Praktiska tips på hur du kan ta hand om dig själv efter ett missfall

Verifierat av

Liss Löwenmo Buckhöj

Coach inom ofrivillig barnlöshet

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Praktiska tips på hur du kan ta hand om dig själv efter ett missfall

    Verifierat av

    Liss Löwenmo Buckhöj

    Coach inom ofrivillig barnlöshet

    Att gå igenom ett missfall är både fysiskt och psykiskt påfrestande och det är okej att det tar tid att återhämta sig efteråt. Det finns inga regler för hur man sörjer eller bearbetar ett missfall. I den här artikeln har Liss, som coachar kvinnor och par som gått igenom missfall eller går igenom ofrivillig barnlöshet, gett sina bästa verktyg på hur du kan ta hand om dig själv tiden efter ett missfall. 

    Tillåt dig att sörja (både själv och med din eventuella partner)

    Missfall är en sorg och det är okej att vara ledsen och sörja. Ofta finns det många delar vi är ledsna över. Försök därför sätta ord på och bena ut vad det är du känner, så du ger dig själv möjlighet att sörja färdigt. Har du en partner så är det en gemensam förlust. Ta er tid att sörja tillsammans, dela med er av vad ni känner, var ärliga, gråt, håll om varandra och framförallt lyssna.

    Ta en time out!

    Tillåt dig själv att få tid och utrymme att reda ut tankar och känslor samt för att återhämta dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt! Bara du vet när du är redo att gå vidare, så lyssna noga på vad hjärtat säger.

    Det är OK att säga nej!

    Du behöver inte vara stark, bita ihop, le och låtsas som att allt är bra bland andra. Det gör det ofta bara ännu tyngre att hantera. Om du tror att en viss social tillställning eller tillfälle kommer innebära mer stress och sämre mående, så är det helt ok att tacka nej! Vill du ändå gå så finns det strategier att använda:

      Kom sent och gå tidigt

      Förbered människor på att du inte vill prata om er situation

      Öva in ett svar om du får frågor du inte orkar svara på

    Skaffa ett supportteam

    Vem eller vilka skulle kunna hjälpa dig genom den här tuffa perioden? Specifika vänner, familjemedlemmar, din partner eller ett professionellt stöd som kan finnas där för att lyssna, bolla och stötta dig när du behöver.

    Välj ut dessa personer med hjärtat, våga fråga och var tydlig med vad du skulle behöva från den eller dem. Det är guld värt att sätta förväntningarna så det blir ett så bra stöd som möjligt. Det kan till exempel handla om att säga att “jag kommer behöva få älta det här 100 gånger om”, “jag behöver få gråta ut” eller “jag behöver pepp”.

    Förbered dig

    Du kommer hamna i situationer där det blir känslomässigt jobbigt. Förbered dig genom att:

      Bestämma vilka du berättar vad till. Till exempel att några får veta allt, några får veta en del och några får inte veta alls. Om det gör det enklare för dig kan du skriva ner dessa personer på en lista i anteckningar i telefonen så att du inte glömmer bort det här. Att påminna sig själv kan vara viktigt så att du både står upp för det som känns bäst för dig, men också inte glömmer bort att prata med de du litar på och vill ha stöd av.

      Förbered vad du ska säga om frågor eller situationer uppstår, så slipper du bli överrumplad och känslomässig om/när du inte vill. 

      Förbered vad du ska göra om du hamnar i en situation eller i ett sammanhang du inte känner dig ok i, som att smita iväg till badrummet och ringa en av dina supportpersoner.

    Markera det du förlorat

    Ett missfall är inte bara en förlorad graviditet utan också förlusten av en efterlängtad version av framtiden. En förlust av hopp och drömmar. För att uppmärksamma det kan en ceremoni eller ritual vara till hjälp. Du kan exempelvis plantera en växt eller träd, tända ett ljus eller skriva ett brev till ditt barn. Stor eller liten handling spelar ingen roll – bara det känns rätt för dig.

    Disconnect från social media

    Känns det jobbigt att se barn, graviditeter och familjer i ditt dagliga flöde? Ta en paus! Fundera samtidigt på vad du skulle kunna göra med den tiden istället, vad som skulle göra dig gott i den här perioden av ditt liv. Vad behöver du just nu för att må lite bättre? Sätt dig själv i fokus!

    Bli en self care-queen

    Efter ett missfall är det viktigt att vara snäll mot sig själv och verkligen ge sig själv den tid, omtanke och kärlek du behöver för att läka. Fundera på vad som får dig att må bra. Kan det vara en promenad i skogen, en härlig massage, ett långt bad, att sträckkolla en härlig serie i soffan eller träffa en vän?

    Släpp känslorna fria

    Det är helt normalt att känna sig arg, besviken, ledsen och förtvivlad över att du förlorat din graviditet och det barn som skulle komma. Och det är helt normalt att vara avundsjuk, trött och arg på både vänner och människor runt omkring som är gravida och har barn. Så straffa inte dig själv! Du är inte en dålig människa för att du känner så. Tvärtom, det gör dig mänsklig.

    Om du kan acceptera att de här känslorna finns här och låter dig själv känna vad du faktiskt känner och släpper fram det som behöver komma ut, så blir det lättare att ta dig framåt. Du kommer inte att må så här för evigt! Känns det för tufft att klara av själv så finns det hjälp av få från coacher, psykologer, samtalsterapeuter och olika communitys.

    Åk bort

    Närmar sig en stor högtid som känns jobbig att ta dig igenom just nu? Varför inte hoppa över den i år? Åk bort med din partner eller en vän och gör något helt annat än det du målat upp en vision för redan.

    Kontakta din klinik

    Om du är i behandling eller sedan tidigare sökt hjälp för upprepade missfall så hör av dig till din läkare för att få prata om det som har hänt. Går det att hitta en orsak? Finns det något att utreda vidare för att undvika fler missfall?

    Blicka framåt

    Vad vill du göra nu? Den frågan ställs alla inför tillslut. Känn efter riktigt noga… vad säger magkänslan dig? Låt det ta tid om du är osäker. Vill du försöka igen direkt, behöver du vila och läka, behöver du konsultation för att veta vilket nästa steg är eller kan det vara så att du faktiskt inte vill mer? När du lyckats landa i vad du känner starkast för, kan du göra en plan och landa i ditt nästa steg.

    Om du vill komma i kontakt med Liss erbjuder hon ett första kostnadsfritt möte. Du hittar mer information via hennes hemsida Act’aime.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer