IVF – Vad är IVF behandling?

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    IVF – Vad är IVF behandling?

    Verifierat av

    Sara Dellner

    Barnmorska

    IVF (in vitro-fertilisering) kallas också för provrörsbefruktning och innebär att befruktning sker utanför kroppen i ett laboratorium. Kvinnan får du medicin som hjälper kroppen att bli redo att befruktas.

    Några dagar efter att befruktningen har skett och embryot börjat dela på sig, återförs embryot till livmodern. Förhoppningsvis kommer det där sedan att fästa och fortsätta att dela på sig och till slut utvecklas till ett foster och sedan ett fött barn. Omkring fyra procent av alla barn som föds har kommit till livet med hjälp av IVF.

    Vad är IVF?

    IVF är en förkortning av vitro-fertilisering och kallas också för provrörsbefruktning. Det innebär att ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen i ett labratorium. Efter ett par dagar placeras embryot i livmodern och förhoppningsvis fastnar det och utvecklas till ett barn.

    Vem kan göra IVF?

    Om du/ni inte kan bli gravida på naturlig väg påbörjas en utredning för att fastställa orsaken till den ofrivilliga barnlösheten. Om det inte finns några kända bakomliggande orsaker så brukar man söka hjälp efter att ha försökt bli gravida på naturlig väg i ett år.

    Utredningen kan exempelvis visa att en skada finns på äggledaren eller att graviditeten försvåras av endometrios. Ibland kan det röra sig om underliggande sjukdomar hos någon av er som upptäcks och som ibland kan medicineras och fertiliteten förbättras. I vissa fall kan det röra sig om nedsatt funktion av spermier eller ägg, eller att ni som samkönat par eller självstående inte har tillgång till spermier. Det går att donerade ägg eller spermier. Ibland går det inte heller att fastställa orsaken till ofrivillig barnlöshet.

    IVF går under högkostnadsskyddet om du går via det regionala kösystemet. Hur lång kön är beror på vilken region du tillhör. Du har rätt att söka vård i en annan region, och hamnar då i dess kö. Hur många försök du får via högkostnadsskyddet varierar mellan regionerna. Väljer du istället att gå direkt till en privatklinik betalar du enligt deras avgifter. För att få IVF finansierat via regionerna krävs det att du som kvinna är under 40 år och som man max 55 år. Är det så att du som kvinna har nedfrysta ägg kan du använda dig av dessa innan din 45-årsdag. Om ni som par redan har gemensamma barn (biologiska eller adopterade), eller om du som självständig kvinna redan har barnen, erbjuds inte IVF via högkostnadsskyddet, utan ni kommer då att få betala provat.

    Har IVF en åldersgräns?

    Vid en offentligt finansierad och assisterad behandling ska kvinnan och partners ålder vara minst 25 år. Kvinnan måste dock vara under 40 år vid samtliga behandlingstillfällen, och mannen under 56 år.

    Kan man göra IVF som ensamstående?

    Ensamstående kvinnor kan få assisterad befruktning i Sverige sedan 2016. Det finns en del kriterier att fylla för att få genomgå en IVF behandling via offentligt finansierad behandling. Kvinnan får exempelvis inte vara förälder till ett annat barn, måste vara självförsörjande och ha ett svenskt medborgarskap. Läs mer om detta HÄR.

    IVF – hur går det till?

    Det finns olika sätt att göra IVF på och de sker efter en individuell läkarbedömning. Du kan behöva medicineras för att hamna i ett klimakterieliknande tillstånd för att sedan få mediciner som stimulerar äggblåsorna. Du kan också få medicin under din naturliga cykel som stimulerar äggblåsorna samtidigt som du får läkemedel som förhindrar att ägglossningens sker. På båda sätten vill man försöka stimulera att så många äggblåsor som möjligt bildas. När tillräckligt många äggblåsor är bildade medicineras du igen för att äggen ska mogna och några dagar senare sugs ägget ut. Ägget kan sedan befruktas genom att låta spermierna simma själv in i ägget. Om spermierna är få eller har bristande kvalitet och inte förmår ta sig in i ägget på egen hand, kan man på laboratoriet hjälpa spermierna in. Ibland finns det ingen sperma i sädesvätskan och då kan läkaren undersöka om det finns sperma i testikeln eller bitestikeln och det går då att ta ut dem direkt därifrån.

    När äggen har mött sperman i laboratorieskålen låter man dem utvecklas till embryon under några dagar. Laboratoriepersonalen tittar på skålarna och ser hur celldelningen sker och om den ser normal ut. Efter omkring 5-6 dagar återförs de embryon som utvecklats normalt. I Sverige återförs endast ett embryo på grund av de risker en eventuell flerbörd skulle innebära. Endast i undantag sker återföring av två embryon. Blir det några över, kan de komma att frysas ner inför eventuellt fler försök. Återinföranden av embryot sker genom en kort procedur där embryot förs in i livmodern genom en tunn plastslang. Läkaren tittar samtidigt med ultraljud för att se att det hamnar på rätt plats.

    Två veckor efter återinförandet kan du ta ett graviditetstest. Om testet visar positivt brukar du få komma tillbaka till IVF-kliniken för att göra ett vaginalt ultraljud omkring tre veckor efter att du tagit testet för att se att allt ser bra ut. Du avgör själv när du vill kontakta den mödravård du vill spendera din graviditet hos. Ta gärna med det papper du får av IVF-kliniken vid återbesöket till din mödravårdsmottagning vid inskrivningen.

    Kan man öka chansen att ägget fäster vid IVF?

    Det bästa du kan göra för att öka chansen att bli gravid är att leva sunt. Studier visar till exempel att både överviktiga och underviktiga kvinnor har svårare att bli gravida. Genom att äta en balanserad kost, motionera, undvika rökning och alkohol samt minska koffein så ökar chansen att ägget fäster.

    Det kan upplevas som en känslomässig berg- och dalbana att genomgå fertilitetsutredningar och behandlingar. Hopp och förtvivlan är känslor som lätt kan avlösa varandra. Vissa vill ta en paus och hämta andan efter ett negativt graviditetstest, medan andra vill försöka direkt igen. Samtalskontakt kan du boka via exempelvis din vårdcentral om du vill hålla dig inom högkostnadsskyddet, annars kan du söka privat.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • Sju tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer