Barn är olika och utvecklas olika fort, men som förälder kan du stötta och stimulera ditt barn på olika sätt. Här berättar vi hur!
Små barn behöver inga avancerade leksaker eller aktiviteter för att få stimulansen som behövs för att utvecklas. Genom sina sinnen, i samspel med andra och när det rör sig utforskar barnet sin omgivning och lär sig nya saker. Barnet har ett behov av att utforska och gör det kontinuerligt i vardagen även när det inte finns planerade aktiviteter. Att se hur en sked faller mot marken om och om igen kan till exempel vara en mycket fascinerande upplevelse där barnet lär sig om tyngdlagen och sina egna motoriska förmågor.
När små barn stimuleras och utforskar sin omgivning är det viktigaste egentligen att de har tillgång till en förälder, föräldrar eller andra nära vuxna som är närvarande och som de kan samspela med. Barn är redan från födseln beroende av kontakt och samspel för att utvecklas och utforska sin omvärld. Det är tillsammans med den andre som barnet undersöker, observerar, härmar och interagerar. Den vuxne sätter ord på och speglar vad barnet ser och upplever vilket gör upplevelserna tydligare för barnet.
Barn leker inte hela tiden tillsammans med andra utan också själva. Att veta att någon finns där när det behövs ger barnet tryggheten som de behöver för att våga ge sig ut och utforska och leka på egen hand. Även när barnet leker på egen hand är det viktigt med stöd från en vuxen för att ha någon att dela upplevelsen med, för att få hjälp på traven när det blir svårt, få skydd när det bli farligt och trygghet ifrån när det behövs. Att till exempel välta ett torn blir en mycket mer intensiv och stimulerande upplevelse när någon annan ser att det händer och sätter ord på upplevelsen ”ååh där välte det!” än om man bara ser det själv.
Det går såklart inte att dela varje upplevelse och händelse med barnet. Det är en omöjlighet eftersom det också pågår annat i livet, till exempel mat som ska lagas eller syskon som behöver hjälp. Världen kan inte stanna upp varje gång barnet till exempel välter ett torn. Det viktigaste för barnet är att få erfarenheter av att det ofta är någon som ser och finns där när det behövs.
För att få syn på och delta i barnets utforskande och på så vis stödja barnet kan du ta ett steg tillbaka, observera vad barnet gör och i vilket tempo för att sedan delta i aktiviteten. Försök följa med i barnets tempo, sätt ord på vad barnet gör, vad du gör och vad som händer i leken. Visa intresse, att du har kul med barnet och uppmuntra barnets initiativ och förmågor. Stötta och hjälp till när det behövs.
För att hjälpa barnet bli lagom mycket stimulerat gäller det att försöka vara lyhörd och se till att utforskandet och leken är på en lagom nivå för barnet. Visar barnet signaler på frustration kanske leken är för svår och barnet behöver mer hjälp, barnet har kanske lekt samma sak ett tag och behöver hjälp med omväxling eller så börjar barnet bli trött och kan behöva hjälp med att vila lite. Generellt uppskattar barn som börjar bli mer rörliga, som då de kryper och går snabbare, fler stunder då de kommer hemifrån till mer öppna platser där de får möjlighet att röra sig fritt. När barnet börjar bli runt två år är det också allt viktigare att de får möjlighet att umgås med andra barn.
Vill du läsa fler artiklar om barn? Klicka här!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey