Gravid Vecka 36 | Nu väger bebisen ca 2,6 kg
20 Oct. 2022
Uppdaterad: 3 Apr. 2023
Verifierat av

Maria Midstam
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 36. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.
Fostret är ungefär 47 cm långt och väger runt 2,6 kilo. Underhudsfettet har ökat vilket medför att huden är betydligt tjockare än tidigare. Sedan vecka 35 har barnet nu mest förändrat sin vikt snarare än längd!
Fosterfett
Om bebisen skulle födas i vecka 36 kommer huden med stor sannolikhet vara vit, kladdig och insmord i fosterfett. Fosterfettet är en naturlig salva som skyddar barnets känsliga hud under den första tiden efter födseln, därför ska du inte tvätta bort den när ni kommer hem från BB! Istället är det bra att stryka ut den till ett tunt lager så att det inte blir irriterat där det ligger större mängder – fosterfett samlas nämligen lätt i armhålor eller ljumskar.
Lanugohåret
Lanugohår är det ludna hår som tidigare i graviditeten har funnits överallt på kroppen, men som vid en födsel från och med nu och framåt troligtvis är nästintill borta. Det lilla lanugohår som ännu syns brukar oftast sitta på ryggen, axlar och överarmar samt lite fjun på öronen. Lanugohåret kan vara både ljust eller lite mörkare i färgen.
Fosterrörelser
Ju mer magen och barnet växer, desto mindre plats finns det för barnet att röra sig där inne. Därför kan fosterrörelserna börja kännas på ett nytt sätt än tidigare ju närmare BF du kommer. De kan till exempel kännas mindre starka trots att barnet är vaket flera gånger per dag. Just på grund av att rörelserna känns olika under graviditetens alla delar är det bra att vila en stund varje dag och ägna uppmärksamhet åt barnets rörelser. Beskriv dem för dig själv för att enklare komma ihåg hur de känns. Kanske känns rörelserna som sparkar, buffar, vridningar eller någonting helt annat? Du kan även försöka notera vilka tider bebisen är vaken på eller som mest rörlig och helt enkelt försöka hitta ett mönster i barnets rörelser.
Du ska känna både att barnet är vaket flera gånger varje dag, samt typen av rörelser. Om du upplever att de är mindre starka, färre eller oigenkännbara rekommenderas du att kontakta förlossningen.
Har du fotat dig själv som höggravid? Så här sent i graviditeten kanske du mest känner dig stor och tung – men det kan vara mysigt att titta tillbaka på när barnet är fött! 💜
Mående
I den här veckan trycker förmodligen barnet och livmodern överallt på dina inre organ och det kan kännas trångt eller obehagligt, särskilt upp mot dina revben men även ner mot underlivet. Eller i värsta fall både och på samma gång. En brännande känsla i trakten vid revbenen kan också förekomma för att livmodern trycker och klämmer mot nerver i det här området.
Trycket mot organen kan göra att du upplever mer andfåddhet. När magen snart sjunker upplever många att det blir lättare att andas, det sker vanligtvis under de sista veckorna innan förlossningen. Att magen sjunker beror på att barnets huvud tränger ner allt längre i bäckenet. Just innan detta sker kan du dock ha ökade besvär av sura uppstötningar och halsbränna och det beror på att det finns mycket mindre plats i magsäcken ju mer barnet växer till sig.
Från graviditetsvecka 32 känner barnmorskan efter hur barnet ligger i magen. Om huvudet eller sätet ligger nedåt i bäckeningången kommer barnmorskan känna om det är rörligt, ruckbart eller fixerat. Detta är egentligen oväsentligt när förlossningen väl startar, däremot är det intressant för vårdpersonalen att veta om huvudet eller sätet inte sjunkit ned i bäckeningången än.
När huvudet eller sätet tränger ner i bäckeningången brukar du som gravid kunna känna en tyngdkänsla och ökat tryck i underlivet. Den känslan kan även ila ned i benen eller ljumskarna. De kan då upplevas svårt att böja sig eller till och med gå då känslan är att barnets huvud eller säte är precis mellan dina ben. Det är mer vanligt att omföderskor känner av detta påtagliga tryck mot underlivet när barnet tränger ner.
Sexlust
Sexlusten påverkas olika hos gravida och medan en del blir mer sugna blir andra mindre. Suget kan även komma och gå under graviditetens gång. Så här i slutskedet är det bra att känna till att samlag inte på något sätt kan skada barnet eller graviditeten, däremot brukar slemhinnan i slidan vara skörare eller svullen vilket kan ge en känsla av obehag. Vid samlag kan det komma en strimma blod men det är varken farligt eller ovanligt! Om du njuter och får orgasm kan du känna av mer sammandragningar i stunden eller strax efter vilket beror på oxytocinet som frisätts, men det betyder inte att förlossningen har startat. Känns sammandragningarna obehagliga efter samlag går det bra att ta smärtstillande.
Första tiden med nyfödd
Vad vill du komma ihåg från första tiden med din nyfödda bebis? Det kan vara mysigt att börja planera för om du vill föra någon form av dagbok, anteckningar eller fylla i färdiga böcker om den första tiden eller året med ditt barn. Du tror säkerligen att du kommer att minnas varenda detalj från bebistiden, men små barn går igenom enorma utvecklingssteg under det första året vilket bidrar till att det kan vara svårt att minnas alla de detaljer som känns så självklara.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey