Gravid i vecka 7 | Känner du några symptom än?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Gravid i vecka 7 | Känner du några symptom än?

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 7. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 7 är embryot lika stort som ett blåbär.

    Bebis: Nu slår hjärtat

    Den här veckan börjar embryots hjärta att slå!

    Utveckling

    Någon gång runt den sjätte eller sjunde veckan börjar hjärtat att slå, det sker vanligtvis runt dag 22-25 efter befruktningen och då är hjärtfrekvensen mellan 110-170 slag per minut. Det är ungefär dubbelt så snabbt som hos en vuxen! Nu är det även en hel del andra förändringar som sker.

    I den här veckan börjar det som ska bli armar att bildas, och i slutet av veckan är det benens tur att ta fart. En lite rolig fakta är att armarna kommer alltid att ligga steget före benen i utvecklingen. Fingrar och tår börjar också utvecklas nu!

    Nu börjar embryot likna en böjd larv i formen. Benen är böjda och syns inte än, och därför mäts längden istället mellan huvud och stjärt i det här läget. Barnmorskor benämner det här måttet som CRL (Crown-Rump-Length) i samband med när mätningar görs vid ultraljud. Det lilla embryot har mer än fördubblat sin längd den här veckan jämfört med föregående och är nu ungefär 7 millimeter mellan huvud och stjärt.

    Navelsträngen

    Vid födseln är navelsträngen ungefär 40-50 cm lång. Den ena änden av navelsträngen sitter fast i moderkakan och den andra i barnets navel. I det här skedet kallas navelsträngen för häftstjälken, och är än så länge väldigt kort. Under graviditetens gång hinner den växa till sig för att bli lång, tjock och elastisk.

    Det kanske känns som att navelsträngen är väldigt skör? Men faktum är att den är rejäl för att tåla alla fostrets rörelser under hela graviditeten. Navelsträngen omges av ett lager skyddande gelé och har flera små blodkärl i sig som transporterar närings- och syrerikt blod till fostret. Blodkärlen hjälper sedan till att transportera bort det syrefattiga blodet via navelsträngen.

    Mamma: Gravid i vecka 7

    Håller du på att somna mitt under arbetsdagen eller går runt med en banan i fickan och är konstant illamående? Det må vara tufft men du kan vara lugn – det är en del av resan och symptom som förhoppningsvis inte kommer att vara allt för länge, utan brukar försvinna i takt med att andra trimestern kommer (det är dock olika för alla!).

    Mående

    I den sjunde graviditetsveckan vet de allra flesta kvinnor om att de är gravida, då mensen bör vara ungefär 1-2 veckor sen beroende på menscykelns längd. Många känner av graviditetssymptom, men inte alla. Livmodern växer och trycker mot urinblåsan vilket gör att du kan känna dig kissnödig ofta.

    Kroppen genomgår en stor omställning i och med graviditeten och många kvinnor märker av känslighet mot vissa dofter eller smaker. Om du är tröttare än vanligt och har ett ökat sömnbehov kan det kännas skönt att veta att detta är fullt normalt.

    Besök hos barnmorskan

    Har du bokat ditt första möte med barnmorskan än? Om inte så är det hög tid att göra det nu! Under det första mötet med din barnmorska kommer du eller ni att få viktig information för resten av graviditeten och inför förlossningen.

    När du går på ditt första besök kommer ni bland annat att ta både blodprov och urinprov för att kontrollera saker som blodgrupp (kanske även barnets blodgrupp), HIV, hepatit samt se över ditt skydd för röda hund. Barnmorskan kommer även att mäta ditt blodvärde, blodsocker och blodtryck. Sedan kommer ni att ha ett samtal och du kommer att få svara på frågor om din hälsa samt relation till alkohol, tobak, nikotin och droger.

    Alla dessa faktorer är sådana som kan påverka din och det väntade barnets hälsa och utveckling. Därför tillägnas en del besök hos barnmorskan till att prata om dessa samt din fysiska och psykiska hälsa. Om du har ett beroende finns samtal och stöd att få genom mottagningar eller hjälplinjer som är inriktade på alkoholkonsumtion eller rökning, samt för att få stöd och hjälp till att leva hälsosamt både under och efter graviditeten.

    Kom ihåg att vårdresan under graviditeten skiljer sig från region till region. Prata med din barnmorska om vad som gäller där just du bor.

    Om du vill dela tankar och erfarenheter med andra gravida eller föräldrar kan du alltid vända dig till Baby Journey – The community! Gå mer här!

    Fosterdiagnostik

    I första trimestern, troligtvis på hälsosamtalet eller inskrivningssamtalet, så brukar man bli informerad om fosterdiagnostik och vilka alternativ som erbjuds eller ingår där du bor. Fosterdiagnostik handlar om att ta reda på information om barnet med hjälp av ultraljud och kromosomtester. Beroende på var du bor i Sverige så kan det vara olika alternativ som erbjuds, eller så kan du få olika alternativ rekommenderade för dig utifrån ärftlighet eller tidigare graviditeter.

    KUB

    Det vanligaste kromosomtestet som erbjuds i Sverige är det som kallas för KUB och som visar sannolikheten för att fostret har kromosomavvikelse. Ha med dig att det är frivilligt och att provsvaren är uppskattningar och inte några helt säkra svar. Innan du väljer att göra ett test, oavsett om det är KUB eller något annat kromosomtest, kan det vara bra att fundera kring varför du/ni vill göra testet. Fundera även på hur en sannolikhet för kromosomavvikelser skulle landa hos dig och vad du skulle göra med den informationen.

    NIPT

    Det kan även erbjudas ett NIPT test, som står för Non Invasive Prenatal Test, beroende på resultatet från KUB-testet. Vid ett NIPT test analyseras tre kromosompar men med en högre säkerhet än KUB, tillsammans med ett ultraljud och blodprov från den gravida. Du kan även bekosta detta test själv om du vill och det inte erbjuds.

    Beroende på resultatet från KUB eller NIPT kan man även göra provtagning från moderkaka eller fostervatten, som kan ge ett säkert svar på barnets kromosomer om det behövs. Detta görs på sjukhus.

    Fosterdiagnostik skiljer sig mellan regioner. På 1177 kan du se informationsfilmer om tidig fosterdiagnostik och tips på hur du som gravid kan tänka kring olika alternativ och besked.

    Om du går in i graviditeten med högt BMI, risk för graviddiabetes, ätstörningar eller liknande, så kommer du få hjälp från din barnmorska. Var inte rädd för att ta upp det här för att få rätt support! Det är din rättighet under gravidresan att få det support som du behöver.

    Här kan du läsa om vecka 6.

    Här kan du läsa om vecka 8.

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att …
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en …
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ers…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanl…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så k…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det …
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? Nä…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenb…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning…
      baby-journey-app

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer