I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 32. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.
Nu är barnet ungefär 44 cm långt och väger runt 1,8 kg. Det är nästan lika mycket som två mjölkpaket!
Utveckling
Nu är organen färdigutvecklade! Det som återstår nu är är lungorna som fortsätter att mogna, vilket dom gör ända fram till din beräknade förlossning. Barnet fortsätter givetvis också att öka i vikt och lägger på sig underhudsfett.
Barnet kan fortfarande ligga på olika sätt i livmodern, både med huvudet eller rumpan nedåt, på tvären samt i sidled. Känner du av hur barnet ligger? Du kan märka av var små fötter ligger och sparkar eller om något stort och mjukt buktar ut!
Ögon och ögonfärg
Barnet kan nu fästa och fixera blicken på en viss punkt! Visst är det häftigt att barnet kan göra det i livmodern? Barnets ögon behöver ljus för att pigmenten till ögonfärgen ska kunna bildas, vilket innebär att barnets riktiga ögonfärg inte kommer att visa sig förrän runt 6-9 månader efter förlossningen. Den ögonfärg fostret kommer få beror på vilka gener hen ärver från föräldrarna.
Börjar du känna av små sparkar ännu tydligare? 🥰
Mående
Livmodern närmar sig sin högsta punkt vilket du kan känna av genom ett tryck mot revbenen. Känner du även fostret som trycker mot revbenen eller små sparkar där? Det kan kännas lite obehagligt, men att byta position kan underlätta trycket.
Under graviditeten påverkas blodcirkulationen så att en del av den ökade vätskemängden i blodkärlen läcker ut i kroppens vävnader. Den samlas då vanligtvis i händer, fötter och ben. Om dina ben och fötter har börjat svullna eller känns tunga och spända kan stödstrumpor vara skönt att använda. De hjälper även din blodcirkulation på traven!
Förberedelser inför förlossningen
Nu är det inte långt kvar tills graviditeten anses som fullgången (vecka 37+0). Även om det är några veckor kvar till BF (men inte SÅ många!) kan det kännas skönt att vara förberedd om förlossningen skulle starta tidigt. Vad du behöver för att känna dig förberedd vet du bäst själv. Många föredrar att gå föräldrakurser, boa i hemmet, förbereda bebisgarderoben och handla sådant som barnet kommer behöva. I våra checklistor hittar du mängder av tips på detta!
Om du inte har tagit del av information inför födseln är det dags att göra det. Du kan till exempel boka in en profylax- eller föda utan rädsla-kurs. Det finns även fler kurser som kan förbereda dig inför livet med bebis, bland annat amningskurser och olika typer av föräldraförberedande kurser. Detta kan väcka känslor och tankar i dig – om du behöver stöd finns det att få via din barnmorska!
Förlossningsbrev
Om du inte har gjort det än, kan det vara skönt att skriva ett förlossningsbrev. Det är gynnsamt för din partner och förlossningspersonal, så att de vet vad du är orolig för eller önskar under förlossningen. Det finns mycket du kan berätta om dig själv som kan vara bra för personalen att veta under förlossningen, som hur du önskar bli peppad eller hur du reagerar på smärta. Skriv ner allt som är viktigt för dig så att du kan få så bra förutsättningar som möjligt för att skapa din drömförlossning. Allt kan hända när det kommer till förlossningar, men det är ett bra verktyg att våga visualisera och drömma om hur man önskar att ens förlossning ska se ut! Om du är omföderska kanske du har erfarenheter från din tidigare förlossning som du vill använda dig av inför denna förlossning, till exempel saker du verkligen tyckte om förra gången eller sådant du inte var bekväm med.
Det är omöjligt att i förhand veta hur en förlossning kommer att bli, men att skriva ett förlossningsbrev är en bra förberedelse. Det är du själv som bestämmer vad som ska stå i brevet och hur långt det ska vara!
Graviditetspenning från vecka 32
Från vecka 32 kan du ansöka om graviditetspenning om du har ett fysiskt påfrestande arbete. Du kan börja med att begära att bli omplacerad till ett lättare arbete och om det inte är möjligt så kan du söka graviditetspenning hos Försäkringskassan. Detta gäller även om du har ett riskfyllt arbete eller arbetsmiljö som medför att du inte kan arbeta.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey