I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 17. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 17 är fostret lika stort som ett päron.
Bebis: Skelettet blir allt hårdare
Nu är barnet i magen ungefär 15 cm långt och väger runt 180 gram.
Från den andra trimestern kan man använda mätningar av vad som kallas för BDP (mått på en del av huvudet) och FL (lårbenslängd) som utgångsmått för datering. Det innebär att man bestämmer hur långt gången graviditeten är genom att mäta storleken på fostrets huvud och lårben.
Tillväxt hos fostret
Fram till graviditetsvecka 22 är utgångspunkten att alla foster växer lika mycket och håller samma storlek i samma graviditetsvecka. Det som skiljer sig är när under varje vecka som tillväxten sker. Efter gravidvecka 22 börjar kan man se att vikten börjar variera mer från barn till barn.
Rutinultraljud (RUL)
Vid den här tiden bör ni ha fått en tid för ett ultraljud. Det genomförs vanligtvis mellan vecka 18–20 och kallas för rutinultraljud, vilket alla gravida i Sverige erbjuds.
Vid rutinultraljudet kollar en ultraljudsbarnmorska hur många foster det är i livmodern, hur organ och extremiteter (armar och ben) ser ut och daterar graviditeten om det inte är gjort sedan tidigare. Denna undersökning är fokuserad på organen och anatomin. Hjärtat samt kärlen till och från hjärtat undersöks. Det är dock de små organen som undersöks och bedöms/mäts. Om inte allt går att se och mäta bokas en uppföljande tid tätt inpå för att få en fullständig ultraljudsundersökning.
Barnmorskan tittar även på hur moderkakan ser ut, var den är positionerad i livmodern och hur många kärl det är i navelsträngen. Om du har en lågt sittande moderkaka kan du komma att behöva kontrollera dess position igen senare under graviditeten. I vissa fall kan moderkakan täcka ingången till livmodern, men ofta flyttas dock moderkakan uppåt i takt med att barnet och livmodern växer.
Kärlen i navelsträngen är i de flesta fall tre stycken och består av vener och artärer. Rutinultraljudet strävar efter att upptäcka eventuella avvikelser och där är det av värde att se om kärlen i navelsträngen är normalt sammansatta. Om det exempelvis saknas ett kärl kan det finnas skäl att undersöka vidare för att se om det är sammankopplat till någon annan avvikelse i utveckling eller organbildning.
Myom
Vid ultraljudet kan man också se om det finnns godartade muskelknutor i livmodern (så kallad myom). Ett myom kan vara känt sedan tidigare och då har ofta ett tidigare ultraljud bekräftat var det växer samt hur stort myomet är. Myomet kommer då att följas upp under graviditeten för att se om det täcker modermunnen eller om det finns risk att det på något sätt skulle vara ett hinder för vaginal födsel. I så fall planerar man för födseln tillsammans med en förlossningsläkare.
Även barnets storlek och myomets tillväxt följs upp beroende på den medicinska planeringen som görs av läkare i början av graviditeten. Om det är så att myomet upptäcks under graviditeten görs en bedömning av läkare beroende på storleken och var det växer. Individuella planer
Om myomet upptäcks en bit in i graviditeten görs en bedömning av läkare beroende på dess storlek och var det växer. Det är inte ovanligt med myom under graviditet och att de växer i storlek, ändå är de mindre vanligt att de orsakar problem under graviditeten.
Gravida med myom bedöms individuellt och olika regioner har olika riktlinjer för detta.
Barnets utveckling
I vecka 17 utvecklas fostrets naglar och håret börjar växa. Huden är rödaktig och skrynklig, men fortfarande delvis genomskinlig. Underhudsfett börjar lagras vilket bidrar till att bebisen håller värmen sen när den föds. Samtidigt börjar fosterfett att bildas och läggs som ett skyddande lager utanpå bebisens hud. Ju tidigare barnet föds, desto mer fosterfett finns kvar på huden vid förlossningen.
Fostrets skelett blir allt hårdare och nervsystemet blir mer välkoordinerat. Vid det kommande ultraljudet kommer fostrets utveckling att synas genom att hen rör på sig med mer synkroniserade rörelser. Det är inte säkert att du känner av att det är fostret som rör sig, utan många kvinnor förknippar fosterrörelserna med tarmrörelser. Därför kan det vara svårt att känna skillnaderna i det här skedet.
Trots att fostret är omgivet av fostervatten som dämpar ljudnivån kan fostret i den här veckan reagera på plötsliga ljud nära magen. Skräm inte fostret i onödan, men när du närmar dig slutet av din graviditet kommer du kanske kunna känna hur hen rycker till om ett plötsligt ljud uppstår i er närhet. Häftigt va?
Mamma: Gravid i vecka 17
Området mellan blygdbenet och några centimeter under naveln är det området där livmodern nu tar plats, så om du känner något i den trakten av magen är det med största sannolikhet rörelser från fostret! Många kvinnor förknippar fosterrörelserna med pirrande bubblor och tarmrörelser, framförallt om du väntar ditt första barn.
Mående och smärta i rygg och bäckenbotten
Även om du inte anstränger dig är det normalt att känna andfåddhet. Det beror på att ditt hjärta pumpar runt en större mängd blod än vanligt. Medan din mage fortsätter att växa kan du också känna en ny typ av trötthet eller smärta i bäckenet, ryggen, ljumskarna och/eller i dina höfter. En del av den här smärtan kan vara bäckensmärta, som i folkmun kallas för foglossning.
Den här smärtan kan uppstå när bäckenlederna mjukas upp, vilket sker med hjälp av ett hormon som heter relaxin. Relaxin utsöndras för att utvidga bäckenet och göra det mer rörligt inför förlossningen, så att barnet ska kunna passera smidigt. Om du upplever denna smärta bör du prata med din barnmorska, fysioterepeut eller läkare.
Om du märker av trötthet eller smärta i ryggen beror det troligen på att musklerna inte tränats på samma sätt i förhållande till att du konstant bär på ett växande barn. Det är också lätt att få en ökad svank eller att kroppshållningen påverkas under graviditeten. Ett tips är då att göra rörlighetsövningar och att träna musklerna i säte, ben, rygg och den inre bålmuskulaturen för att stärka upp och lindra smärtan.
Kläder under graviditeten
Om du inte redan införskaffat gravidkläder kanske det börjar bli dags att göra det nu? För vissa dröjer det ytterligare en tid innan det behovet uppenbarar sig och för andra har det skett för länge sen. Kom ihåg att det varierar från kvinna till kvinna hur magen och resten av kroppen reagerar på en graviditet!
Utbudet av gravidanpassade kläder kan kännas litet jämfört med det du är van vid. Det kan kännas trist att lägga på pengar på just gravidkläder när man vet att plaggen bara kommer att användas under en kort period… Men något många inte tänker på är dock att flera av plaggen är sådana som du skulle kunna använda tiden efter förlossningen också! Då kan det nämligen vara skönt att använda kläder som inte sitter alltför tight. Gravidbyxor med hög mudd kan vara särskilt sköna att använda efter förlossningen, även bh:ar som är anpassade för amning och har en liten extra flik vid ryggen där du knäpper bh:n, så att omkretsen kan bli större i takt med den växande magen som tillslut kan bukta ut så högt som vid bh:ns bygel.
Klänningar, tröjor och skjortor med knappar som inte sitter tajt funkar superbra både under graviditeten och om du tänkt amma efter förlossningen.
Du kan även bytlåna med vänner i din närhet, fråga runt i olika communitys om någon vill sälja sina gravidkläder vidare eller köpa kläder på den vanliga avdelningen men gå upp i storlek! Vissa tycker att det är superkul med gravidgarderoben och andra inte alls. Anpassa efter din lust och dina behov.
Tips!
Om dina vanliga byxor passar i övrigt men börjar bli lite tighta i midjan kan du använda en hårsnodd som du fäster mellan knapp och öppning. Med en större tröja som överdel syns inte glappet vid snodden och du kan vänta ett tag till med gravidbyxor.
Här kan du läsa om vecka 16.
Här kan du läsa om vecka 18.