Guide: Husmorsknepen från Cylinda för en renare vardag!

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Guide: Husmorsknepen från Cylinda för en renare vardag!

    Sponsrat av Cylinda

    När man fått barn så blir man, förutom förälder, ofta även städerska på heltid. Om du väntar barn  – sorry! Men sanningen är att lassen med tvätt, fläckar som aldrig tycks gå bort, leriga skor och fläckar på mattorna i hemmet, är majoriteten av alla föräldrars verklighet. Så om det nu ska städas och tvättas så pass mycket, då kan man ju lika gärna bli expert på det, eller hur? Här är husmorsknepen från Cylinda som gör livet med barn lite renare!

    cylinda banner

    Om du väntar barn är det bara att förbereda dig, och har du redan barn så vet du garanterat redan att tvättmaskinen går varm (till och med glödhet) majoriteten av dagarna i veckan. Livet med barn innebär minst sagt många med lass med tvätt och städ, så både ett och fem knep kan behövas för att hålla det rent! Här är knepen du önskar att du visste tidigare:

    1. Få bort envisa fläckar

    När det kommer till envisa fläckar finns det ett par grundregler att ha med sig. Den första är att försöka ta itu med fläcken omgående (vi vet, det går inte alltid med barn, men försök) för sedan kan den sätta sig i tygets fibrer rejält och vara svår att få bort. Det andra är att alltid badda fläckar istället för att gnugga, då risken annars är att fläcken sprider sig och blir värre.

    Fettfläckar: Gå lös på fettfläcken genom att strö majsstärkelse eller bakpulver på den och låt det verka i 30 minuter. Ta sedan en tandborste för att borsta bort pulvret och upprepa vid behov! Sedan tar du i med hårdhandskarna och gnuggar in fläckborttagningsmedel på fläcken. Låt verka i 10 minuter och kör sedan plagget i tvättmaskinen enligt tvättinstruktionerna.

    Färgstarka fläckar: Kladd med blåbär eller dylikt sätter sig som berget i tyg, så ska du få bort fläcken måste du vara snabb! Börja med att skrapa ovanpå fläcken med en kniv och blötlägg sedan plagget i kallt vatten. Därefter vänder du plagget ut och in och gnuggar in lite flytande tvättmedel på fläcken. Låt det dra i kallt vatten i ungefär 15-30 minuter och sedan sköljer du med kallt vatten igen. Nu kan du tvätta plagget i maskinen – det gör du även om du redan fått bort fläcken. Sedan lufttorkar du plagget så att värmen från torktumlare eller torkskåp inte gör att rester från fläcken sätter sig hårdare.

    Cylindas tvättmaskiner har flera praktiska fläckborttagningsprogram som tillåter dig att identifiera en viss typ av fläck som maskinen sedan ställs in efter och bearbetar!

    2. Spillt på mattan? Inga problem! 

    Fläckar och spill på mattorna i hemmet är vanligt – särskilt när små bovar finns med i bilden. Små mattor går ofta att tvätta i maskin om anvisningen säger så, eller för hand om den är mer ömtålig. Gäller det enskilda fläckar kan du ofta lösa det på egen hand med smarta knep och tålamod!

    Börja med att skrapa bort överflödet att spillet om det är klibbigt eller har mycket pigment (exempelvis blåbär), sedan kan du testa diskmedelsmetoden. Den går ut på att hälla ett par droppar diskmedel i ett glas med varmt vatten för att sedan doppa en trasa och badda med den på fläcken. Tryck ett par gånger och låt stå en stund innan du tar en ny trasa och torkar ytan på mattan. Efter det blandar du ihop 1 msk ättika med 1 dl vatten och gör om samma procedur – då drar ättikan åt sig eventuella rester av diskmedlet så att inte ännu mer smuts fastnar i resterna av diskmedlet. Nu har du en ren matta, hurra!

    3. Rengör leriga skor

    Efter mycket (eller bara vilt) häng i lekparken kan nya skor se ut som att de varit med i år och dar. Det krävs alltså inte mycket innan små skor behöver en omgång för att bli rena – något du enkelt kan lösa i tvättmaskinen. Ta bort innersulan, dra bort skosnörena, borsta eller torka bort smuts och lägg sedan in dem i maskinen. 30 eller 40 grader brukar vara rekommendationen! Kom ihåg att inte göra det för ofta bara, då kan de nämligen tappa formen.

    cylinda

    4. Tvätta och torktumla släta lakan

    Hur får man så där krispig hotellkänsla över lakanen? Och går det ens i torktumlare? Svaret är ja! Det du behöver tänka på är att inte tvätta lakan och påslakan i en proppfull maskin. Ju mer som kan trasslas in i varandra – desto skrynkligare blir tvätten. Det gäller givetvis all typ av tvätt, inte bara lakan! Skaka alltid ut lakanen ordentligt innan du lägger in dem i torktumlaren (det bästa är att vara två som hjälps åt) och samma sak gäller för tumlaren: fyll den inte till absolut max. Ta för vana att välja en lägre temperatur när du torktumlar för att lakanen inte ska övertorkas, då kan nämligen fibrerna i tyget skadas. Voila, nu kan du krypa ner i sängen med hotellkänsla.

    5. Håll koll på symbolerna!  

    Vi har alla varit där när ett plagg har blivit förstört på grund av okunskap eller slarvighet när det kommer till tvättråd, och det är lika trist varje gång. Så varför inte gå igenom grunden för alla symboler en gång för alla? 

    Tvättsymboler:

    Tvättsymbolerna är ofta blå eller visar en balja med vatten i. Har tvättsymbolen en siffra i sig som 30, 40, 60 eller 90 så visar dessa hur hög temperatur du kan tvätta plagget i. Har symbolen inget streck innebär det normaltvätt medan ett streck visar på skonsam tvätt och två streck innebär extra skonsam tvätt (exempelvis siden och ull). Har symbolen en hand över sig ska det tvättas för hand och har den ett kryss över sig så ska plagget faktiskt inte tvättas i varken vatten eller tvättmaskin.

    Symboler för torktumling:

    Fyrkantiga symboler med en cirkel (kan ibland vara gul) visar råden för torktumling. Tomma cirklar i symbolen visar att du kan torktumla kläderna medan en prick visar låg temperatur, två prickar medeltemperatur och tre prickar hög temperatur. En färgad eller mörk cirkel visar att torktumling ska ske helt utan värme och om symbolen innehåller ett streck innebär det att du bör vara skonsam, medan två streck indikerar extra försiktighet. Om plagget inte får torktumlas är symbolen överkryssad.

    Andra symboler att hålla koll på: 

    cylinda tvättsymboler

    • Blekning – Triangelformade symboler, gråfärgade
    • Torkning – Fyrkantiga utan cirkel, med eller utan olika streck
    • Kemtvätt – Cirkelformade symboler med bokstäver eller streck
    • Strykning – Symboliserar ett strykjärn med eller utan prickar eller kryss

    Vill du ha fler råd när det kommer till symboler? Spana in Cylinda!

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer