Gravid Vecka 33 | Fostrets hjärna utvecklas
20 Oct. 2022
Uppdaterad: 3 Apr. 2023
Verifierat av

Maria Midstam
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 33. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.
Nu är barnet ungefär 45 cm och väger 2 kg! Känns det tungt? 👶
Barnets rörelse i livmodern
Utrymmet i fostervattnet börjar bli begränsat nu och fostret får anstränga sig för att kunna röra sig fritt. Fostret är så pass stort att när hen sparkar eller slår kan det kännas mer som små (eller stora!) knuffar. Kom ihåg att du bör känna rörelser regelbundet och varje dag, samt att de ska kännas ungefär likadant och starkt som de brukar. Hur mycket och ofta barnet sparkar kommer hela tiden att ändras, därför kan det vara bra att ta en liten stund varje dag för att reflektera över barnets rörelser. Om du känner oro över att barnet rör sig mindre eller på ett annat sätt ska du direkt kontakta förlossningen.
Utveckling
Lungorna fortsätter att mogna fram till födseln, men det kan kännas tryggt att veta att alla fostrets organ är färdigutvecklade i övrig. Dessutom är prognosen för de barn som föds i denna vecka och framåt oerhört god!
Mycket av fostrets utveckling ligger nu i att utveckla hjärnan och anslutningar mellan olika nervceller. Fostrets fem sinnen är både utvecklade och fullt fungerande vid det här laget. Fostret kan uppfatta ljud, reagera på ljus samt känna smärta och smak. Däremot kommer fostret inte att kunna känna lukt förrän efter födseln och sitt första andetag!
Ta gärna en paus eller en kort promenad mitt på dagen för att skapa ro i sinnet och öka blodcirkulationen i kroppen, det kan minska svullnad i ben och fötter 💜
Magproblem
Under den senare delen av graviditeten är det vanligt att drabbas av magproblem, ofta förstoppning. Det finns flera orsaker till det men det beror vanligtvis på att dina inre organ (som tarmar, lungor, magsäck och urinblåsa) har fått ett begränsat utrymme på grund av den växande livmodern. Tarmarna rör sig inte heller i samma tempo som när du inte är gravid vilket kan leda till att magen blir trögare. Om du har magproblem är det bra att dricka mycket vatten, äta en fiberrik kost och hålla dig aktiv, eftersom det hjälper tarmarna att hålla igång. Detta hjälper också till vid en trög mage orsakad av järntabletter.
Mående under slutet av graviditeten
Känner du dig snabbt mätt när du äter? Det beror på att magsäcken har blivit ihoppressad nu när livmodern tar mer plats. Att äta mindre portioner oftare brukar hjälpa om du upplever det här problemet.
Har du lidit av halsbränna kan den förvärras mot slutet av graviditeten. Genom att höja huvudändan på sängen och undvika att äta mat sent på kvällen kan du underlätta besvären. Om det inte fungerar finns det även lindrande preparat att ta – du kan alltid rådfråga din barnmorska!
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey