Gravid vecka 40 | Förlossningen närmar sig!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Gravid vecka 40 | Förlossningen närmar sig!

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 40. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.

    Bebis: Fostret samlar energi inför förlossning

    Nu är barnet ungefär 51 cm långt och väger runt 3,5 kg. Och BF-veckan är här! YOU DID IT!

    Bebis förbereder sig inför förlossningen
    Förlossningen närmar sig och barnet samlar därför på sig mycket energi och antikroppar via moderkakan nu som kommer att skydda barnet den första tiden. Om förlossningen blir påfrestande har barnet i magen lagrat energi för att kompensera dessa påfrestningar, till exempel kortvarig syrebrist som är väldigt vanligt i samband med förlossningen. 

    Det energilager som barnet har lagt på sig räcker till att försörja barnet under första levnadsdygnet om födseln har varit normal. Det är därför nyfödda barn inte behöver matas under de första 24 timmarna – men självklart ammas barnet eller matas med nappflaska om barnet är piggt och vill äta. 

    Om du vill amma och det nyfödda barnet inte suger under första dygnet rekommenderas att du stimulerar bröstmjölken/brösten med handen med några timmars mellanrum för att skicka signaler till hjärnan om att producera bröstmjölk.

    Avnavling och prover från navelsträngen
    När barnet kommit ut är det dags att klippa navelsträngen, det görs efter ett par minuter eller något längre tid och därefter fäster man ett gummiband på navelstumpen. Innan, under eller direkt efter förlossningen kan vårdpersonalen fråga dig om de får ta prover från navelsträngen. En del sjukhus har som rutin att provta alla barn, medan andra gör det baserat på förlossningen. Det kan till exempel vara om man misstänker att barnet mått dåligt under förlossningen eller fått syrebrist. Genom att ta prover från navelsträngen kan man då analysera detta. Kom ihåg att du som förälder ska få ge ditt medgivande!

    När moderkakan ska ut
    En stund efter att navelsträngen klippts är det dags att få ut moderkakan. Du kan känna att magen drar ihop sig likt en värk och få känslan av att vilja krysta, eller så känner barnmorskan på din mage om livmodern är sammandragen och ber dig att krysta. Barnmorskan kan även leda ut moderkakan genom att lätt dra i navelsträngen, ibland samtidigt som hen trycker på din mage.

    Vad händer om moderkakan inte släpper?
    Ibland kan moderkakan behöva tas ut för hand om den inte släpper. Detta görs av en förlossningsläkare på operationsavdelningen och du kommer att få bedövning i detta fall. 

    Om livmodern inte drar ihop sig efter förlossningen så blöder det kraftigt, därför är det viktigt att man snabbt ser till att moderkakan kommer ut. Detta sker med bedövning på operationsavdelningen och utförs av en förlossningsläkare.

    När moderkakan är ute kommer barnmorskan att inspektera om den är hel, att fosterhinnorna är hela och att det är tre navelkärl i den. 

    Den sidan av moderkakan som barnet haft mot sig i livmodern brukar liknas vid ett träd då blodkärlen ser ut som grenar och stam, medan de nedre kärlen ser ut som trädets rötter. Barnmorskorna brukar kalla detta för livets träd!

    Efter förlossningen
    De första två timmarna efter förlossningen rekommenderar man att barnet ligger hud mot hud utan kläder eller blöja hos mamman med en filt eller handduk över sig. Det främjar nämligen barnets och förälderns anknytning samtidigt som barnet kan hålla sin normala kroppstemperatur. Det i sin tur gör att barnet spar energi vilket är bra för att hålla ett stabilt blodsocker. Sist men inte minst är det toppen för nivåerna av oxytocin som håller sig höga i famnen hos mamma – som i sin tur gör att livmodern drar ihop sig. Allt går hand i hand! 

    Om förlossningen blivit ett omedelbart kejsarsnitt så sövs mamman som regel, då får barnet komma till partner eller medföljande och ligga hud mot hud. Mamman kommer vårdas på uppvakningsavdelningen och sedan får partner och barnet komma dit så alla får vara tillsammans. Om mamman varit vaken under kejsarsnittet är alla tillsammans hela tiden.

    Mamma: Gravid i vecka 40

    Den här veckan når du ÄNTLIGEN ditt BF! Har du några känningar av att något är på gång än? Vi är så imponerade av dig – du klarade det och din milstolpe är uppnådd!

    Har du förvärkar?
    Nu känner du med största sannolikhet av förvärkar som kommer och går. Det är främst vanligt att känna dessa värkar under kvällar och nätter på grund av att nivåerna av oxytocin är som högst när du sover och/eller vilar. Om förvärkarna klingar av behöver du inte göra någonting åt dem, men vi förstår att du säkerligen hellre vill att de stegrar vid det här laget.

    Igångsättning
    Ibland behöver man sätta igång förlossningen om den inte kommer igång naturligt. Då görs det beslutet av en förlossningsläkare utifrån barnets eller den gravidas tillstånd. Det kan även baseras på längden av graviditeten. I Sverige skiljer det sig när igångsättning görs baserat på graviditetslängden och vilken region du bor i, senast är dock vecka 42+0. Om det finns en annan anledning till att födseln ska sättas igång (induceras) är det vanligtvis redan planerat med den gravida och en förlossningsläkare under graviditeten. 

    Vad innebär igångsättning?
    Det finns olika metoder att göra igångsättning på och det styrs av hur mogen livmodertappen och modermunnen är. Det kan vara tabletter som ges för att få livmodertappen att mogna och dras ihop, en mjuk kateter som vidgar modermunnen, att ta hål på fosterhinnorna så att vattnet går eller att ge värkstimulerande dropp.

    Du kommer ha ett inbokat besök hos barnmorskan strax efter BF och har du inte hunnit föda så kommer barnmorskan att ta upp samtalet om eventuell igångsättning under detta besök. Rutinen är att barnmorskan kontaktar förlossningen, som sedan kommer göra planeringen tillsammans med dig. När i tid man planerar för igångsättning skiljer sig beroende på vilken region du bor i och om du hinner föda avbokas tiden automatiskt.

    Råmjölk
    Råmjölk är barnets första kost som är anpassad efter just ditt barn, därför kan mängden råmjölk variera. För en del gravida läcker brösten råmjölk under graviditeten. Hos vissa kan det komma en hel del, medan för andra läcker de ingenting alls. Huruvida brösten läcker eller inte under graviditeten kommer inte att påverka om amningen fungerar bra eller ej.

    När barnet är 24 timmar gammalt och det kommande dygnet därefter behöver barnet fylla på sina energidepåer och ammas för att ha ett stabilt blodsocker. Ju mer barnet ammas och brösten stimuleras, desto mer mjölk produceras och desto snabbare kommer mjölkproduktionen igång! Rekommendationen är då att amma minst 8-10 gånger per dygn, men många bebisar ammar ännu mer än så.

    Råmjölken som barnet äter i början innehåller mer protein och mindre fett samt kolhydrater än den mogna bröstmjölken, som rinner till ett par dagar efter förlossningen. Råmjölken innehåller även antikroppar som kan skydda barnet mot infektioner. 

    Om ditt barn får bröstmjölksersättning kommer du guidas av barnmorskan på eftervårds-avdelningen på sjukhuset i detta. Barnmorskan går då igenom vilka mängder som är lämpliga att ge barnet de första dygnen och dagarna efter när ni har kommit hem.

    Baby Journey efter förlossningen!
    Tack för att vi har fått guida dig genom graviditeten ända fram till BF. Vi hoppas att du har fått mycket och värdefull information under resans gång så att du känner dig förberedd inför första tiden med din bebis. 

    Efter förlossningen hoppas vi att du kommer tillbaka till Baby Journey appen och registrerar ditt barns födsel 💕 Då kan vi nämligen finnas här för dig i två år till och guida dig genom allt vad småbarnsåren innebär – som anknytning, sömnsvårigheter, introduktion av mat, barnets utveckling, föräldrarelationen och mycket mer. Till hjälp har vi erfarna experter inom diverse områden så att du får ta del av de absolut bästa tipsen som finns att tillgå.

    Så fort du har registrerat ditt barns födsel och landat i livet med bebis kan du skriva ner din förlossningsberättelse i appen. Funktionen kommer du se på hemskärmen, på samma plats där du vanligtvis klickat dig in för att läsa om din gravidvecka!

    Här kan du läsa om vecka 39.

    Här kan du läsa om vecka 41.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer