Handen på hjärtat, vet du vilka dagar på månaden du kan bli gravid? Kanske är det först när du planerar att skaffa barn som du börjar intressera dig för kvinnlig fertilitet, ägglossning och menscykeln. I så fall: bättre sent än aldrig! I den här artikeln går vi in på allt du behöver veta för att bli gravid.
För att få förståelse för sin fertilitet och när man kan bli gravid behöver man även förstå sin menscykel och ägglossning. Menscykeln är i genomsnitt 28 dagar och består av olika faser. Den första fasen är från mensens första till sista dag. Den andra fasen är från mensens sista dag fram till ägglossning och den tredje fasen är från ägglossning fram till att du får mens igen. Det är vid ägglossning som ett ägg kan bli befruktat av en spermie och leda till en graviditet.
Om du planerar att bli gravid eller om du vill undvika en graviditet kan det därför vara bra att kartlägga menscykeln för att få koll på när ägglossningen sker. Du kan enklast följa din menscykel genom att använda en menscykel-app, eller genom att göra anteckningar i din kalender.
Ägglossningen sker vanligtvis runt dag 14 i menscykeln och det är möjligt att du känner av den som en mensliknande smärta, men det är också möjligt att du inte känner någonting alls.
Vid ägglossning så lossnar ett ägg från äggstocken och hamnar i äggledaren. Där kan ägget befruktas av spermier via samlag. Eftersom spermier kan överleva upp till 5 dygn så kan du bli gravid även dagarna innan du har ägglossning. Du kan också bli gravid dagen efter ägglossningen, då ägget är ”moget” i ett dygn från att det lossnat. Rent biologiskt är det också under dessa dagar kvinnor har som mest sexlust.
Ibland är menscykeln oregelbunden, det betyder att den exempelvis kan vara 25 dagar en månad och 35 månaden efter. För dig som vill bli gravid kan det då vara svårt att veta när ägglossningen sker. Du kan göra ett ägglossningstest för att vara extra säker, dessa finns att köpa på apoteket.
Du kan öka chansen att bli gravid genom att ha förståelse för din menscykel och ägglossning, men även genom att göra bra och medvetna livsstilsval. Det innebär att äta en näringsrik och balanserad kost, få in rörelse och motion i vardagen och generellt anamma sunda vanor som att undvika alkohol, tobak och för mycket koffein.
Det finns ingen angiven tid för hur lång tid det tar att bli gravid. För en del går det relativt direkt, för andra tar det längre tid. Det behöver inte vara någonting som är fel bara för att det inte sker så snabbt som du hade hoppats.
Om du har försökt bli gravid i mer än ett år är det möjligt att påbörja en utredning för att ta reda på orsaken till att du inte blivit gravid. Även efter en eventuell utredning är det fullt möjligt att det inte behöver finnas något ”fel” utan att förutsättningarna för att få barn är goda.
Det finns studier som visar ett samband mellan olika typer av stress och infertilitet, även om ingen exakt forskning har gjorts. En oro för att inte kunna bli gravid är en slags stress och påfrestning på kroppen, så om du känner oro kan det kanske kännas skönt att prata med någon för att få utlopp för alla känslor. Att få in mer tid för återhämtning och aktiviteter som gör att du känner dig lugn är också förslag på sådant som kan göra att oron minskar.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey