Gravid Vecka 41 | Nu är det snart dags!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Gravid Vecka 41 | Nu är det snart dags!

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 41. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.

    Bebis: När som helst nu!

    Barnet är nu runt 51 cm långt och väger ungefär 3,6 kg. Dags att komma ut nu 🙏

    Moderkakan
    Moderkakan kommer att fortsätta transportera näring och syre till fostret fram till födseln. När barnet är fött kommer sedan livmodern att dra ihop sig så att moderkakan kan lossna från livmoderväggen. Livmodern kommer dra ihop sig ytterligare och efter ett par veckor vara lika liten som innan graviditeten. Även om livmodern dragit ihop sig tar det längre tid för de raka bukmusklerna att hitta tillbaka.

    Om navelsträngen är runt barnets hals
    Om man upptäcker att navelsträngen är virad runt barnets hals under förlossningen kommer barnmorskan ha detta under uppsikt och vid behov åtgärda det. Var inte orolig om detta händer, det är vanligt att navelsträngen är lindad runt kropp eller hals. 

    Första andetaget och navelsträngen
    Om förlossningen varit normal kommer navelsträngen att klippas ett par minuter efter födseln eller när pulsationerna i navelsträngen har upphört. Barnet har nu tagit sitt första andetag och kommer börja andas syre helt på egen hand. Omställningen i barnets blodcirkulation är stor när hen tar sina första andetag (eller skriker, vilket innebär att hen andas!). För att få något slags kvitto på att blodcirkulationen och syresättningen fungerar görs undersökningar när barnet är ungefär ett dygn, i samband med en barnläkarundersökning då läkaren lyssnar på hjärta och andningsljud.

    Om barnet skulle vara slappt direkt efter födseln och varken andas eller skriker så kommer barnmorskan snabbt att bedöma om barnet behöver hjälp för att andas eller annan vård. Då tar barnmorskan barnet till ett barnbord där utrustning som andningshjälp och syrgas finns. Vid behov tillkallas barnläkare och barnsjuksköterska. Om barnet behöver vård och separeras från mamman följer partnern med barnet och mamman har en annan barnmorska och undersköterska kvar hos sig. 

    Det är sällan ett barn som föds vaginalt behöver vård direkt efter förlossningen. Man brukar säga att 1 av 10 behöver kortvarig vård, vilket då kan vara lite hjälp med att få igång andningen i den stora övergången från fostervatten till att andas luft

    Planerat kejsarsnitt
    Ett planerat kejsarsnitt kan bland annat göras på grund av sätesbjudning, att man väntar tvillingar eller förlossningsrädsla. Man planerar detta så nära BF som möjligt för att barnet eller barnen ska vara helt redo att födas. Under kejsarsnittet är den gravida vaken och får ryggbedövning. Efter att känseln har kontrollerats gör operationen och barnet tas ur livmodern.

    Det kan hända att barn inte hinner förstå att de ska andas direkt vid födsel med kejsarsnitt, vilket kan resultera i kortvarig andningsstörning. Då kan barnet behöva vård på nyföddhetsavdelningen (neonatalavdelningen). Om detta händer är föräldrarna med sitt barn på avdelningen, det kan vara allt från ett par timmar till några dagar tills barnet är helt friskt och redo att åka hem. De allra flesta som föds med planerat kejsarsnitt mår dock alldeles utmärkt när de föds och kommer direkt till sin mamma och får ligga hud mot hud.

    Mamma: Gravid i vecka 41

    Det verkar som att bebis trivs väldigt bra i din livmoder. Men ha tålamod, när som helst sätter det igång! 

    Huskurer för att gå igång förlossningen
    Nu känner du dig sannolikt färdig med graviditeten och många kvinnor försöker med olika huskurer för att få igång förlossningen. Idag vet man inte vad som styr att födseln sätter igång och inte heller bevisat vad som kan göra att den startar.  

    Det man vet är att en förlossning inte kan tvingas igång utan barnet kommer att komma när det känner sig redo. Är du otålig kan du fokusera på att göra annat än att leva i en konstant väntan. Försök hitta på sådant som du mår bra av och får energi från. Och är du riktigt otålig så skadar det ju inte att testa några huskurer på skoj..?

    Det finns mindre studier som har visat att gravida som åt 5-7 dadlar per dag från vecka 37+0 startade upp ett spontant förlossningsarbete i större utsträckning än gruppen som inte åt dadlar under samma period av graviditeten. Utöver det behövde den grupp som inte åt några dadlar även värkstimulerande dropp för att hjälpa förlossningsarbetet.

    Oxytocin är det hormon som ger värkar och skapar lugn och avslappning. Utan oxytocin drar livmodern inte ihop sig och därmed får man inga värkar. Utan värkar kan barnet inte födas vaginalt, därför är vårt tips att prova aktiviteter som främjar oxytocin! Lägg alla tips om att storstäda och gå i trappor på hyllan, och testa istället att slappna av. Det som får ditt sinne att må bra är det bästa du kan ge dig själv under de sista veckorna av graviditeten!

    Hinnsvepning
    Hinnsvepning är en metod som kan stimulera mognad av livmodertappen, vidgning av modermunnen, att värkarbete kommer igång och då möjligen till att förlossningen startar.

    För att få en hinnsvepning behöver man uppfylla ett par kriterier som gravid. Dels bör graviditeten vara fullgången, helst i vecka 40+. Sedan behöver modermunnen vara öppen. För att ta reda på om den är det för barnmorskan in två fingrar och känner efter livmodertappen. Om den har mjukats upp går det att föra in ett finger i den och då känner barnmorskan om modermunnen är öppen. Om den är öppen sveper barnmorskan med fingret runt modermunnens kanter och försöker därmed få fosterhinnan att släppa från livmodern. Detta kan sedan leda till frisättning av hormoner, att modermunnen vidgar och att förlossningen startar. Det finns dock ingen garanti för att detta fungerar.

    Här kan du läsa om vecka 40.

    Här kan du läsa om vecka 42.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer