Gravid Vecka 39 | Nu träffas ni när som helst!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Gravid Vecka 39 | Nu träffas ni när som helst!

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 39. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.

    Bebis: Snart får ni träffas!

    Nu är barnet ungefär 50 cm långt och väger runt 3,2 kg. Hen börjar bli redo att möta världen! 💕

    I Sverige föds de allra flesta barn mellan vecka 37+0 och vecka 41+6, alltså precis där du befinner dig nu, och under den här perioden räknas graviditeten som fullgången. 

    Utveckling
    Allt hos barnet är utvecklat vid det här laget och fram till förlossningen kommer barnet att fortsätta växa och lägga på sig mer hull. Barnet växer fortfarande på längden – men den ökningen är inte lika markant som viktökningen under den här perioden. 

    Den ludna håret (lanugohåret) håller sakta på att försvinna i slutet av graviditeten och i den här veckan brukar det försvinna helt. Det är dock vanligt att en del barn föds med små, fjuniga hår på kroppen även i senare graviditetsveckor. Dessa kommer att försvinna några dagar till veckor efter födseln.

    Om du väntar en pojke har testiklarna med största sannolikhet vandrat ner i pungen mellan vecka 36 och 38. Är det en flicka kommer hennes blygdläppar vara fullt utvecklade nu. Vet ni vad ert barn har för kön? Om inte förstår vi att spänningen är olidlig!

    Fosterfett
    Det vita fosterfettet som har täckt barnets hud brukar ha minskat vid det här laget men kan finnas kvar i en del hudveck runt hals, armhålor och ljumskar efter förlossningen. En del barn är mer eller mindre insmorda i fosterfettet och det är också helt normalt.

    Fosterfettet fungerar som en naturlig salva och skyddar barnets känsliga hud, därför bör du inte tvätta bort det. Stryk istället ut fosterfettet från områden där det ligger större mängder, så hjälper du till att vårda huden. 

    Mamma: Gravid i vecka 39

    Snart är BF här! Hur mycket längtar du nu? 

    Slemproppen
    I din livmodertapp finns den så kallade slemproppen som är uppbyggd av hormonet progesteron. För att underlätta förlossningen kommer din livmodertapp i regel börja mjukas upp, förkortas och sedan öppna sig. När det sker kan du uppleva ökade flytningar eller till och med hela klumpar i dina trosor eller när du torkar dig efter ett toalettbesök.

    Det kan vara så att du inte märker av när slemproppen luckras upp. Den kan stanna kvar fram tills födseln startar eller komma ut i samband med att barnet föds. Om den lossnat innan förlossningen startar kan du märka av blodstrimmor i den, men det är ingenting att oroa sig för. Är blodet färskt och rikligare än en fläck som en krona i storlek bör det dock följas upp genom kontakt med en barnmorska på förlossningen.

    Känner du av förvärkar?
    Vid det här laget kan du känna av förvärkar som kommer och går. De brukar kännas av mest under kvällar och nätter och så länge de klingar av behöver du inte göra något åt dem. De flesta födslar startar med värkar under nattetid på grund av att nivåerna av hormonet oxytocin är högre i kroppen under natten när du är avslappnad och/eller sover.

    Med tanke på att värkarna ofta startar på natten och att det inte finns någon given mall för hur lång tid födseln kommer att ta, är det väldigt positivt att vila och försöka sova en stund varje dag tills det är dags. Om du inte kan somna är den fysiska vilan bra nog! Du behöver ha massa energi till din förlossning och att vila och återhämta sig ordentligt innan dess är något vi tycker att alla blivande mammor ska ge sig själva.

    När förlossningen startar
    I samband med att födseln startar och du börjar känna av värkar kan det hända att du får en mindre blödning. Om det är en liten fläck (som en enkrona) beror det sannolikt på att blodkärlen i livmodertappen har påverkas när den har mjukats upp, vilket är helt normalt. Är blödningen rikligare ska du kontakta förlossningen.

    Latensfasen och den aktiva fasen
    Den första delen av förlossningen kallas för latensfas. I regel är latensfasen den längsta delen av förlossningen som ofta börjar med att du får oregelbundna värkar som kan pågå under olika lång tid. Under den här fasen är du oftast hemma. Så småningom blir värkarna tätare och födseln övergår i en aktiv fas!

    I den aktiva fasen blir värkarna mer regelbundna och ökar i intensitet, då ska du ringa in till din valda förlossningsavdelning. Förlossningsavdelningen brukar ställa frågor om värkarna och rekommendera att du åker in när du kan klocka tre värkar på tio minuter. Om värkarna kommer med ett par minuters mellanrum, känns smärtsamma och intensiva samt har känts så ett tag så brukar det vara läge att åka in till förlossningen. 

    Det kan kännas svårt att veta vad smärtsamma och intensiva värkar innebär som förstföderska. När du känner att förlossningen är på gång är det viktigt att du litar på din magkänsla gällande hur smärtsamt det känns för dig samt har en dialog med förlossningen.

    Vattenavgång
    En del födslar startar med vattenavgång, men det är faktiskt mer ovanligt än att förlossningen startar med värkar. Om ditt vatten går kan de ske på olika sätt! Ett stort “splash” som på film är sällan det scenario man upplever, istället är det mer vanligt att det sipprar ut vätska som du till och med kan tro är urin till en början. 

    Om det är ditt vatten som har gått kommer du inte kunna stoppa det från att rinna. Det kan vara mycket vatten som kommer på en gång och du kan vakna av att det är blött i sängen. Då bör du titta på färgen för att se om vattnet är ofärgat eller om det har någon färg. Sedan är det läge att kontakta din förlossningsavdelning! Du kan få åka in till förlossningen för att göra en kontroll av vattnet som gått, då blir du ofta ombedd att sätta på dig en binda om det skulle sippra ut mer.

    Här kan du läsa om vecka 38.

    Här kan du läsa om vecka 40.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer