livsmedel och smaker du ger ditt barn.
Introduktion av mat
Någon gång runt 4-6 månader brukar barn börja intressera sig för mat. Det märker du genom att ditt barn är nyfiken på vad du och resten av familjen äter! Det finns ingen exakt tidpunkt att utgå från, och medan vissa barn är intresserade av mat tidigt så är andra inte alls särskilt nyfikna. Det viktiga är att barnet får möjligheten att prova när barnet verkar nyfiket på vad resten av familjen äter. Och då väntar en helt ny värld av smaker och spännande konsistenser, men även en hel del kladd – och det hör till!
Att din bebis får känna, klämma och kladda är bra för att träna munmotoriken samt en stor del av smakresan som gör den både njutningsfull och spännande. Vi förstår att detta är en omställning även för dig som förälder, så försök sänka kraven på dig själv, börja i lugn takt och försök ha roligt ihop med ditt barn i matresan. Helamning rekommenderas under barnets första 6 månader. När du ger små smakprov rekommenderas därför fortsatt amning eller modersmjölksersättning, precis som tidigare.
Steg 1. Smaksensationer/små smakprov
Övergången till mat handlar mycket om att bebis ska få känna olika smaker, det är det som brukar kallas för smaksensationer. Då kan du dutta lite av det du äter på barnets mun. Det handlar om små smakprov, ungefär i storlek av ett kryddmått, för att barnet ska vänja sig vid nya konsistenser och smaker. Till en början ska du bara ge mjuka och lösa konsistenser, som puréer och mosad eller mixad mat. Det gör ingenting om maten innehåller lite salt eftersom mängderna är så små. Börja någon gång per dag och se hur nyfiken ditt barn är på mat, så kan du ge mer vid fler tillfällen allt eftersom.
Steg 2. Smakportioner
Om barnet fått små smakprov kan man sedan börja öka mängderna successivt. Då kan du med fördel ge lite mer mat vid varje tillfälle, fortfarande med mjuk konsistens. Beroende på hur intresserad ditt barn är kommer mängden mat att variera, men det är bra att börja i mindre skala för att sedan öka på mängden. Då hinner mage och tarmar vänja sig successivt. Tänk inte så mycket på hur alla andra föräldrar gör, utan låt ditt barn styra takten. Under tiden du börjar introducerar smakportioner så fortsätter du med bröstmjölk eller modersmjölksersättning, då får barnet i sig vad hen behöver när det kommer till energi och näring.
Vilken typ av mat kan man ge?
Du kan variera mellan att laga mat själv och handla färdig barnmat i butik. Ibland kanske du har mer energi att laga mat från grunden, medan det vid andra tillfälle passar bättre att ha snabba alternativ.
Barnmatskvalité är viktigt, och precis vad Semper erbjuder med sina produkter. Det är inte många som vet att barnmat styrs av en helt egen lagstiftning, som finns till för att skydda de minsta och för att du som förälder ska känna fullständig trygghet när du ger ditt barn mat. Du behöver inte fundera över konstiga tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. De är nämligen förbjudna i barnmat.
Alla Sempers maträtter är tillagade med renaste råvaror med helt naturlig smak. Maten är konserverad enbart med värme, samt har bitar och näring som är anpassade för barnets ålder. Alltså kan du ge barnmat på burk med gott samvete och vara trygg i att kvalitén är BRA. Semper har en uppsjö av olika typer av mat utifrån ålder och erbjuder en stor variation i smak och konsistens – allt för att ge barnet bästa möjliga matupplevelse.

STEP-metoden
Vad är STEP och hur använder jag det i bebisens smakresa?
STEP metoden syftar till att introducera barn för frukt, bär och grönsaker i tidig ålder, i samband med att ”vanlig” mat introduceras. Genom att träna barnet på lite svårare smaker som bittert och syrligt så ökar chanserna att barnet accepterar och uppskattar den beska smaken hos en del grönsaker och rotfrukter, eller den naturliga syrligheten i vissa frukter och bär. Den här metoden är till och med testad i en vetenskaplig forskningsstudie!
Låt oss förklara STEP-metoden lite mer konkret:
Under 24 dagar får ditt barn smaka på fyra grönsaker/rotfrukter och fyra frukter/bär enligt ett schema. Dagarna är indelade i faser om tre dagar, där en grönsak eller frukt spelar huvudrollen i varje fas. Den kommer alltså att serveras tre gånger om dagen, tre dagar i rad, och därmed serveras totalt nio gånger. Sedan går du över till nästa grönsak, frukt eller bär för de nästkommande tre dagarna, och fortsätter så tills alla 24 dagar och 8 livsmedel har passerat. Detta är ett roligt och smart sätt att hjälpa ditt barn tycka om mångsidig kost!
Det är bra att introducera mer bittra och syrliga smaker redan från start, då dessa smaker ofta kräver en viss tillvänjning för barnet, till skillnad från söta smaker som lärs in redan under fosterstadiet.
Börja introducera STEP metoden när smakfönstret är öppet, det är nämligen nu barnet är som mest nyfiken och mottaglig för nya smaker. Smakfönstret från att barnet är ungefär 4-6 månader fram till 1 års ålder.
Tips när du börjar bebisens matresa
- Det kan ta upp emot 15 gånger innan barn vänjer sig vid en ny smak eller konsistens –
- ge inte upp i första taget!
- Variera smaker och låt barnet prova både syrligt och beskt för att lära sig uppskatta smaknyanser.
- Om barnet grimaserar, ryser till eller rynkar på näsan, pannan, eller skakar på kroppen när hen smakat på något, så betyder det inte att barnet inte gillar smaken utan bara att det är en ny upplevelse, smak eller konsistens för barnet. Det gör även vi vuxna när vi äter något surt eller bittert – men det betyder inte att vi inte tycker om smaken.
- Använd en vitlökspress för att mosa små portioner mat till bebis
- Addera gärna extra smör eller rapsolja i smakportionerna. Små barn behöver fett!
- Försök tyda ditt barns signaler på om hen är fortsatt hungrig eller inte. Låt barnet styra!
- Så länge ditt barn växer kan du vara säker på att hen får i sig all näring som behövs
- Låt bebis sitta vid bordet med resten av familjen, då skapas goda rutiner kring mat
- Ta det lugnt i matintroduktionen och känn ingen stress om barnet inte verkar vara intresserad. Intresset för mat kommer att komma när tiden är inne
Läs mer om STEP-metoden
HÄR.
Mer om mat som är bra att veta det första året
Bröstmjölk/ersättning
När du börjar ge små smakprov ska du fortsätta amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt.
Gluten
Ta introduktionen av gluten långsamt, då minskar du risken för glutenintolerans/celiaki längre fram. Eftersom smakportionerna är små i början och ökas allt eftersom, blir introduktionen ofta långsam av helt naturliga skäl vilket är toppen.
Tillskott av järn
Barnets medfödda förråd av järn minskar med tiden och för att tillgodose järnbehovet behöver det fyllas på. Då behöver du som förälder ge barnet järnberikad mat. Sempers gröt är berikad med järn och är perfekt att ge samtidigt som du börjar introducera annan mat.
Vad ska jag undvika att ge bebis?
Det finns ett par livsmedel att undvika innan barnet fyllt 1 år. Dessa är honung, gröna bladgrönsaker, rödbetsjuice, grön potatis, opastöriserad mjölk, riskakor och risdrycker, salt, socker, fänkålste samt hela nötter och jordnötter.
Vill du laga hälsosamma barnmatsrecept med mycket grönt från sex månaders ålder? Spana in recepten
HÄR.