Bebisens utveckling: 1 år

Verifierat av

Matilda Ördell

Barnsjuksköterska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Bebisens utveckling: 1 år

    Verifierat av

    Matilda Ördell

    Barnsjuksköterska

    Hurra! Nu är din lilla bebis 1 år och bebistiden är officiellt över. Troligtvis kommer din lilla alltid vara just din lilla bebis. Det första året har passerat och du har numera ett litet barn som klarar av, och kan, en hel del. Tänk vilken utveckling sedan ni träffades för första gången!

    Utveckling när bebis är 1 år

    Det utforskas fortfarande en hel del i form av upprepning, som att kasta något i golvet, välta ett torn eller slå två föremål mot varandra. Att stoppa saker i munnen och smaka på dem är fortfarande spännande. Din lilla förstår mer och mer vad som är rätt och fel, samt kan börja förstå skillnaden på en fråga, ett påstående eller en uppmaning. Troligtvis tycker hen om att lära sig nya saker och gillar att upptäcka världen, ofta tillsammans med en förälder som stöd och som finns nära till hands. 

    Ditt barn är nu i en utvecklingsfas där känslan av att “jag kan själv” börjar smyga sig på, vilket kan orsaka extra starka känslor om någonting inte riktigt går som hen hade tänkt sig. Var lyhörd på ditt barns behov och våga släppa dina tyglar i säkra miljöer, så att ditt barn får prova sig fram på egen hand. 

    Mat från 1 års ålder

    Från 1 års ålder kan många barn äta på egen hand (även om det blir en hel del kladd och spill). Låt din lilla prova sked och gaffel samt att dricka ur mugg så mycket som möjligt, det är utvecklande att äta själv så mycket det går. En del barn föredrar händerna och vill få bitar av mat serverade till dem. Prova er fram och se vad som fungerar bäst!

    Nu är det mer fritt att välja bland livsmedel som tidigare varit strikta, som honung och gröna bladgrönsaker. Det är dock bra att vara fortsatt återhållsam med socker och andra godsaker. Precis som för oss vuxna är det viktigt att variera kosten och ha regelbundna måltider! Och eftersom barn sällan orkar äta så mycket till varje måltid, är det bra att ha stabila mellanmål. 

    BVC-besök när bebis är 1 år

    Vid 1-års kontrollen på BVC kommer ni att prata om hur ni har det i hemmet, skärm- och sömnvanor, hur det går med maten och självklart även tillväxten i vanlig ordning. Vid det här besöket kommer ditt barn att få sin tredje dos av de vaccin som hen fick vid tre respektive fem månaders ålder. Är det slut på D-droppar är det läge att be om en ny på BVC. Det är 5 droppar per dag, varje dag, upp till 2 års ålder som gäller.

    Förberedelser för förskola

    Börjar förskolestarten närma sig? Det är ett stort steg för alla i familjen och något som ofta väcker många tankar och känslor hos föräldrarna. Är din lilla verkligen redo för förskolan? Och är vi redo att lämna ifrån oss vår bebis och påbörja en ny era av familjelivet? Det absolut viktigaste är att du som förälder känner att det känns okej att ta det här stora och spännande klivet, samt att du kommer ihåg att det inte är det minsta konstigt att tycka att det som väntar känns jobbigt. Det är ju en helt ny vardag som väntar för hela familjen, men som med största sannolikhet kommer bli hur bra som helst!

    Inför förskolestarten är det skönt att förbereda ditt barn på vad som väntar, samt de kläder och saker som behövs på plats. Många förskolor ger ut listor på vad de önskar ska finnas på plats, som regnkläder, extra ombyten och annat. När din bebis fått plats på förskolan är det både bra och roligt att besöka förskolans gård och leka en dag när förskolan är stängd. Då känner hen troligtvis igen sig vid förskolestarten och kan förhoppningsvis känna sig lite tryggare i att platsen inte är helt främmande. 

    Snart kan ni få uppleva VAB

    I samband med en förskolestart utsätts ditt barn för andra bakterier och virus än i hemmet. Barn som är under fyra år får ofta infektioner, man kan räkna med ungefär  sex till åtta stycken per år. Det kan alltså innebära mer förkylningstider vilket är helt normalt (men inte särskilt kul för det!).

    Om förkylningen smyger sig på hemma kan det vara skönt att vara förberedd. Bra saker att ha hemma och att tänka på är:

    • Koksaltlösning för att hjälpa till att skölja näsan. Detta finns både som pipetter och som spray på apoteket. 
    • Erbjud mat som ditt barn tycker om och är lätt att äta. Kanske blir det pannkakor eller köttbullar och makaroner några dagar i rad, men det gör ingenting. Det viktigaste är att hen får i sig något! Kanske äter hen mindre än vanligt, erbjud då något att äta lite mer ofta. 
    • Erbjud även mycket vatten och ofta. Speciellt om din bebis har feber då små barn lätt kan bli uttorkade vid då. Tecken på uttorkning hos barn kan vara att barnet kissar inte så ofta, dricker mer än vanligt eller vill inte dricka alls, har ont i huvudet, blir blek, får torra läppar och att insidan av kinderna kan bli lite matta eller torra. 
    • Om ditt barn besväras av mycket nästäppa eller hosta kan det vara skönt att sova med huvudet högt. Antingen kan du bulla upp med kuddar under madrassen så att kuddarna inte åker iväg, eller prova att lägga böcker under benen på sängen vid huvudet för att på så vis få en höjd huvudända. 
    • Att bada eller duscha i varmt vatten kan hjälpa till att lösa eventuellt segt slem eller snor. 
    • Feber är ett sätt för kroppen att bekämpa en infektion. Om ditt barn inte verkar speciellt påverkat av febern behöver du inte ge något febernedsättande men om ditt barn är påverkat kan det vara bra att ha smärtstillande hemma. 
    • Små barn från 1 års ålder kan plötsligt få väldigt hög feber som sedan sjunker snabbt igen. Det beror på att temperaturcentrum i hjärnan är omoget. Däremot ska du kontakta sjukvård om ditt barn har feber i mer än fyra dygn. Om ditt barn får en temperatur på över 41 grader ska du söka akutsjukvård. 
    • Ta hand om er, vila och mys! Även dessa tider kommer gå över, även om det just nu känns långt borta. 

    Kom ihåg! Om du är orolig för ditt barns allmäntillstånd, andning eller något annat kan du kontakta 1177 dygnet runt. Det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än att gå runt och vara orolig.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer