Huden är kroppens största organ och fungerar som en barriär mot yttre påverkan som bakterier, kemikalier, slitage och tryck. Ett spädbarns hud är bara en femtedel så tjock som hos en vuxen och kan också reagera därefter.
Det är vanligt med utslag av olika typ hos barn, särskilt under det första levnadsåret. Oftast försvinner utslagen av sig själva och det är sällan nödvändigt att söka vård. Däremot finns det en del saker du kan göra för att ta hand om den lilla huden.
Torr hud, utslag och plitor hos bebis
Torr hud hos nyfödd
En liten bebis drabbas lätt av torr hud, även fjällande, speciellt nyfödda. Därför är det bra att droppa lite babyolja i barnets badvatten. Torrheten brukar försvinna efter 1-2 veckor.Om huden är uttalat torr (detta syns oftast runt hand- och fotleder) så kan en parfymfri mjukgörande kräm användas. Undvik sådant som kan irritera barnets hud som färdiga tvättservetter, produkter med parfym och sköljmedel.
Röda utslag
Röda utslag som kommer och går är ofta värmeutslag. Dessa är ofta lokaliserade till stället där barnet blivit varmt som nacken, under hakan osv. Efter att barnet blivit svalare brukar utslagen försvinna.
Hormonplitor/ Erytema toxikum
De flesta spädbarn får små röda, upphöjda prickar, ofta med en liten gul-vit prick i mitten, någon gång under den första månaden. Dessa brukar kallas hormonplitor. Vanligaste lokalisationen är ansiktet, halsen och bröstkorgen men de kan uppstå var som helst på barnets kropp. Prickarna kan komma och gå, är helt ofarliga och besvärar inte barnet. De kräver inte någon behandling och försvinner av sig själva efter några veckor.
Skorv, milier och märken på huden
Skorv
Om din bebis har torr hud i hårbotten så är det mest troligt seborroiskt eksem, vanligen kallat skorv eller mjölkskorv. Detta uppkommer hos många barn några månader efter födseln. Det ses som gulaktiga, lite feta fjäll i barnets hårbotten, ofta även i ögonbrynen. De besvärar inte barnet och går oftast utmärkt att behandla själv.
Har barnet bara lite skorv brukar det hjälpa att smörja in barnets hårbotten med babyolja inför natten och låta verka till nästa morgon. Gnugga då hårbotten försiktigt med en handduk innan barnets huvud tvättas med ett milt babyschampo. Behandlingen kan behöva upprepas några nätter i följd. Om barnets skorv är svårt att få bort, prata med BVC.
Milier
Många nyfödda har små, hårda, vita knottror, oftast på näsan eller kinderna. Knottrorna kallas milier. De besvärar inte barnet, försvinner av sig själv och kräver ingen behandling.
Storkbett
Ett storkbett består av små röda kärl i huden och syns oftast i barnets nacke, på näsan, ögonlocken eller i pannan. Märkena kan vara röd-rosa eller lilaaktiga och brukar bli mera framträdande om barnet skriker. Det är helt ofarligt och bleknar av sig själv i takt med att barnets hud blir tjockare.
Mongolfläckar
Mongolfläck ses som ett mörkare hudparti, ofta över ryggslutet eller höfterna. Fläckarna kan vara lite blågrå och är vanligare hos barn med mörk hud. De kan ibland misstas för blåmärken. De är helt ofarliga och brukar blekna under barnåren.
Smultronmärke
Hemangiom, eller smultronmärke, finns oftast inte vid födseln utan brukar uppkomma då barnet är några veckor gammalt. Smultronmärket består av en samling blodkärl i eller under barnets hud. De kan vara placerade var som helst på kroppen och är helt ofarliga. Märket är oftast upphöjt med en klarröd färg. Sitter det djupare brukar färgen vara mera blåaktig. Ett smultronmärke kan växa under barnets första levnadsår. Efter några år brukar smultronmärket bli ljusare i centrum vilket är ett tecken på att det är på väg att försvinna. Om ditt barn får ett smultronmärke efter 6 veckors ålder, eller om barnet har fler än 5 smultronmärken, kontakta BVC. Även ett smultronmärke vid munnen, ögonen, näsan eller genitalia bör bedömas, prata med BVC.
Blöjutslag och böjveckseksem
Blöjutslag
Det är vanligt att huden under blöjan blir irriterad på grund av värmen och fukten från kiss och bajs. Oftast är besvären lindriga och gör inte ont, men det är bra att byta blöjan lite oftare i detta fall. Är utslagen svårare kan barnet reagera vid blöjbytet och skrika eller gråta.
Det bästa du kan göra är att låta barnet lufta stjärtens hud. Låt barnet ligga på ett torrt underlag så långa stunder som möjligt. Då du behöver tvätta barnets stjärt vid blöjbyte, undvik våtservetter och använd istället din hand med ljummet vatten. Är det svårt att få huden ren kan du använda lite babyolja tillsammans med vatten. Låt barnet lufttorka efter tvätt eller klappa försiktigt huden torr. För att hjälpa huden att läka kan du använda en salva som innehåller zink. Om utslagen inte snart blir bättre, prata med BVC.
Atopiskt Dematit – böjveckseksem
Atopi är ett samlingsnamn för flera olika besvär som pollenallergi, astma och eksem. Symtomen kan växla under olika delar av livet. Symtom på Atopisk dermatit (då besvären visar sig som eksem) är torra, ibland fjällande utslag som ofta kliar. På små barn brukar eksemet först komma på kinderna för att sedan sprida sig till andra delar på kroppen – ofta halsen, bröstet, magen och yttersidan av armarna och benen. Utslagen brukar debutera under barnets första levnadsår. Klådan kan vara mycket besvärande och kan påverka barnets nattsömn. För att lindra klådan är det viktigt att undvika att barnets hud blir torr. Därför att det viktigt att smörja barnets hud med mjukgörande kräm regelbundet, även i perioder när eksemet är bättre för att förebygga att nya eksem uppstår. Att hålla huden mjuk och smidig hjälper huden att bevara sitt naturliga skydd. Ofta behöver barnet smörjas in flera gånger om dagen och alltid efter att barnet badat eller duschat. Använd rikligt med kräm och massera in över hela kroppen. Det är också bra att undvika att barnets hud torkar ut genom att inte bada barnet för ofta, helst inte oftare än 1-2 gånger i veckan och då undvika tvål.
Källa: 1177.se
Här kan du läsa om varför bebisar kan ha ont i magen.