Sponsrat av Länsförsäkringar
Om man har förståelse för varför hälsodeklarationen ska fyllas i när man tecknar en olycksfallsförsäkring (både för barn och vuxna) så känns den plötsligt inte lika krånglig. Men utan den vetskapen kan många frågetecken dyka upp – låt oss reda ut dessa!
När du ansöker om en sjuk-och olycksfallsförsäkring, oavsett om det är för barn eller vuxen, så behöver du fylla i en hälsodeklaration. Informationen du lämnar i hälsodeklarationen är helt avgörande för vilket försäkringserbjudande du sedan får.
Genom att fylla i en hälsodeklaration så berättar du allt som är relevant om dig själv eller ditt barn redan när du ansöker om försäkringen. Visar det sig att det finns information som skulle ha varit relevant för försäkringsbolaget när du ansökte om försäkringen och sedan anmäler en eventuell skada, så kan det vara så illa att hela din försäkring ogiltigförklaras och därmed får du heller ingen ersättning för skadan du anmälde. Med andra ord så kan det bli så att du istället för att få en mindre ersättning, inte får någonting alls.
När du har skickat in hälsodeklarationen så gör försäkringsbolaget en individuell hälsoprövning för att kunna definiera försäkringserbjudandet. Då är man skyddad mot framtida händelser som omfattas av försäkringen. I samband med den individuella hälsoprövningen kan försäkringsbolaget behöva ta in journaler för att avgöra vilket försäkringserbjudande man får ta del av. Det är bland annat därför det är viktigt att ansöka om en barnförsäkring direkt efter hemkomsten från förlossningen.
Att få ett försäkringserbjudande innebär att du kan få den försäkringen som du har ansökt om, eller ett annat erbjudande. Det kan till exempel vara så att man inte kan få ersättning för en redan känd sjukdom, skada eller besvär, även om skadan försämras under försäkringstiden. Man kan också få avslag på försäkringen som man har sökt, men då får man ett annat erbjudande istället.
Barnförsäkringen är en omfattande försäkring som ger dig möjlighet till ersättning både vid sjukdom och olycksfallsskador. Det är stora engångsbelopp som kan betalas ut om barnet får besvär som inte går över. För att ett försäkringsbolag ska kunna bedöma risken för skada behöver de uppgifter om den försäkrades hälsotillstånd.
Det är viktigt att du svarar sanningsenligt och korrekt på frågorna, även om du tycker att de saknar betydelse. Om du till exempel har varit hos läkaren så ska du svara på ja på frågan om du sökt vård för barnet, även om barnet blivit bra efter sin behandling. Annars kan det hända att försäkringen blir ogiltig och då kan du gå miste om ersättning för en skada.
Teckna din barnförsäkring hos Länsförsäkringar redan idag.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey