Gravid vecka 5 | Grattis till graviditeten!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Gravid vecka 5 | Grattis till graviditeten!

    Verifierat av

    Maria Midstam

    Barnmorska

    Grattis till din graviditet! I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 5. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid i vecka 5 är embryot lika stort som ett pepparkorn.

    Bebis: Det här händer när du är gravid i vecka 5

    Grattis till graviditeten!

    Nu är det upp till oss och våra erfarna barnmorskor att guida dig genom de kommande nio månaderna. Vi finns här för att guida och ge stöd under resans gång, men även förse dig med all viktig och intressant information du kan tänkas behöva.

    Om du vill dela tankar och erfarenheter med andra gravida eller föräldrar kan du alltid vända dig till Baby Journey – The community! Gå mer här!

    Vad händer i femte graviditetsveckan?

    Embryot som du bär på är ungefär två veckor gammalt, men graviditeten benämns som vecka 5. Embryot är en millimeter stor och har tre olika cellager som är starten på det som kommer utvecklas till ett foster. De olika lagrena har redan nu som uppgift att bilda olika delar och organ. Bland annat ska de översta lagret bilda hjärnan, huden och nervsystemet och de understa lagret bilda magsäck och tarmar.

    Nidationsblödning

    Har du upplevt en mindre blödning vid det här laget? Då kan det bero på den så kallade nidationsblödningen, som är fullt normal och kan uppstå när det befruktade ägget fäster i livmoderslemhinnan. Blödningen kan vara allt från några droppar till en mindre fläck som du ser i underkläderna. Denna kommer från slemhinnan där det befruktade ägget växer in sig. Ofta sker detta för tidpunkten då du förväntar dig att din mens ska komma, vilket gör det klurigt att veta om det är mensen som är på väg eller en nidationsblödning på grund av en befruktning. Om du läser det här har du dock mest troligt anat en graviditet och tagit ett graviditetstest som har bekräftat det.

    Befruktning och ägglossning

    Nu är du gravid och det betyder att ett (eller två!) ägg har blivit befruktade när du haft ägglossning. Ägglossning sker vanligtvis 12-16 dagar innan kommande mens och innebär att ägget fångas upp av äggledaren inuti kvinnan. Vid befruktning möter sedan mannens spermier kvinnans ägg i den ena äggledaren, där en av spermierna kommer ta sig in i ägget först och vinna tävlingen.

    Fyra dagar efter befruktning kommer ägget vandra mot livmodern och runt dag sex kommer det att fästa där. Då är du officiellt gravid! Vid det här laget kallas det befruktade ägget eller embryot för blastocyst och den kommer att kläckas när ett hål bildas i äggskalet. Därefter kommer blastocysten fram till livmodern och bäddar in sig i livmoderslemhinnan.

    Väl framme i livmoderslemhinnan delar embryot upp sig. En del bildar moderkaka och fosterhinnor, medan en del bildar själva embryot. Beroende på var i livmodern som embryot fäster kommer moderkakan att utgå därifrån. Det innebär att du kan ha en moderkaka högst upp i livmodern, vilket kallas för fundus. Alternativt i fram-eller bakvägg i livmodern. Du kan även få en lågt växande moderkaka. Det här med moderkakans placering är dock någonting som du kommer att få höra mer om när det närmar sig ultraljud!

    Moderkakan och hormoner

    I moderkakan bildas hormonet HCG som i sin tur stimulerar produktionen av progesteron. Detta känner du säkert igen från när du tagit ett graviditetstest, då det är nivåerna av HCG som ger effekt på testet och visar om du är gravid eller inte.

    Vad är gulekroppen?

    På den plats i äggstocken där ditt ägg har lossnat sitter nu istället en gulekropp (eller gulesäck som den också kan benämnas som). Den kallas för corpus luteum på latin, och är egentligen skalresterna från ägget. Gulekroppen producerar det graviditetsbevarande hormonet progesteron, och i äggstockarna produceras hormonet östrogen. Att gulekroppen utsöndrar hormoner sker bland annat för att livmoderslemhinnan ska mogna och göra sig redo att ta emot det befruktade ägget. När moderkakan är bildad längre fram i graviditeten (omkring vecka 10) kommer den att ta över det arbetet!

    Det befruktade ägget heter blastoyst i det här stadiet och växer in i livmoderns slemhinna och vägg. En del av blastocysten kommer först att bilda gulesäcken, vilket senare utvecklas till att bilda moderkakan. Den har som största uppgift att ge syre och näringsrikt blod till fostret via navelsträngens kärl, och sedan ta emot det närings- och syrefattiga blodet på tillbakavägen från fostret via navelsträngens kärl.

    Mamma: Wow, du bär på ett barn!

    Nu är din kropp i full gång och skapar ett embryo. 

    Ditt mående

    Kanske känner du redan av ömmande bröst, illamående och molande smärta i magen? Molvärken liknar den värk som många kvinnor känner av innan mens vilket kan göra det svårt att lista ut om det faktiskt är ett tecken på graviditet eller om mensen är på väg. Lyckligtvis har ditt graviditetstest gett dig ett säkert svar! Faktum är att graviditetstestet inte kan visa fel, även om det kan kännas som att du behöver göra ytterligare en handfull tester för att vara på den säkra sidan.

    Om du inte har några graviditetsrelaterade symptom alls så är det fullkomligt normalt. Måendet under graviditeten skiljer sig enormt från kvinna till kvinna. Från och med nu är det bra att gå in med inställningen att aldrig jämföra din graviditet med någon annans.

    Folsyra

    Alla gravida rekommenderas att ta tillskott av Folsyra (400 mikrogram/dygn) fram till 12:e graviditetsveckan för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Du kan fortsätta med tillskott av folsyra under hela graviditeten om du vill, det är inget som kommer att påverka dig eller graviditeten negativt. Du hittar folsyra på apoteket eller i hälsokostbutiker!

    Folsyra är en typ av B-vitamin som framställs på ett konstgjort sätt. Du kan få i dig samma vitamin genom kosten du äter och då benämns den istället som Folat. Livsmedel med högt innehåll av Folat är bland annat: baljväxter, gröna bladgrönsaker, olika sorters kål, bär, mango, fullkornsprodukter och leverpastej. Prova att addera något av dessa alternativ i din vanliga kost, som att lägga till extra gröna bladgrönsaker till middagen, mango till yoghurten eller leverpastej på smörgåsen.

    Kontakt med barnmorskemottagningen

    När du fått reda på att du är gravid ska du som gravid ringa till den barnmorskemottagning som du vill gå till och berätta att du är gravid. Alla barnmorskemottagningar erbjuder snarlika basprogram enligt regionen du bor i och du kan välja att skriva dig var du vill. Många brukar välja en barnmorskemottagning som ligger nära jobbet eller hemmet.

    När du har fått kontakt med din BMM (Barnmorskemottagning) så kommer barnmorskan att boka in ett inskrivningssamtal. När första besöket sker kan variera, men vanligtvis bokas det in mellan vecka 6 och 10. Du behöver inte förbereda dig på något sätt, men om du har frågor kring graviditeten så är besöken hos barnmorskan ett bra tillfälle att ställa dessa.

    På det första besöket hos barnmorskan kommer ni att att prata om hur du mår och fastställa ett datum för BF (beräknad förlossning). Sedan kommer barnmorskan bland annat att fastställa din blodgrupp, mäta ditt blodsocker och ta blodtryck. Ni kommer även att boka upp besök framåt, så att du vet hur ofta och när besöken kommer att ske.

    Du ska känna dig trygg med din barnmorska och ha möjligheten att bolla tankar, frågor och känslor kring graviditeten. Om någonting inte skulle kännas rätt kan du alltid be om att få träffa en annan barnmorska.

    Graviditetsveckor

    Graviditetsveckorna börjar räknas från första dagen på din senaste mens, trots att det befruktande samlaget faktiskt inte har ägt rum än vid det tillfället. Runt dag 14 efter din första mens har du ägglossning, och det är bara då som ägget kan bli befruktat av en spermie och leda till en graviditet.

    Menscykel och ägglossning

    Om din menscykel är 28 dagar, vilket är genomsnittet, så börjar graviditeten alltså räknas två veckor innan själva befruktningen sker. Detta innebär att den faktiska graviditeten är 38 veckor, fastän man brukar prata om en graviditet som 40 veckor. Är din menscykel regelbunden och du får ett positivt graviditetstest den dagen som mensen uteblir så betyder detta att du är i vecka 4+0. Är du gravid för första gången kan räknesättet kännas lite förvirrande, så låt oss reda ut det:

    Kort och gott betyder siffran 4 att du har genomgått fyra fullgångna veckor, och +0 innebär att du har genomgått fyra fullgångna veckor och noll dagar (alltså exakt fyra veckor). När du är i 4+6 betyder det fyra fullgångna veckor +6 dagar. Här i Baby Journey Appen kommer du snabbt inse att det står att du är i vecka 5 när du är i vecka 4+0. Låt oss förklara: det betyder att du är inne på den femte graviditetsveckan, men du har inte genomgått fem fullgångna graviditetsveckor än. Föreställ dig hur man pratar inom sport, exempelvis fotboll. 4 minuter är spelade (fyra fullgångna veckor) och den 5:e matchminuten pågår (femte veckan).

    För att göra detta ännu lite trixigare så brukar hälso- och sjukvården prata om gestationsveckor. Detta är så många veckor och dagar som fostret faktiskt är. Med andra ord kommer vårdpersonal alltid säga att du är i fjärde veckan när du är i vecka 4+0, medan man i folkmun alltid pratar om den veckan man är inne i, alltså vecka 5.

    Här kan du läsa om graviditeten i vecka 6.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer