Gravid vecka 27 | Behöver du stödstrumpor?
20 Oct. 2022
Uppdaterad: 3 Apr. 2023
Verifierat av

Maria Midstam
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 27. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 27 är fostret lika stor som en spetskål.
Fostret är cirka 37 cm långt och väger runt 980 gram – snart 1 kg!
Under tiden ögonen har varit stängda har fostret utvecklat sin näthinna för att kunna reagera på ljus och mörker. Ett tips om du vill väcka en reaktion är därför att hålla en ficklampa mot magen. Ser eller känner du någon rörelse?
Lungorna fortsätter att utvecklas och fostret övar inför att kunna andas luft på egen hand efter födseln. De andningsövningar som barnet gör nu fortsätter genom hela graviditeten fram till födseln. Även om barnet idag får syre från navelsträngen gör sig barnet successivt redo för att andas på egen hand efter födseln.
Din bebis väger 1 kg! Syns det på din mage? ☺️
Under graviditeten är det vanligt att få utvidgade och mer synliga ådror på benen eller i underlivet, så kallade åderbråck. Åderbråck beror bland annat på att graviditetshormonerna gör kärlväggarna slappare. Om du får åderbråck i underlivet kan det kännas som ett tryck nedåt och dina blygdläppar kan upplevas svullna. Slappa kärlväggar ökar genomblödningen i kärlen och kan även ge dig hemorrojder.
Det går att lindra besvären mot åderbråck på benen eller i underlivet genom att använda stödstrumpor. Att lägga benen högt på till exempel en stol kan också lindra besvären om du kan ta en paus under dagen.
Åderbråck är ingenting som kommer att påverka din förlossning och besvären försvinner vanligtvis efter förlossningen. Ibland kan det ta någon vecka eller mer innan du känner av att de har minskat.
Många gravida upplever hemorrojder och besvären kan förvärras om du är trög i magen eller blir förstoppad. Du kan undvika detta genom att dricka rikligt med vatten och äta en varierad kost som är rik på fiber. Om det inte hjälper kan du behöva tillskott av tarmreglerande preparat som hjälper mot trög mage och förstoppning. Dessa hittar du receptfritt på apoteket. Om du känner dig osäker kan du alltid prata med din barnmorska, och på apoteken finns även salvor som du kan använda för att lindra besvären mer lokalt.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey