Hur ofta ska man amma en nyfödd?
4 Feb. 2022
Uppdaterad: 30 Mar. 2023
Verifierat av

Med en nyfödd bebis så kan det kännas som om man inte gör något annat än att amma. Så hur ofta ska men egentligen amma en nyfödd bebis? Och kan man amma för mycket? Behöver man amma på båda brösten? Vi reder ut alla oklarheter!
Den första tiden kan man räkna med att barnet vill suga ofta. Det handlar om att mjölkproduktionen ska komma igång. Mjölken styrs nämligen av efterfrågan – ju mer barnet suger, desto mer mjölk bildas. Om din bebis sover längre stunder kan det därför vara bra att väcka hen för att mata. Man brukar prata om att mata ungefär var tredje timme, men om din bebis vill äta oftare så är det fullt normalt.
Amning är också ett tillfälle för bebisen att få tröst och närhet, så det handlar inte alltid om hunger när din bebis vill suga på bröstet. Du kommer garanterat stöta på många olika råd om hur ofta bebisen ska amma, detta kan kännas förvirrande i början. Ibland kan det vara bra att lägga alla goda råd åt sidan och sedan försöka tyda just din bebis signaler och behov.
Du kan läsa fler råd om amning på 1177.
Den första mjölken som kommer ut ur bröstet när bebisen börjar suga är mer utspädd och törstsläckande, sedan kommer den lite fetare mjölken. Om barnet äter lite och ofta så får hen kanske mest av den utspädda snarare än den feta mjölken – därav det ökade behovet att amma och bli ordentligt mätt. Du kan testa att försöka förlänga varje amningstillfälle och att amma på båda brösten. Det är nämligen vanligt att bebisen har ett favoritbröst!
Det kan självklart också vara så att ditt barn ammar länge och ändå vill äta ofta, det är fullkomligt normalt. Om du upplever att du får sitta och amma hela tiden kan du prova att väcka bebisen och mata i sömnen, så att hen äter sig ordentligt mätt och så att du får en paus mellan amningstillfällena (om det är vad du önskar).
Både ja och nej. Om du ställer upp två glas med mjölk från första respektive andra halvan av amningstillfället kommer du se skillnaden. Den första mjölken är mer utspädd och släcker bebisens törst, medan mjölken sedan blir mer fet för att göra bebisen mätt. Av den anledningen kan det vara bra att erbjuda ett och samma bröst till dess att bebisen själv släpper bröstet eller somnar. Om bebisen fortfarande verkar vara hungrig så ska du självklart erbjuda det andra bröstet också.
Det finns ingen bestämd tid, bara du kan känna in och försöka tolka din bebis på när det är dags att byta sida. Det kan räcka att bara amma på ena sidan. Innan brösten har hunnit anpassa sig kan det kännas som att du går runt med ett tomt och ett sprängfyllt bröst. Det här kommer att ordna till sig allt eftersom, till och med om ditt barn får ett favoritbröst, vilket är väldigt vanligt.
Känner du att det spänner och gör ont i det bröstet du inte ammar på kan du försiktigt handurmjölka det värsta trycket. Sätt dig dock inte och pumpa ur på det bröstet för att kompensera, för då producerar du ännu mer mjölk (om det inte är vad du vill) och brösten anpassar sig inte.
Glöm slutligen inte att ta hand om dig själv när du ammar – se till att du sitter skönt, är avslappnad samt äter och dricker, för amning kräver lite extra energi.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey