Gravid Vecka 12 | Nu har armar & ben bildats

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

 • 8 tips för att få igång förlossningen

  I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
 • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

  De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
 • Få ditt barn att sova i egen säng

  Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Trimester fyra

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
 • Allt du behöver veta om hinnsvepning

  Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
 • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Gravid Vecka 12 | Nu har armar & ben bildats

  Verifierat av

  Maria Midstam

  Barnmorska

  I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 12. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 12 är fostret lika stor som en lime!

  Bebis: Den känsligaste tiden är avklarad

  Den känsligaste utvecklingstiden är avklarad, hurra! Fostrets ögon har nu täckts av ögonlock. Fostret har även bildat både armar och ben – och kan dessutom röra på dem!

  Fostervatten

  Nu är lungorna fyllda med fostervatten. Fostervattnet består av ren vätska som succesivt under graviditetens längd blandas med små hudflagor och partiklar från barnets hud och navelsträng. När graviditeten är fullgången kan fostervattnet därför se rätt grumligt ut! Fostret dricker och kissar ut fostervatten och det produceras hela tiden nytt från moderkakan. Den här processen gör att njurarna hålls igång och renar urinet.

  Barnets unika drag och fingeravtryck tar form

  Fostret har en tunn, genomskinlig hud och på fingertopparna börjar nu det unika fingeravtrycket att bildas, samtidigt som fingernaglarna börjar synas allt mer. Ansiktsdragen börjar komma fram tydligare och amorbågen börjar ta form på överläppen. En liten person blir till, helt enkelt!

  Näring från moderkakan

  Tidigare har fostret fått all näring via gulesäcken, men i den här veckan skrumpnar den ihop och moderkakan tar över tillförseln av näring och syre istället. Allt som mamman äter och dricker kommer nu att i full eller viss mängd gå över till fostret via moderkakan.

  Moderkakans viktigaste funktion är att sköta utbytet mellan fostrets och den gravidas cirkulation. Vissa partiklar, ämnen, virus eller bakterier kan inte passera moderkakan och föras vidare till fostret, men bland annat så kan alkohol passera barriären i moderkakan vilket gör att det är viktigt att avstå från alkohol så att fostret inte får i sig det. Även läkemedel kan passera moderkakan, därför är det viktigt att fråga din barnmorska eller läkare om det är så att du behandlas med något läkemedel.

  Navelsträngen fäster i just naveln på fostret, och i andra ändan finns fosterhinnorna och moderkakan. Den har ett geleliknande hölje runt de tre blodkärlen och är vit/genomskinlig i färgen. I samband med ultraljud kontrolleras bland annat hur många kärl det är i navelsträngen. Dessa blodkärl transporterar sedan både näring, syre och avfallsprodukter mellan moderkakan och fostret.

  Glukos

  Från och med nu har matsmältningen och cellerna utvecklats så att fostrets matsmältningssystem kan tillgodogöra sig socker. Nu är det bra att tänka på att det är gynnsamt för både den gravida och fostret att få en jämn tillförsel av energi, och extra bra är det om du som gravid äter en hälsosam och balanserad kost då glukos (socker) påverkar tillväxten hos fostret. Om du äter en balanserad kost finns ingen risk för oro. Din barnmorska kommer att hålla koll på din blodsockernivå genom hela graviditeten.

  Fostrets organ

  Grunden till alla organ och funktioner är på plats, men det är fortfarande långt kvar tills dom är färdigutvecklade. I bukhålan växer bukspottskörteln, levern och flera organ till. Fostret är ca 48 millimeter från huvud till stjärt!

  Mamma: Gravid i vecka 12 och ökad blodmängd

  Glöm inte bort att ta hand om dig själv mitt i skapandet av ditt barn. Du och ditt mående ÄR viktigt! Inför föräldraskapet kan du ha med dig redan nu att en välmående mamma är lika med en bra förälder. Det kan låta diffust, men efter förlossningen kommer dessa bitar att falla på plats.

  Kost, näring och tillskott

  Genom hela graviditeten är det bra att äta och dricka näringsrikt. Extra viktigt är det att få i sig kalciumrika livsmedel, det utvecklar nämligen barnets benstomme och tänder.

  Järn är också viktigt för att du ska må bra, men även för barnets blodbildning. Du ska dock inte ta tillskott av järn om du inte har brist, detta kommer din barnmorska att se när ni kontrollerar ditt blodvärde när du kommer på besök.

  Om du har ett lågt järnvärde så späds blodet ut mer i och med den ökade vätskevolymen i kroppen. Då de röda blodkropparna, hemoglobinet, sjunker/späds ut, så kan du känna av symptom som trötthet, flåsighet och huvudvärk.

  Vid brist på järn kommer du bli rekommenderad att ta tillskott. Då kan det vara bra att läsa på lite kring de olika alternativ som finns, det kan nämligen vara så att vissa järntillskott kan fungera bättre för dig än andra. Om en variant inte känns bra kan du alltid be din barnmorska om råd.

  Om du blir rekommenderad att ta järntillskott kan det vara bra att veta att upptaget av järn främjas av c-vitamin. Det kan alltså vara fördelaktigt att äta någon citrusfrukt eller vissa c-vitaminrika grönsaker i samband med intaget av järn. Däremot hämmas upptaget av järn av kalcium, så skölj inte ner tabletten med ett glas mjölk eller till frukosten om du exempelvis äter yoghurt.

  Tips på livsmedel med högt innehåll av c-vitamin

  är bland annat gul och röd paprika, broccoli, grönkål, kiwi, jordgubbar, papaya och blomkål.

  Moderkakan

  Från och med nu ger moderkakan all näring till fostret. Moderkakan, eller placentan, kan växa på olika platser i livmodern men oavsett var den växer så är funktionen alltid att transportera och förse fostret med syre, näringsämnen via blodet och transportera bort det syre- och näringsfattiga blodet.

  Själva transporten sker i navelsträngen via blodet i de olika blodkärlen som finns där. Moderkakan ser till att blodet filtreras med rikt blod till fostret och tar hand om resterna när det fattiga blodet återvänder till moderkakan.

  Moderkakan växer successivt i både omkrets och tjocklek under graviditeten. Den kan ofta ha en korrelation med det nyfödda barnets storlek.

  Moderkakan fäster i livmoderväggen och har kontakt med den gravidas cirkulationssystem på den ena sidan och fostrets cirkulationssystem på andra – ett fantastiskt system som är så finurligt uppbyggt.

  De dubbla fosterhinnorna bildar fostrets lägenhetsväggar där moderkakan är som kokvrån i den lilla enrummaren. Den sidan av moderkakan som är vänd mot väggen har en blå/rödaktig färg och är rik på blodkärl vilket gör att det ser ut som ett träd utan löv, och navelsträngen liknas vid trädets stam. Detta brukar kallas för livets träd!

  Illamående

  För en del kvinnor som haft besvär med illamående kan det börja avta efter den här veckan. Det beror ofta på att det är nu som moderkakan tar över och ger näring till fostret istället för gulekroppen vilket sänker hormonet HcG, som vanligen är boven till illamåendet. Vi håller tummarna för att det går över för dig också! Det är hormonerna som påverkar ditt eventuella illamående och dessa har en inverkan på gravida i olika grad, därför skiftar illamåendet mycket från kvinna till kvinna. Trötthet, stress och tom mage är också faktorer som kan påverka illamåendet.

  Om du inte har kunnat äta ordentligt på grund av illamåendet behöver du inte känna oro för barnet i magen. Fostret lever som en (kärleksfull) parasit på dig och tar det den behöver innan du själv får ta del av överskottet. Med det sagt, glöm inte bort att ta hand om dig själv i den här stora resan.

  Här kan du läsa om vecka 11.

  Här kan du läsa om vecka 13.

  baby-journey-app

  Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

   I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

   De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

   Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

   Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

   Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

   När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

   Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

   Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

   Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

   Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

   Artillerigatan 16

   114 52 Stockholm

   Baby Journey

   Villkor

   Ladda ner vår app!

   ladda ner i appstore

   Copyright © Baby Journey

   Copyright © Baby Journey

   Mobile footer