Allt du vill veta om träning under graviditeten

Verifierat av

Sanna Kallur

Utbildad tränare Maternity Health

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Allt du vill veta om träning under graviditeten

    Verifierat av

    Sanna Kallur

    Utbildad tränare Maternity Health

    Det kännas svårt att veta hur man ska göra med sin träning som gravid. Kroppen känns annorlunda men samtidigt vill man ju göra det bästa för både sig själv och sin bebis. Tillsammans med systrarna Kallur som driver träningstjänsten Vibes svarar vi på de absolut vanligaste funderingarna kring träning, för att ge dig inspiration till att röra på dig och boosta välmåendet under graviditeten.

    vibes banner

    Vid det här laget vet du säkert att träning kommer med fördelar. Men visste du att det också gäller för dig som är gravid? Om du har mycket eller lite erfarenhet spelar ingen roll, inte ens om du är nybörjare – då är det till och med ett gyllene tillfälle att börja – men allt hänger såklart på hur du mår.

    Hur påverkas kroppen av en graviditet?

    Först och främst: låt oss skicka tacksamhet till kvinnokroppen för dess magiska förmåga att bygga ett helt nytt liv. En graviditet innebär dock också en stor belastning på kroppen. Framförallt är det hållning, mage och bäckenbotten som påverkas särskilt mycket på grund av växande mage och bröst. När det gäller bäckenbotten kan man uppleva en tyngdkänsla eller ett tryck nedåt. Vissa kan få besvär med läckage på grund av tyngden och att musklerna i bäckenbottenplattan inte orkar hålla emot.

    Under graviditeten ökar också hormonet relaxin med syftet att vidga bäckenet inför förlossningen. Men det påverkar också stabiliteten i hela kroppens ledband och ligament. Du kan uppleva att du både blir lite rörligare och svajigare. För vissa leder detta också till en diffus smärta kring bäckenet och höfterna. Du har säkert hört talas om foglossning? Den nya benämningen är bäckenrelaterad smärta, vilket hintar om att det varken är något som lossnar, eller är farligt.

    Hur kan man som gravid utföra träning som förbereder kroppen inför den den påfrestning den kommer gå igenom?

    I grund och botten handlar det bara om att röra på sig på det sätt du gillar eftersom det har enorma fördelar både för den fysiska och psykiska hälsan. Den viktigaste träningen är den som blir av, oavsett vad det är för typ av träning eller hur lång den är. Sedan handlar det lite om din egen ambitionsnivå. Men om vi utgår från hur kroppen förändras och den extra belastningen kan följande punkter vara bra att tänka på:

    Stärk upp hållningen
    För att behålla en bra hållning trots vikten framåt är det bra att stärka musklerna på baksidan av kroppen som rygg, rumpa och baksida lår.

    Stärk bäckenbotten och de djupa magmusklerna
    Magen kan du också träna, så länge du känner att du har kontroll i de djupa magmusklerna. Om du inte har det så brukar det visa sig när du gör magövningar i liggande, då magen putar ut som en pyramid.

    Känn efter och anpassa din träning
    Alla påverkas vi olika mycket och på olika sätt av en graviditet, därför är det viktigt att du känner efter själv vad du kan, vill och behöver göra för att må bra. Upplever du smärta i bäckenet är det bra att modifiera träningen. Känns löpning för tufft kanske du kan växla ner till promenad. Är det vissa specifika lägen som känns svajiga eller smärtsamma, exempelvis utfall, kan du göra övningen i en mindre variant eller byta ut till något annat, som knäböj eller marklyft. På grund av ökningen av hormonet relaxin är det också klokt att inte stretcha och tänja så mycket i ytterlägena. Lagom är bäst!

    getvibes.se finns mängder av träningspass för graviditeten, skräddarsydda för trimester 1, 2 och 3!

    Kan man förbereda sig för förlossningen med träning?

    Generellt är alla träningsformer som har fokus på andningen bra inför förlossningen. Exempelvis är både yoga och andningsövningar toppen, men även träning där du får upp flåset, eftersom en förlossning kan ta på krafterna.

    Förr fanns en myt om att starka magmuskler skulle kunna göra en förlossning svårare, men nu har många studier gjorts på detta område och experterna är eniga om att det faktiskt är tvärtom. De anser att en vältränad bäckenbotten och djupa magmuskler snarare kan leda till ett snabbare utdrivningsskede. Det är alltså väl investerade träningsminuter att aktivera både bäckenbotten och mage!

    träning gravid

    Övningstips: djup magaktivering med andning

    Sätt dig ner skönt och andas in djupt med målet att fylla magen hela vägen ner mot bäckenbotten. Slappna av helt och hållet. Andas sedan ut och aktivera bäckenbotten och de djupa magmusklerna i slutet av utandningen. Det ska kännas som att du kramar ur all luft med hjälp av dina muskler. Du kan visualisera en liten mjuk kram av barnet i magen. Ta fem sådana här andetag lite då och då, kanske innan ditt träningspass eller som en skön paus på jobbet.

    Finns det någon träning man bör undvika som gravid?

    I regel har träning för dig som gravid bara positiva effekter, däremot finns det några grejer att undvika. Det är sporter där slag mot magen förekommer eller där det är stor risk för fall, höghöjdsträning (över 2500möh) samt dykning på grund av risken för att fostret ska få för lite syre.

    I slutet av graviditeten bör du undvika att ligga på mage, men även på rygg under längre stunder. Detta beror på det tryck som uppstår mot vena cava, som är ett blodkärl som går bakom bebisen mot ryggen och som pumpar blod från underkroppen tillbaka till hjärtat.

    Om du känner att kroppen begränsar dig och att orken inte finns på grund av illamående, bäckensmärta eller annat – känn ingen stress. Vila behövs också! Det kommer en tid när ork och lust är tillbaka.

    Träning som gravid: Kan man träna med sammandragningar?

    Livmodern är en muskel och när den övar inför förlossningen upplever man sammandragningar. Det är inte farligt och det går utmärkt att träna med sammandragningar så länge de inte gör ont. Om dina sammandragningar känns obehagliga – pausa och vila tills de går över.

    Vad är Vibes?

    Om du vill att träning ska vara lättillgängligt, kul och kravlöst så är Vibes träningstjänsten för dig! Som medlem får du tillgång till ett bibliotek med över 400 träningspass och yogaklasser som du kan köra igång när och var du vill. Du behöver varken vara vältränad, ha några redskap, speciellt mycket plats eller tid – därför passar Vibes precis alla.

    Vibes erbjuder en massa härliga träningspass utifrån graviditetens tre trimestrar. Allt från mjuka, korta pass när man känner sig trött och osugen på träning, samt svettiga, rejäla pass när man känner för det.

    Här kan du bli medlem hos Vibes. Med koden BABYJOURNEY får du en månad gratis träning på getvibes.se.

    Gäller när du startar ett månadsabonnemang på getvibes.se (gäller ej i appen), och ger en månad gratis träning utöver ordinarie provperiod på 14 dagar. Därefter betalar du 149 kr/månad. Det är ingen bindningstid och du säger enkelt upp medlemskapet när du vill.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer